28 / 03 / 2024

İzmir Torbalı'da tarihi evler yıkılıyor!

İzmir Torbalı'da tarihi evler yıkılıyor!

Torbalı Mallesindeki tarihi evler tek tek yıkılıyor. Yerlerine ise lüks daireler yapılıyor. Bir kaç yıl içerisinde tarihi evlerin sayısı neredeyse bitmiş olacak.



Torbalı Mallesindeki tarihi evler tek tek yıkılıyor. Yerlerine ise lüks daireler yapılıyor. Bir kaç yıl içerisinde tarihi evlerin sayısı neredeyse bitmiş olacak.


İNŞAAT firmaları ve müteahhitler merkezde arsa sıkıntısı çekince, çareyi eski bina ve evleri yıkıp yerine yeni apartmanlar yapmakta buluyor. Kat karşılığı yapılan binalar, ilçenin dört bir yanında tüm hızıyla yükseliyor. Betonlaşmanın hızla yaygınlaştığı bölgelerin başında ise Torbalı Mahallesi geliyor. Özellikle buralarda yaşayan göçmen ve muhacir vatandaşlar, kerpiç evlerini terk etmek istemiyor. Ancak, kentleşmeye fazla direnemeyen aileler, evlerini bir bir müteahhitlere kat karşılığı veriyor. Torbalı Mahallesi’ndeki kerpiç evler, beton binalara artık direnemiyor. 7 Eylül Caddesi’nde gazetemizin objektiflerine yansıyan fotoğraf, bu durumu gözler önüne seriyor.


EVLER YIKILIYOR


YÜZLERCE aile, Torbalı ve Muratbey mahallelerinde ikamet ederken, bu yerleşim alanları, son 2 yıla kadar da eski dokusunu ilk günkü gibi koruyordu. Daracık sokaklara dizilmiş kerpiç evlerden oluşan bu mahalleler, komşuluk ilişkilerinin sıkı sıkıya bağlı olduğu bölgelerin başında geliyordu. Betonlaşmanın tüm hızıyla sürdüğü günümüzde bu mahallelerde yaşayanlar, deyim yerindeyse betonlaşmaya direniyordu. Arsa sıkıntısı çeken birçok müteahhit, ev sahiplerini eski evlerin yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması konusunda ikna etmeye başladı. Son birkaç yıldır bölgede müthiş bir yapılaşma başlamış durumda. Özellikle İZBAN istasyonun da bölgede bulunması, ilgiyi daha da arttırıyor.


MÜTEAHHİTLER YARIŞIYOR


TORBALI ve Muratbey mahallelerindeki kerpiç evlerde, ağırlıkla Bulgaristan ve Yunanistan göçmenleri yaşıyor. Bölgede yapılan yatırımların sayısı giderek artıyor. Yıldırım İnşaat, Adıgüzel İnşaat, Kaplan İnşaat, Sungur Kardeşler İnşaat, Çetinoğlu İnşaat, Yeni Ay İnşaat, Ahmetoğlu İnşaat gibi birçok müteahhit firma, bölgede kat karşılığı aldı evlerin yerlerine modern ve çok katlı binalar inşa ediyor. Müstakil evlerin yerine 6-7 katlı binalar yükselirken, bölgeye olan talep de giderek artıyor. Özellikle cadde üstlerindeki evlerin satışı daha hızlı oluyor. Ara sokaklarda kalan kerpiç evler, şimdilik müteahhitlerden yeteri ilgiyi göremiyor. Fakat, onların da kısa süre içerisinde betonlaşacağı belirtiliyor.  


Torbalı Ege Gazetesi


Geri Dön