20 / 04 / 2024

İzmir Şato Restoran'ın restorasyon çalışmaları tamamlandı!

İzmir Şato Restoran'ın restorasyon çalışmaları tamamlandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan Şato Restoran'ı "konukevi"ne dönüştürebilmek amacıyla başlattığı restorasyon çalışmalarını tamamladı



Bahçesine dikilen 348 ağaç ve binlerce çiçekle Şato, İzmir'in tepesinde adeta yeni bir botanik bahçesine dönüştü.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Konak Meydanı'nı tepeden gören konumuyla kentin en özel yapılarından biri olan Şato,  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla yeniden hayat buldu. Geçen yıl nisanda restorasyonuna başlanan tescilli yapının son rötuşlarının tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediyesince "Konukevi" olarak kullanılacak.

Varyant yolunun açılmasının ardından bu bölgeye yapılan ilk yapılardan biri olan ve son yıllarında restoran olarak hizmet veren Şato'da artık kente gelen protokol ağırlanacak, çeşitli üst düzey toplantı ve görüşmeler burada gerçekleştirilecek.

-BOTANİK BAHÇESİ OLDU-
Öte yandan, Şato'ya ait 4 bin 350 metrekarelik alanda peyzaj ve bahçe düzenlemesi gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tepe noktasında adeta yeni bir botanik bahçesi oluşturdu. Geçen yıl ekimde başlayan çalışmalarda Şato'ya 348 ağaç, 2 bin 905 çalı, 10 bin 866 yer örtücü, 5 bin 391 mevsimlik çiçek, 845 sarıcı bitki dikimi yapıldı, ayrıca bin 700 metrekare alana rulo çim serildi.

Düzenleme çalışmalarında ağırlıklı olarak ağaç türlerinden limoni servi, sınırlandırma bitkisi olarak kullanıldı. Lale ağacı, şişe ağacı ve erguvan gibi çiçekli ağaç türleri de Şato'nun bahçesini rengarenk bir görünüme kavuşturdu.

Şato'ya mevsimlik çiçek olarak ise farklı renklerde godetya ve menekşe dikildi.

1955 yılında Eşrefpaşa ve Hatay semtlerinin gelişmesini sağlayan Varyant yolunun açılmasının ardından bölgede yapılan ilk yapılardan biri olan Şato,

"Milli Mimari" söylemiyle ve 17. yüzyıldaki İstanbul yalılarından esinlenilerek inşa edildi.

Mimar Rıza Aşkan ve Doğan Tekeli tarafından 1954'de Şark Kahvesi olarak tasarlanan yapı, yol ile park arasındaki eğimli arazide iki katlı olarak düzenlendi. Yol kotundaki giriş katında büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunuyor. 2. derecede arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Şato Restoran, 1969 yılında İzmir Belediyesinin mülkiyetine geçmişti.
AA


Geri Dön