25 / 04 / 2024

İzmir Şirincede yıkım gerginliği yaşandı!

İzmir Şirincede yıkım gerginliği yaşandı!

İzmirin turistik köyü Şirincede dün yıkım gerginliği yaşandı. İmar planına aykırı yapıldığı gerekçesiyle aralarında küçük otel, pansiyon ve evlerin de bulunduğu 95 kaçak yapıdan 22si bugün yıkılacaktı. Ancak dün akşam saatlerinde yıkım ileri bir tarihe er



İzmir Selçuka bağlı Şirince Köyünde, aralarında yazar Sevan Nişanyan ve Matematik Köyü kurucusu Ali Nesinin evlerinin de bulunduğu kaçak binaların yıkılacağı haberi köyü karıştırdı. Selçuk Kaymakamlığı, Şirincede bulunan 22 yapı için sit alanında kaçak olarak inşa edildikleri gerekçesiyle  İzmir  İl Özel İdaresi Encümeni tarafından geçen yıl eylül ayında alınan yıkım kararını bugün uygulamaya koyacaktı.

Şimdilik ertelendi
Sabah yapılacak yıkım için eylem hazırlıkları yapan Nişanyan dün erteleme kararının saat 18.00 sıralarında kendisine iletildiğini söyledi. Nişanyan, Yıkımın şimdilik ertelendiğini öğrendik, az önce TEDAŞtan da kesilen elektriklerin yeniden bağlanacağını öğrendik. Yıkımın ertelenmesi iptal edildiği anlamına gelmiyor, her an yine olabilir dedi.
Yıkılacak yapılar arasında Nesin Vakfına ait iki ev bulunuyor. Aziz Nesinin oğlu Ali Nesin de destek toplamak için Şirincede. Şirinceliler bir gün önce 316 kişiye anket yapmış; tek çekimser dışında herkes yıkıma karşı. Yıkım erteleme kararı gelmeden önce akşam meydanda toplanılıyor, zincirler alınıyor direnme için... Üniversitelerden, medyadan, siyasi partilerden, destek için gelenler var.

Ölümü göze aldım
İlk yıkılacak yer olarak beklediği Hodri Meydan Kulesinde konuştuğumuz yazar Sevan Nişanyan, daha öncede de 10 ay hapis yatmasına neden olan evlerin ve yenilerinin yıkılması halinde ölümü göze aldığını söylüyor. Nişanyan, Beni vurmadan bir şey yapamazlar diyor. 12 senedir çözüm için yalvardığını ancak sonuç elde edemediğini ekleyen Nişanyan, Bu inattan vazgeçin. Şirince Türkiyede gösterilen bir köy ve burada iki tane adam var. Ali Nesin ve Sevan Nişanyan. Oturalım çözüm bulalım, pilot bölge uygulaması yapalım dedik ama dinleyen yok diye konuşuyor. Ali Nesin ise Yıksınlar yenisini, daha güzelini yapacağım diyor...

Başka çare yok
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci evlerin ya yıkılması ya da Bayındırlık ve Kültür ve Turizm Bakanlığının uygun hale getirmesi gerektiğini söyleyerek, Mevcut yasalara göre hükümet herhangi bir düzenleme yapmadığı sürece elimizde başka çare yok. Keşke gerekli yasal düzenlemeleri daha önce yapsalardı. Köyde başka evler de yıkılacak diye konuştu.
Milliyet/Banu Şen


Geri Dön