27 / 04 / 2024

İzmir Ticaret Odası'na 75 milyonluk yeni bina!

İzmir Ticaret Odası'na 75 milyonluk yeni bina!

İTO’nun yaklaşık 75 milyon liraya malolacak 7 katlı binasının temeli törenle atıldı. Yeni binanın 29 Ekim 2017’de hizmete gireceğini açıklayan Başkan Ekrem Demirtaş, “Burayı ticaretin merkezi yapacağız” dedi.



İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından Kordon'da eski Ticaret Odası İş Merkezi'nin yıkılarak yeni hizmet binası yapılması için temel atıldı. Törene MHP Milletvekili Oktay Vural, CHP Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Ali Yiğit, Özcan Purçu,  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile İzmir'de görev yapan fahri konsoloslar ve meclis üyeleri katıldı.


"Ankette burası çıktı"


İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, odalarının 1885 yılında kurulduğunu ve 131 yıllık geçmişinde 3 farklı yerde hizmet verdiğini hatırlatarak, "Değişen gereksinimler ve teknolojiler, odamız hizmet kalitesinin devamlı artması neticesinde yeni hizmet binamızın yapılması zorunlu hale geldi. O nedenle yeni bir bina yapmaya karar verdik. Üyelerimize, komite ve meclis üyelerimize sorup anket yaptık. Ankette İTO İş Merkezi'nin olduğu Kordon'daki binamızın yapılması kararlaştırıldı" dedi.


"30 mimar başvurdu"


Bina için ön çalışma yaptıktan sonra konunun 24 Eylül 2014'de Meclis'e sunulduğunu ve aynı toplantıda oybirliği ile karar alındığını aktaran Demirtaş, "Yeni Hizmet Binamızın mimari projesi için 30 mimari ekip başvurdu. Toplam 10 mimarlık grubunu seçtik. Ardından şu anda uyguladığımız projeyi seçtik" ifadelerini kullandı. İzmirlilerin saat kulesiyle, imbatıyla, güleryüzlü insanıyla ve Kordon'u ile övündüğünü dile getiren Demirtaş, "Ama ne yazık ki pek çok değerimizi, özellikle de Kordon'u koruyamadık. O nedenle gelecek nesillerin geçmişteki Kordon'u anımsaması için projede iki farklı cephe tasarlandı. Burada da 19 yüzyıl sonunda yapılan 'Sporting Club' vardı. O dönemde Sporting Club en elit mekanlardan birisiydi. Ama 1922 yılında İzmir yangınında yok olmuş. İşte yeni hizmet binamızın Kordon cephesi Sporting Club binasıyla aynı olacak. Burayı ticaretin merkezi yapacağız" açıklamasını yaptı.


NELER YAPILDI?


24 Ağutsos 2014'de İTO İş Merkezi'nin yeni hizmet binası yapılması Meclis tarafından onaylandı. 30 mimari ekip teklif verdi, 10 mimarlık projesi de fikir projesi hazırladı. Bu projelerden de Ayyapı'nın sunduğu proje kabul edildi. 19. Yüzyılın sonunda yapılan burada bulunan Sporting Club'un yapısı yeni binanın ön cephesinde yaşayacak. Toplam bin 359 metrekarelik arsada 13 bin 29 metrekarelik inşaat yapılacak. Zemin kat ve üzerindeki 7 kattan oluşacak. Temel çalışmaları sırasında yerin 17 metre altına inilerek 166 adet kesişen fore kazık çakıldı. Toplam 37 bin 500 metreküp moloz atıldı. Binada meclis salonu, seminer salonu, toplantı odaları, İzmir Ticaret Tarihi Müzesi yer alacak. En üst kat restoran olarak hizmet verirken 3 kat da kiraya çıkarılacak. Amerika Ticaret Müşavirliği de burada bulunacak. Otomasyona bağlı cephe sistemi ile gün ışığından daha fazla yararlanacak. 16 Ekim 2017'de bitirilmesi beklenen hizmet binasının 29 Ekim 2017'de açılması amaçlanıyor.



Yeni Asır



Geri Dön