18 / 04 / 2024

İzmir Ovacık RES projesi protesto edildi!

İzmir Ovacık RES projesi protesto edildi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, Urla'nın Ovacık Köyü'nde ormanlık alana kurulması planlanan RES'lere tepki gösterdi. Akatlı Köylü kadınlarla el ele verdi.



Urla'nın Ovacık Köyü'nde ormanlık alana Haydar Sancak'ın başkanı olduğu Hassas Teknik Elektrik Şirketi'nin yapacağı RES'lere tepki sürüyor. 'Orman için mücadele etmek yaşam hakkı için mücadele etmektir' yazılı pankartın açıldığı toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, CHP  İzmir  Milletvekili Musa Çam, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile partililer ve köylüler katıldı. İzmir Kent Konseyleri Birliği'nin Ovacık'ta bir kahvehanede yaptığı basın açıklamasını Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu gerçekleştirdi. Boyacıoğlu, RES'ler için seçilen bölgenin çevre katliamına neden olacak bir yer olduğunu belirterek, mahkeme kararına rağmen bin 300 ağacın kesildiğine, RES'ler kurulursa toplam 18 bin ağacın kesileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: 


"Birinci derece doğal SİT alanı olan koruma altında 60 çeşit canlı barındıran, aynı zamanda kuşların göç yolları üzerinde bulunan yaşam alanlarının çok yakınında ve köylülerin arıcılık, besicilik, zeytin üreticiliği yaptığı Urla'nın Ovacık, Yağcılar, Kuşçular, Demircili köylerini de içine alan ormanlık alana rüzgar enerjisi santralleri yapılmak isteniyor. konuyla ilgili davalar İzmir mahkemelerinde devam ederken şu ana kadar bin 300 ağaç kesimi gerçekleştirildi. 19 Ocak 2016 tarihinde başlayan kesim işlemi, yürütmenin durdurulması kararıyla şimdilik durduruldu. Ancak projenin hayata geçirilmesi halinde 18 bin ağaç kesimi yapılacağı ifade edildi. Ülkemizin enerji ihtiyacının farkındayız. Yenilenebilir temiz enerji kaynağı olarak rüzgardan yararlanılmasını da destekliyoruz. Ancak RES'ler için seçilen bölge çevre katliamına neden olacak bir bölgedir. burası barındırdığı zengin flora ve faunanın yanı sıra içerisinde nesli tükenmekte olan ve mutlaka korunması gereken türleri de içermektedir. Urla'nın ve içinde yer aldığı yarımadanın hassas doğal dengesinin korunması bu nedenle de zorunludur. Dava dosyalarında yaşam alanlarına neden bu tür santrallerin yapılmaması gerektiğine dair birçok bilimsel araştırma raporları konmuştur. Bizler gelecek nesillere doğaya, tüm canlılara karşı sorumluyuz. Ormanlarımızın, zeytinliğimizin, bitki ve hayvan topluluklarımızın yok olmasına izin vermiyoruz. Biz buraları dedelerimizden aldık ve torunlarımıza koruyarak teslim edeceğiz." 


Ovacıklı köylü kadınlarla el ele veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, CHP'nin uygun koşullarda yapıldığı taktirde RES'lere karşı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:


"CHP olarak elbette ki çağda dünyanın tercihi olan yenilenebilir enerjiyi destekliyoruz. Burada bu işi ranta döndürmek isteyen odaklar, bunu da bir algı malzemesi yaparak sanki biz modernleşmeye karşıymışız gibi bir düşünce yayıyorlar. Bu doğru değildir. Tüm dünyada olduğu gibi evrensel kriterlerle yaşam alanları dışında, hem doğaya hem insan sağlığına hem de doğadaki hiçbir canlının sağlığına zarar vermeyecek şekilde düzenleme yapılması, ranta alet edilmemesi, sayıları bilim adamları tarafından belirlenip yerleşim yerleri ve teknik koşullar gözetilirse RES'lere her türlü desteği veririz. Şimdiye kadar yapılan uygulamanın hiçbiri üretim alanları ve doğayı koruyarak geliştirilmedi. Seçilen yerlerin ormanlık alan ya da SİT olması tarımın zengin olduğu yerler olması tesadüf değildir. AKP'nin uzun vadeli planlarının, yakıcı, yıkıcı politikalarının sonucudur. Ovacık halkıyla birlikte adalet için mücadele etmeyi sürdüreceğiz."


Sözcü


Geri Dön