19 / 04 / 2024

İzmir Nazım İmar Planı dışında kalan alanlar hangi sektörde gelişecek?

İzmir Nazım İmar Planı dışında kalan alanlar hangi sektörde gelişecek?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Nazım İmar Planı'na göre şehir merkezi dışında kalan bölgelerin hangi sektörlerde gelişeceği belirlendi.



Koruma alanları tek tek belli oldu

Üç bölgeye ayrılan program alanlarının her biri için nelerin yapılması gerektiği; hangi sektörlerin gelişeceği, nüfus hareketleri, yapılaşma, tarım alanları, su havzaları, korunması gereken doğal, arkeolojik, tarihi sit alanları ve diğer koruma alanları, sanayi bölgeleri, turizm bölgeleri, yeşil kuşak alanları belirlendi. 


Seferihisar'a termal merkez 

Başkanlığını  İzmir  Valisi Erol Ayyıldız'm, başkan yardımcılığını ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı Jeotermal A.Ş. Seferihisar'a 18 milyon liralık yatırımla 100 oda 200 yataklı termal tedavi merkezi yapacak. Doğanbey'e yapılacak tesis 7 bin 600 metrekare alanda hayata geçecek. Yerli ve yabancı turistlere de hizmet verecek olan projede hazırlanan dosya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin tamamlanıp hemen inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 


6 adet tedavi havuzu

Toplantı Salonu, oyun ve spor salonları, otopark, kapalı yüzme havuzu, 5 adet muayenehane, psikolog odası, röntgen, EKG ve ultrason odaları, peloidoterapi, elektroterapi, inholasyon ve talassoterapi üniteleri, 6 tedavi havuzu, egzersiz odaları, 4 özel egzersiz odası, 4 fizik tedavi odası, 10 hidroterapi havuzu, 8 masaj odası, spa odaları ve 100 konaklamak için oda. 


NERESİ, NASIL VE HANGİ YÖNDE DEĞİŞECEK? 

Batı Bölgesi Stratejileri Kuzey Bölgesi Stratejileri 

Doğa turizmi zonu kimliği taşıyan bu bölgede, termal kaynakların kıyı ve doğa turizminin ağırlıkla gelişmesi öngörülürken kültürel iyileştirme, günübirlik rekreasyon alanları ve ulaşım yatırım alanları olarak belirleniyor; yenilenebilir enerji kaynaklarının kontrollü gelişiminin sağlanmasına önem veriliyor. Bu planlar çerçevesinde öngörülen kararlar ise şöyle: 


1-Bölgenin potansiyelleri değerlendirilerek kongre turizmi, sağlık turizmi ve kamp turizmi geliştirilecek. 

2-Deniz ulaşımı güçlendirilecek. 

3-Çeşme'de mevcut yük ve yat limanı kararları sürdürülerek, yerleşimlerin çerçevesi tampon niteliğindeki yeşil kuşak alanlar ile sınırlandırılacak. 

4-Bu bölgede bağcılık ve şarapçılık ile zeytincilik ve zeytinyağı üretimine yönelik faaliyetleri destekleyici 'Özel Proje Alanı' belirlenecek. 

5-Kırsal yerleşim alanlarında agroturizmin ve ekoturizmin özendirilmesine yönelik politikalar geliştirilecek. 

6-Kırsal yerleşmelerin canlandırılmasına yönelik projeler üretilecek. 

7-Yeşil kuşakları koruyucu olarak bölgede orman, makilik fundalık alan, ağaçlandırılacak alan ile tarımsal alanları geliştirilen plan uygulamalarıyla korumaya gidilecek. 


Kuzey Bölgesi Stratejileri

Tarım, turizm, liman ve üretimin ağırlıkla gelişmesi öngörülen bu yöre, tarımsal iyileştirme, sulama, demiryolu, ulaşım, lojistik, Organize Sanayi Bölgesi (OSB), teknik altyapı, kıyı, termal ve kültür turizmi yatırım alanları olarak belirleniyor. Bazı kararlar şöyle; 

1-Dikili ve Bergama'da jeotermal kaynağa bağlı olarak 'Teknolojik Sera Bölgesi' yapılacak. 

2-Dikili Limanı ticari liman ve yolcu limanı arasında yer alacak. 

3-Bergama'da kent nüfusunun artışının sürmesi beklenirken, kırsal yerleşmelerde nüfusun azalma eğiliminin tarımın geliştirilmesine bağlı olarak önlenmesi öngörülüyor. 

4-Çandarlı'da Kuzey Ege Limanı ve tersane yatırımı ile yerleşmeler gelişecek, 

5-Aliağa ve Bergama'da Organize Sanayi Bölgesi'nin önemi artacak. 

6-Kuzey Otoyolu'nun da devamlılığı sağlanarak bölgede hızlı tren hattı ve banliyö hattının entegre edilmesiyle bölge ulaşım yönünden de gelişecek. 

7-Biyogaz üretimi ve biyogaza dayalı yenilenebilir enerji tesislerine yönelik çalışmalar yapılacak. 

8-Agroturizmin özendirilmesine yönelik politikalar geliştirilecek. 

9-Kozak Yaylası'nda doğa turizmine dönük küçük ölçekli turizm tesislerine yönelik gerekli düzenlemeler yapılacak. 

Sürdürülebilir kültür ve doğa turizmine yönelik olanakların genişletilmesi (yayla turizmi, dağcılık, bisiklet), tercihi kullanım alanlarının; alt ölçekli imar planlarında turizm tesisi olarak özendirilecek. 


Doğu Bölgesi Stratejileri 

Bu bölgede gelişmiş sektörler olarak tarım, hayvancılık ve sulama; yatırım sektör ve alanları olarak ise "Tarım ve hayvancılık ihtisas, sulama, demiryolu, ulaşım, tarımsal lojistik, OSB, termal, kültür, doğa turizmi, teknik altyapı" hedefleniyor. Öngörülen planlar çerçevesinde verilen bazı kararlar ise şöyle; 

1-Merkez kent ile erişilebilirliği artırmak adına demir ve karayolu ulaşımına önem verilecek. 

2-Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Bölgesi belirlenecek. 

3-Sağlık ve yüksek eğitim alanı belirlenerek bölgede sosyal hizmetler güçlendirilecek. 

4-Katı Atık ve Atıksu Tesisleri yapımı planlanacak. 

5-Kentsel ve kırsal yerleşmelerde sosyal ve teknik altyapıya yönelik plan kararları alınarak istihdam fırsatları yaratılacak. 

6-Ekolojik ve tarihi değerler korunarak gelecek 

nesillere aktarılacak. 

7-Yerel ürünlerin (patates, kestane, incir, ceviz) markalaşmasına destek verici ihtisaslaşma sağlanacak. 

8-Ovacık yaban hayatı koruma ve geliştirme bölgesinde foto-tracting ve doğa gezileri yapılarak, ekolojik koridor ile de havzadaki yerleşmelerin kuzeye doğru aktarımı engellenecek. 


KATILIMCILAR NE DEDİ? 

Muhsin Dönmez (EBSO Yönetim Kurulu Üyesi): "Öngörülen plan genelde hizmet, tarım ve turizm alanında gelişmeler kaydetmiş. İzmir'deki OSB parselleri küçük yerlerden oluşuyor; 5 dönüm, 10 dönüm,15 dönüm gibi.. İzmir'de daha büyük OSB'ye, daha büyük mekanlara ihtiyaç var. Mevcut organizeler dışında mega projeler için 2030 planında bu alanlara da yer ayrılması gerekmektedir." 


Hakkı Bulut (TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Üyesi): "Öngörülen imar planında doğa odaklı çalışması önemli. Birkaç önerim var: Barbaros Ovası su yutanları ve gölleriyle önemli bir alan. Koruma altına alınmalı. Alaçatı kıyısında volkanik tüfler var. Delikli koy diye bir alan var ve buranın da korunması gerekir." 


Prof. Dr. Ümit Erdem (Avrupa Ekoloji Federasyonu yöneticisi): "Bir plan hazırlanırken bu kadar detaylı ve ayrıntılı çalışılması, tabiri caizse iğneden ipliğe kadar her şeyin ayrıntılı incelenmesi, işin değerli olduğunu gösteriyor. Çalışmada sit alanlarından söz edildi ancak devlet politikalarında böyle bir söyleme rastlamıyoruz." 


Doç. Dr. Semahat Ozdemir (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi): "Havzalara ilişkin çalıştaylarda çalışma fırsatı bulduk. Küçük Menderes havzası İzmir'in sorumluluğunda olan tek havza. 3 havzanın da akarsuyu kirli, toprağı kirli ancak biz bu havzalarda iyi tarım yapmak ve turizmi geliştirmek istiyoruz. Bundan 15-20 yıl önce 2. konut olarak yapılan yanlışları plana yapılaşma ile taşımayalım."


Habertürk Egeli


Geri Dön