04 / 05 / 2024

İzmir Uzundere'de 23 bina yıkıldı!

İzmir Uzundere'de 23 bina yıkıldı!

Uzundere'deki kentsel dönüşüm projesi için 23 binanın yıkım töreninde Başkan Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümde "Yerinde dönüşüm" yapmaya ve rantı halka bırakmaya dikkat ettiklerini belirtti.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için ilk kazmayı vurdu.  Uzundere'deki kentsel dönüşüm projesi için 23 binanın yıkım töreninde Başkan Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümde "Yerinde dönüşüm" yapmaya ve rantı halka bırakmaya dikkat ettiklerini belirtti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için ilk kazmayı vurdu.  İlk etapta yasa gereği dönüşüm alanından konut/işyeri teklif edilemeyen, bu yüzden Büyükşehir'e ait Uzundere Toplu Konutları'ndan konut tahsis edilen hak sahiplerine ait 23 bina törenle yıkılmaya başladı. Törende konuşan Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün Türkiye'de yeni yeni öğrenildiğini söyledi.  Halkı ürkütmeden dönüşüm yapılmasını istediklerini söyleyen Kocaoğlu, "Bizim kentsel dönüşümde herkesin anlayacağı çok basit kurallarımız var.  Önce yerinde dönüşüm olacak. Uzundere'de yurt edinmiş hemşerilerimiz, Uzundere'de yaşamaya devam edecek.  İkincisi ise burada 3 bin 500 konut yapılacak. Bu konutun bir inşaat maliyeti var, ihaleyle yapacağız.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonu yaptığı zaman hiçbir rant elde etmeyecek.  Bir kuruş belediyeye kalmayacak. Ne değer üretiliyorsa, maliyeti haricinde burada yaşayan vatandaşlarımıza kalacak. Daha sonra Aktepe-Emrez yapılacak. Hemşerilerimiz, vatandaşlarımız daha sağlıklı konutlarda çevrede yaşayacak. Gayrimenkul değeri artacak, 45 bin dönüm alanda 18 ana bölgede kentsel dönüşüm yapacak. İyi örneği - Uzundere'de yaptığımızda herkes kentsel dönüşümün ne demek olduğunu anlayacak ve bu iş katlanarak devam edecek" diye konuştu. 


ADALET DAĞITIYORUZ 

Kentsel dönüşümün karşılıklı güven ortamıyla gerçekleşeceğini belirten Kocaoğlu, "Ne mal sahibini müteahhide, ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Adalet dağıtıyoruz, hak koruyoruz. Dönüşüm böyle olur" dedi.  Bu arada hak sahipleri ile varılan uzlaşma ile toplam 23 binada oturan 65 aileye Büyükşehir Belediyesi'ne ait Uzundere Konutları'ndan konut tahsis işlemleri gerçekleştirilerek hak sahipleri de evlerine taşındı. Ayrıca 474 yapının daha yıkılacağı belirtildi. 


PROJEDE NELER VAR 

Bölgede yapılması planlanan toplam 3 bin 500 konut ya da ticari yapıyı kapsayan tüm altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin hazırlanması için ihale süreci devam ediyor. İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanında bulunan Uzundere Mahallesi için hazırlanan ön projede; 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare alan da sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Alandaki tüm çalışmalar tamamlandı. Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarla "Konut / İş yeri sözleşmesi" imzalamaya devam ediyor. 


Habertürk Egeli 


Geri Dön