20 / 04 / 2024

İzmir Uzundere kentsel dönüşümde kuralar çekildi!

İzmir Uzundere kentsel dönüşümde kuralar çekildi!

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hak sahipleriyle uzlaşma sağlanan ilk etabında 280 konut ve 33 işyeri için kura çekimi yapıldı.



İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hak sahipleriyle uzlaşma sağlanan ilk etabında 280 konut ve 33 işyeri için kura çekimi yapıldı. 


Belediye Yasası'na dayanarak uzlaşmayla yerinde kentsel dönüşüm projeleri hazırlayan ve süreçleri başlatan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi toplam 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesinin ilk etabı için belediye meclis salonunda hak sahipleriyle Noter huzurunda kura çekimini gerçekleştirdi. Uzundere Projesi ilk etabın ilk kurasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çekti. Kura öncesi konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki ilk ilkelerinin yerinde dönüşüm olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye'de bir tane kentsel dönüşüm yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Bunda biz başarılı olduğumuz zaman bunun arkası çorap söküğü gibi gelecek ve kentimiz en kısa zamanda kalkınacak. Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm için koyduğu ilkeler var. Bir hak sahibi, yaşadığı yerde konutunu alacak. Yani yerinde dönüşüm olacak. Ne hak ediyorsa mahallesinde alacak. Bu birinci kural. Bir değer artışı varsa hak sahipleri yararlanacak. Belediye olara bir kuruşluk kar, hizmete katılım hiçbir şey beklemiyoruz. Bu bine konutlar kaça yapılır, ihaleyle verilecek, sizin bugün kurasını çektiğiniz konutlar size verilecek gerisi de inşaat ederi olarak müteahhide kalacak. Ama belediye bundan bir kuruş bile kazanmayacak" dedi. 


Kenti planlamanın bir bilim olduğunu artıları-eksileri olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ne gök bedava ne yer bedava. Eğer biz bir daha binaları yıkıp bugünkü işin bir daha başımıza gelmemesi için öyle bir planlama öyle bir düzenleme yapmalıyız ki 100 sene sonra evler kullanılmaz hale gelse bile orada sizin çocuklarınız, torunlarınız hiçbir şey kaybetmeden inşaat yapabilmeli. Yani 50-100 yıllık kenti planlamamız gerekiyor Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bugün dairelerinizin değerini sizler de bizler de biliyoruz. Zaten oraya büyük fuar alanı yaparak oranın değerini artırdık. ESBAŞ büyüyecek. Orası bizim en hızlı gelişecek ve dönüşecek yerimiz" dedi.


Kentsel dönüşümde hak sahiplerinin rızasının olmasının kendileri için olmazsa olmazlardan birisi olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Rıza olan yerde dönüşümü yaparım. Rıza olmayan yerde yapmam. Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye'de bir tane kentsel dönüşüm yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Bunda biz başarılı olduğumuz zaman bunun arkası çorap söküğü gibi gelecek ve kentimiz en kısa zamanda kalkınacak. Daha iyi konutlar yapacağız. Kentimiz zenginleşecek. Hep beraber biz de zenginleşeceğiz. Adaletten ayrılmadan, eşit davranarak, öyle bir kentsel dönüşümü uygulayıp Türkiye'nin önüne koyarak; 'bu iş namusuyla, şerefiyle böyle yapılır' deme fırsatını verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi. 


Selvitopu ;"Kentsel dönüşüm için milat" 


Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu bugünün İzmir için çok önemli olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye'de kentsel dönüşümün en sağlıklı bir şekilde başladığı bir gün olarak kabul edilebilir. Kentsel dönüşüm için milattır" dedi. Bu projenin Türkiye'de kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiği yönünde bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağına inandıklarını söyleyen Selvitopu, “Bu proje gerçekleştiğinde İzmir'deki bir çok kentsel dönüşüm alanının da sorunların giderileceğine, çalışmaların önünün açılacağına inanıyoruz. Türkiye'de gerçek anlamda alt yapısı olan özellikle hukuksal anlamda alt yapısı olan bir kentsel dönüşüm projesi, sağlıklı bir şekilde başlatılmış ve büyümüş olacak. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar'da Uzundere ve Yurtoğlu mahallerindeki 32 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabında hak sahiplerinin tamamıyla uzlaşma sağlayarak yapım ihalesi aşamasına geldi. Dönüşümün ilk etabı Uzundere Mahallesi'ndeki 12 bin 809 metrekarelik iki adada, 280 konut ve 33 iş yeri ile 44 bin 345 metrekare inşaat alanını kapsayacak. Dokuz bloktan oluşan iki adada, büyüklükleri 68 ile 131 metrekare arasında değişen 2+1 ve 3+1 olmak üzere farklı konut tipleri yapılacak. İş yerlerinin büyüklükleri ise 30 metrekare ile 230 metrekare arasında değişecek. Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi bulunacak. Rekreasyon alanında ise projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen; gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket-futbol sahaları, tenis kortu ve eğitim ağırlıklı spor kompleksi ile sosyal-kültürel merkezler, pazar alanı, otopark, daha fazla yeşil alan oluşturulacak. Kentsel dönüşüm alanı yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak.


Hürriyet


Haber Haber Ekspres Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de 'yüzde 100 uzlaşma' ve yerinde dönüşümle gerçekleştirilecek ilk kentsel dönüşüm projesi olan Uzundere'deki 280 konut için kura çekimini gerçekleştirdi. İlk hak sahibini kurayla bâirleyen Başkan Aziz Kocaoglu, 'Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar bir tane kentsel dönüşüm bile yapılmadı' dedi Kent dönüşümünde "uzlaşma ve yerinde dönüşüm" prensipleriyle hareket eden izmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alarıı kapsayan Uzundere projesinin önümüzdeki günlerde yapım iha• • • leşine çıkılacak ilk etabı için noter huzurunda kura çekimlerini gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoglu'nun kurayla ilk hak sahibini belirlediği törende heyecan dolu dakikalar yaşandı. "Yüzde 100 uzlaşmayla örnek olan bu dönüşüm projesi kapsamında çekilen kuralar ile yüzler güldü Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoglu, kentsel dönüşümdeki ilk ilkelerinin "yerinde dönüşüm" ve "uzlaşma" olduğunu hatırlatarak, "Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye'de bir tane kentsel dönüşüm ya+ pılmadı. İlk defe sizlerin sayesinde yapılacak. Bu örnekte başarılı olduğumuz zaman, arkası çorap söküğü gibi gelecek ve kentimiz en kısa zamanda kalkınacak" dedi. 


Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşüm için koyduklan belli ilkeler olduğunu hatııiatan Başkan Kocaoglu şöyle devam etti: Hak sahibi, yaşadığı yerde konutunu alacak yani yerinde dönüşüm olacak. Ne hak ediyorsa, mahallesinde alacak. Bu birinci kural. Sizin arsalarınızın üzerinde döşüm olacak; orada bir değer artışı varsa sizler istifade edeceksiniz. Yerinde dönüşümün ilk amacı bu. ikincisi; biz sizin dönüşüm alanlarınızdan belediye olarak bir kuruşluk kar, hizmete katılım hiçbir şey beklemiyoruz. İhaleyle verilecek, sizin bugün kurasını çektiğiniz konutlar size verilecek, gerisi de inşaat ederi olarak müteahhide kalacak. Ama belediye bundan bir kuruş bile kazanmayacak. Kentin 50 yıl, 100 yıl sonrasını planlamamız gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. 


Bugün dairelerinizin değerini sizler de bizler de biliyoruz. Zaten oraya büyük fuar alanı yaparak oranın değerini artırdık. ESBÂŞ büyüyecek. Orası bizim en hızlı gelişecek ve dönüşecek yerimiz.


Haber Ekspres



Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de "yüzde 100 uzlaşma" ve yerinde dönüşümle gerçekleştirilecek ilk kentsel dönüşüm projesi olan Uzundere’deki 280 konut için kura çekimini gerçekleştirdi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesinin önümüzdeki günlerde yapım ihalesine çıkılacak ilk etabı için noter huzurunda kura çekimlerini gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kurayla ilk hak sahibini belirlediği törende heyecan dolu dakikalar yaşandı. Dönüşüm projesi kapsamında çekilen kuralar ile yüzler güldü.


Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki ilk ilkelerinin ’yerinde dönüşüm’ ve ’uzlaşma’ olduğunu hatırlatarak, “Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye’de bir tane kentsel dönüşüm yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Bu örnekte başarılı olduğumuz zaman, arkası çorap söküğü gibi gelecek ve kentimiz en kısa zamanda kalkınacak” dedi.


"DÖNÜŞÜMDE İLKELERİMİZ VAR"

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşüm için koydukları belli ilkeler olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Hak sahibi, yaşadığı yerde konutunu alacak yani yerinde dönüşüm olacak. Ne hak ediyorsa, mahallesinde alacak. Bu birinci kural. Sizin arsalarınızın üzerinde döşüm olacak; orada bir değer artışı varsa sizler istifade edeceksiniz. Yerinde dönüşümün ilk amacı bu. İkincisi; biz sizin dönüşüm alanlarınızdan belediye olarak bir kuruşluk kar, hizmete katılım hiçbir şey beklemiyoruz. İhaleyle verilecek, sizin bugün kurasını çektiğiniz konutlar size verilecek, gerisi de inşaat ederi olarak müteahhide kalacak. Ama belediye bundan bir kuruş bile kazanmayacak. Kentin 50 yıl, 100 yıl sonrasını planlamamız gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bugün dairelerinizin değerini sizler de bizler de biliyoruz. Zaten oraya büyük fuar alanı yaparak oranın değerini artırdık. ESBAŞ büyüyecek. Orası bizim en hızlı gelişecek ve dönüşecek yerimiz. Rıza olan yerde dönüşümü yaparım. Rıza olmayan yerde yapmam. Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye’de bir tane kentsel dönüşüm bile yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Adaletten ayrılmadan, eşit davranarak, öyle bir kentsel dönüşümü uygulayıp Türkiye’nin önüne koyarak; ‘bu iş namusuyla, şerefiyle böyle yapılır’ deme fırsatını verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön