26 / 04 / 2024

İzmir Pasaport'taki seyir terası inşaatına inceleme!

İzmir Pasaport'taki seyir terası inşaatına inceleme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pasaport’taki seyir terasını yeniden inşa ediyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri bölge için inceleme başlattı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Pasaportta, hakkında kesinleşmiş yıkım kararı bulunan 3 seyir terasından birisini, çürüdüğü gerekçesi ile yıkıp yerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden onay almadan yenisini yapmaya başlaması devletin ilgili kurumlarını harekete geçirdi. Egeli Sabah'ın 'İzmir Büyükşehir Yasayı Tanımadı' başlığı ile önceki gün manşetine taşıdığı haberin ardından gazetemize konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, gazete haberini ihbar kabul ettiklerini, konuyu incelemesi için bölgeye ekip görevlendirdiklerini söyledi.


YIKIM KARARI ÇIKMIŞTI

2002'de Büyükşehir'in eski başkanı merhum Ahmet Piriştina döneminde, Konak Pier ile Pasaport İskelesi kıyı bandı düzenlemesi kapsamında seyir terasları yapıldı. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı  İzmir  Liman Başkanlığı, limanı daralttığı, gemilerin bağlama yerlerine zarar verdiği gerekçesiyle seyir teraslarının yıkılması için 2004'te dava açtı. İzmir 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi de, 2006'da 'Büyükşehir Belediyesi'nin el atmasının önlenmesine, yapılan seyir teraslarının yıktırılmasına ve Pasaport'ta seyir teraslarının bulunduğu alanın eski hale getirilmesine' karar verdi. Yargıtay, Büyükşehir'in yıkım kararına yaptığı itirazı reddetti. Yıkım kararı üst mahkemece de onandı. Bunun üzerine İzmir 13'üncü İcra Müdürlüğü'nden Büyükşehir Belediyesi'ne seyir teraslarının yıkılması istendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu o dönemde yıkım kararını uygulamayacaklarını belirterek; "Seyir teraslarını yıkan başkan olmam. Kim yıkarsa yıksın" açılaması yaptı. Fakat geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler terası taşıyıcı çelik konstrüksiyonlar çürüdüğü gerekçesi ile yıktı. Ardından da yenisini yapmak için çalışma başlattı. Büyükşehir'in bu inşaata başlaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Hukukçular, hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan seyir terasının yerine yenisini yapmanın mümkün olmadığını söyledi. Egeli Sabah, Büyükşehir'in kural tanımaz uygulamasını 'İzmir Büyükşehir yasayı tanımadı' başlığı ile manşetine taşıdı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan haberimizi ihbar kabul ettiklerini söyledi. Konuyu araştırması için ekip görevlendirdiklerini ve kendilerine herhangi bir izin talebi gelmediğini ifade eden Varan; "Kimse kendisini yasaların üstünde göremez. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde kişi, kurum ve kuruluşlar, kurallara, yasa ve yönetmeliklere uymak zorundadır. Hele ki İzmir Büyükşehir gibi, biz gibi, işin merkezindeki, uygulayıcı konumdaki kurumlar yasa ve yönetmeliklere mutlak surette uymak, aynı zamanda da uyulmasını sağlamakla mükelleftir. Aksi davranış, kabul edilemez" diye konuştu.


ONAYLI PLAN YOK

Egeli Sabah'ın yaptığı araştırma bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Seyir Teraslarının yasal altyapısını oluşturacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylı 1000 ölçekli uygulama imar planları bulunmadığı ortaya çıktı. Uzmanlar söz konusu alanın mülkiyetinin Denizcilik Müsteşarlığı'na ait olduğunu, kıyı kenar çizgisi içinde kalan yerlerde plan yapma yetkisinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu hatırlattı. Uzmanlar; "Belediye öncelikle hazırlayacağı ve seyir teraslarının işli olduğu 1000 ölçekli taslak uygulama imar planını Çevre Bakanlığı'ndan onaylatması gerekiyor. Bu işlemi yapmadan inşa etmek seyir teraslarını kaçak konuma düşürür. Kesinleşmiş yargı kararına rağmen oraya yenisini yapmak kaynak israfı anlamına da gelir. Yeniden inşası için harcanan para kamu zararı olarak ilgili bürokratlara dönebilir" uyarısında bulundu.


Sabah


Geri Dön