25 / 04 / 2024

İzmir Torbalı'da emlakçılar dernek kuruyor!

İzmir Torbalı'da emlakçılar dernek kuruyor!

Emlakçılık sektöründe 'ayakçı' diye tabir edilen kayıt dışı iş yapanlar sektöre zarar veriyor. Torbalı'da faaliyet gösteren emlakçılar kayıt dışı çalışan sorununu çözmek için dernek kuruyor. Dernek bu işe kurumsallık kazandıracak.



Emlakçilik sektöründe 'ayakçı' diye tabir edilen kayıt dışı iş yapanlar sektöre zarar veriyor. Torbalı'da faaliyet gösteren emlakçılar kayıt dışı çalışan sorununu çözmek için dernek kuruyor. Dernek bu işe kurumsallık kazandıracak.



TORBALI'DA hızla gelişen inşaat sektörü nedeniyle ilçedeki emlakçı sayısında da patlama yaşandı. Artık eskisi gibi her isteyen emlakçı dükkanı açamıyor. Emlakçilik kursunu başarıyla bitirenler sertifikalarını alıp işyerini öyle açabiliyor. Torbalı'da her geçen gün emlakçı sayısı artarken bu işi resmi bir şekilde yapan emlakçıların en büyük sıkıntısı ile kayıt dışı emlakçılar. Kira ve vergi gibi yaptırımları olmadan emlak komisyonculuğu yapanlar haksız rekabet oluşturuyor. İşini ciddi bir şekilde yapanlar ise bu nedenle mağdur oluyor. Geçtiğimiz aylarda Torbalı'da işini başarılı bir şekilde yapan emlakçılar bir araya gelip bu sorunu çözmek için düğmeye basmıştı. Emlak işi yapan kişilerden oluşan heyet Kaymakam Aydın Memük, Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Vergi Dairesi Müdürü Naci Uzar, Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü,  İzmir  Emlakçılar Odası ve İzmir Sicil Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüp destek istemişti. Yetkililerden bekledikleri desteği alan emlakçılar bu işi kökten çözecek olan çalışmayı başlatıyor. Demek çatısı altında bir araya gelecek olan esnaflar hem kendilerinin hem de müşterilerinin haklarını korumak için dernekleşecek. 


BAZI DÜZENLEMELER GELECEK

 Torbalı'da faaliyet gösteren birçok emlakçı demek işine sıcak bakıyor. 

Yapılan görüşmelerin ardından dernek kurmak için işlemler kısa süre sonra başlayacak. Kurulacak demek öncelikle Torbalı'da faaliyet gösteren emlakçıların personeline yaka kartı çıkartacak. Müşterisine kiralık veya satılık mekan gösterecek olan emlakçı yaka kartı olmadan müşteriTorbalı da faaliyet gösteren birçok emlakçı dernek işine sıcak bakıyor nin karşısına çıkmayacak. Demek yönetimi zaman zaman emlakçıları ziyaret edip sorun ve beklentilerini dinleyecek. Resmi kurumlar ile işbirliği yapıp bu işi kayıt dışı yapanların cezalandırılmasını sağlayacak. Sosyal medyada oluşturulacak grup ile emlakçılar arasındaki diyalog daha da arttırılacak. 


DERNEK ARALIK AYINDA KURULACAK 

Emlak sektörüne kurumsallık kazandırmak ve kayıt dışı çalışanların kendilerine zarar vermesini önlemek istediklerini ifade eden Serkan Emlak bürosunun sahibi Serkan Filiz yapılacak çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler verdi. Sektörde herkesin şikayetçi olduğu kayıt dışını engellemek için bir heyet kurduklarını ve çalışmaya başladıklarını dile getiren Filiz, 'Torbalı'da emlak sektörü oldukça hareketli. Çok sayıda emlakçı hizmet veriyor. Bir o kadar da bu işi kanunsuz bir şekilde yapan var. Biz vergimizi verip, işyerlerimize kira öderken kayıt dışı çalışanlann aldıkları komisyon direk ceplerine kalıyor. Haksız rekabetin önüne geçmek için bu sorunu kaldırmamız lazım. 


Emlakçılar olarak bu sorunu çözmek için kolları sıvadık. Bürokratlar ile yaptığımız görüşmelerde tam destek aldık. Şimdi sorunu çözmek için dernek kurup bu işi sorunsuz yapmak için çaba sarf ediyoruz. Aralık ayı içinde derneğin kuruluş çalışmalanna başlıyoruz" dedi. 


Büyük Torbalı Gazetesi


Geri Dön