19 / 04 / 2024

İzmir Torbalı'da emlakçılar zor durumda!

İzmir Torbalı'da emlakçılar zor durumda!

Torbalı da hızla artan nüfus ve göç alımı inşat sektörünü canlandırmasıyla birlikte emlakçilik sektörünü de canlandırdı. Emlekçılık ile uğraşanların sayısının birden artması alım - satım işlemlerinde takipsizliğe neden oluyor.



Torbalı da hızla artan nüfus ve göç alımı inşat sektörünü canlandırmasıyla birlikte emlakçilik sektörünü de canlandırdı. Emlekçılık ile uğraşanların sayısının birden artması alım - satım işlemlerinde takipsizliğe neden oluyor. Dükkânı ve sertifikası olan emlakçılardan çok komisyon ile çalışan belgesiz ve dükkansızemlakçılar artıyor Emlakçıların işi gerçekten zor. Torbalı'da emlakçilik yapanların dükkansız emlakçılarla uğraşmak dışında birde internet satışları ile uğraşmak zorunda kalıyor. 


GELİŞEN inşaat sektörüyle paralel devam eden emlak gayrimenkul işleri kontrolsuz bir şekilde gelişiyor. F.mlak dükkânı açmak için ilk olarak  İzmir  Emlak Komisyoncuları odasına üye olmak gerekiyor. Bunun dışında bir de İzmir Esnaf Odasına da üye olmak gerekiyor. Ancak bu kadar teferrurata uymak istemeyen emlak ılım ve saytımı ile uğraşanlar şahsi olarak çalışıyor. Dükkan açmıyor, bu işlemleri yapmıyor. Sadece aracılık ile çalışıyor. Bir sürü işlem yaparak kayıtlara uygun emlakçilik yapanlar da bu dunundan olumsuz etkileniyor. 

RUHSATSIZ, KURALSIZ VE SERTİFİKALI AYAKÇILIK

Emlakçilik yapmak için gereken kuralların aksadığı ya da görmezden gelindiği, kuralları takip eden emlakçılar tarafından İzmir Emlak Komisyoncuları Odasına şikayet ediliyor ama takip edilmesi zor bir sorun olduğu için kayıt dışı işlere engel olunamıyor. İlk olarak dükkanın en 30 metrekare olması gerekiyor ve Halk Eğitim merkezinden Emlakçilik eğitimi alıp sertifika almak gerekiyor. Bununla birlikte Halk Eğitimden sertifika almış olmasına rağmen ayakçılık yapan emlakçılar kayıt dışı tiearet yapıyor. Özellikle merkez dışında gayrimenkul alım satımı yapanlar, şehir merkezindeki kayıtlı emlakçılardan daha çok kazanıyor. İddilara göre ise; okuma - yazma bilmemesine rağmen Halk Eğilimden sertifika alarak dükka açmadan kayıt dışı olarak emlakçilik yapan kişiler çok sayıda bulunuyor. 

BİR DARBEDE İNTERNETTEN

Emlakçıların işi gerçekten zor. Torbalı'da emlakçilik yaEmlakçılık yapmak için kuralları yerine getirmek gerekiyor panlann dükkansız emlakçılarla uğraşmak dışında birde internet satışları ile uğraşmak zorunda kalıyor. Teknolojinin gelişmesi ve doğru kullanımı insanlara fayda sağlarken ne yazık ki internet üzerinden yapılan alım satımlar emlakçılara zarar veriyor. Sahibinden.com gibi sitelerde vatandaş ve dükkanı olmadan alım satım yapanlar rahatlıkla müşteri bulabiliyor. Vergisini ödeyerek Torbalı'da bu işi hakkı ile yapmaya çalışan emlakçılar ise mağdur oluyor. 


Torbalı Ege Gazetesi


Geri Dön