28 / 03 / 2024

İzmir Torbalı'da dönüşüm yetkisi ilçe belediyesinde!

İzmir Torbalı'da dönüşüm yetkisi ilçe belediyesinde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen Torbalı’daki Çaybaşı-Yeni Mahalle’de uygulama yetkisinin Torbalı Belediyesi’ne ait olduğunu açıkladı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen Torbalı’daki Çaybaşı-Yeni Mahalle’de uygulama yetkisinin Torbalı Belediyesi’ne ait olduğunu açıkladı. 

Söz konusu mahalleleri kapsayan 5.7 hektarlık alandaki “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” uygulama yetkisi için Torbalı Belediyesi’nce yazılı talepte bulunulduğunu hatırlatan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu talebin 2011 yılında Büyükşehir Meclisi tarafından uygun görüldüğünü ve bu doğrultuda karar alınarak Bakanlar Kurulu onayına sunulmak üzere ilgili Bakanlığa gönderildiğini söyledi. 

2012 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının ilanından sonra, yine aynı yıl kaleme alınan “Torbalı Belediyesi’ne verilen uygulama yetkisi” ile ilgili yazı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile birlikte ilçe belediyesine bildirildi.


Yetki istendi, verdik

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yaşanan süreci şöyle özetledi:

“Ekim 2010 yılında Torbalı Belediye Başkanlığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gönderilen yazıda; Torbalı Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda (Çaybaşı Yeni Mahalle, Pamukyazı ve Yazıbaşı Kuşçuburun mahallelerinde yaşayan ve ekonomik olanakları sınırlı roman vatandaşlarımıza konut edindirmek amacıyla)  TOKİ  ile ilçe belediyesinin Çaybaşı Yeni Mahalle’de Kentsel Yenileme projesi yapabilmesi için görüşmeler gerçekleştirildiği bilgisi aktarıldı. İlgili yasada yer alan ‘Büyükşehir Belediye ve mücavir alan sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi ilan etmeye büyükşehir belediyeleri yetkilidir. Büyükşehir Belediye Meclisince uygun görülmesi halinde, ilçe belediyeleri kendi sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir” hükmü çerçevesinde de yetki talebinde bulunuldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de, bu yazı üzerine, Torbalı Belediyesi'nin kendi belediye sınırları içindeki yaklaşık 5,7 hektarlık bölümde TOKİ ile birlikte kentsel dönüşüm projesi yapabilmesi ve bu alanda uygulama yetkisinin Torbalı İlçe Belediyesi'ne verilebilmesi için işlem başlattı. Sonra bu durum, Bakanlar Kurulu onayına sunulmak üzere ilgili Bakanlığa gönderildi. Ve Çaybaşı Yeni Mahalle, Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’ olarak ilan edildi. Söz konusu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’nda uygulama yapma yetkisinin, Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı gereğince Torbalı Belediyesi'ne verildiği hususu da, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yine 2012 yılında Torbalı Belediyesi'ne yazı ile bildirildi. ”

 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön