18 / 04 / 2024

İzmir Selçuk'taki su kemerleri restore ediliyor

İzmir Selçuk'taki su kemerleri restore ediliyor

İzmir'in Selçuk ilçesinde tarihi su kemerlerinin onarım ve restorasyonuyla ilgili ilk etap çalışmaların tamamlandığı
bildirildi



Bizans döneminde Ayasuluk Tepesi üzerindeki St. Jean Kilisesi ve çevresinde yaşayan halkın içme suyu ihtiyacını karşılamak için yapılan ve 124 ayaktan oluşan su kemerlerinin ayakta kalan bölümünde başlatılan restorasyon ve onarım çalışmalarının, Selçuk Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm ve yenileme proje kapsamında 3 yıldır yürütülen çalışmaların ilk etabının tamamlandığı belirtildi.

Çalışmalar kapsamında, ilçe merkezindeki İstasyon Meydanı'ndan Ayasuluk Tepesi'ne kadar uzanan su kemerlerinden 14 ayağın derz onarımı, yüzey temizlemesi ile kemerlerin tuğla onarımları yapılırken, 77-78 ile 80-82 nolu ayaklar arasındaki su kemerlerinde faaliyetler tamamlandı.

Yıllardır su kemerleri üzerinde yuva yapan ve ilçenin sembolü haline gelen leyleklerin yuvalarının korunması için yaz aylarında ayakların alt bölümünde faaliyet yürütüldüğü, göç mevsimi olan Ağustos sonrası ise çalışmalara hız verildiği öğrenildi.

-"TARİHİNİ YAŞATAN ÇAĞDAŞ BİR KENT OLUŞTURMAK"-
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları kapsamında ilçe merkezindeki Namık Kemal ve Cengiz Topel caddelerinin Selçuk'un en önemli aksını oluşturduğunu belirtti.

Ülgür, şunları kaydetti:
"Bu aksta süre gelen tarihi su kemerlerinin onarım ve restorasyonu, şu ana kadar yaptığımız ve yapacağımız dönüşüm ve yenileme çalışmaları için büyük önem taşımaktadır. Tarihini yaşatan, çağdaş bir kent oluşturmak amacıyla 3 yılı aşkın zamandır sürdürdüğümüz çalışmalarla tarihi mirasımız olan yapıların yenilenip yaşatılması ve korunmasını amaçlıyoruz."

Ülgür, Selçuk'un sahip olduğu tarihi zenginliklerin korunması için Efes Antik Tiyatro'nun restorasyonu ile Ayasuluk Kalesi kazı ve restorasyon çalışmalarına, eleman ve malzeme desteği sağladıklarını da bildirdi.

St. Jean (Aziz Yuhanna) Takip Kapısı'nın doğusundan başlayan su kemerleri, Şirince boğazından devam edip, kuzeye yöneliyor. Kemerler, Belevi beldesi ile Selçuk arasındaki Pranga mevkisi doğusundaki su kaynaklarından sağlanan içme suyunu, Selçuk Ayasuluk Tepesi'ndeki yerleşime ve ortaçağın hac merkezi olan St. Jean Kilisesi'ne ulaştırıyordu.
AA


Geri Dön