29 / 03 / 2024

İzmir ve Manisa'da zeytin alanları imara mı açılıyor?

İzmir ve Manisa'da zeytin alanları imara mı açılıyor?

Milliyet Ege Gazetesi'nin köşe yazarı Mustafa Yılmaz bugün köşesinde " Son zeytin alanının da imara açılacağının belgesi "başlıklı yazısına yer ver verdi. İşte yazının detayları..



İzmir ve Manisa’nın 1/100.000’lik planlarında 1400 hektar alanın imara açıldığını vurgulayan geçen cumartesi bu sütunlarda yayınlanan yazımdan sonra sizlerden çok sayıda geri dönüş aldım.

Duyarlılık gösteren herkese çok teşekkür ediyorum. Yazıyı gören okurlardan biri son derece önemli bir konuya belgelerini göndererek dikkat çekti.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 13 hektar(13 milyon metrekare) zeytinlik alanlar göz göre yok ediliyor.

Hem de bu iş o kadar açık, seçik yapılıyor ki, Organize Sanayi Bölgesi yönetimi zeytinlik alanları imarı açacağını başvuru yapan toprak sahiplerine yazılı olarak bildirmede bile sakınca görmüyor.


Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi’nin “2094” numaralı yazısı şöyle:

“İlgili yazınız ile bölgemiz sınırları içinde bulunan Ansızca Köyü Kırovası Mevkii’nde bulunan taşınmaz için imar durumu bilgisi sorulmuştur.

Söz konusu parsel 2528,92 metrekare büyüklüğünde olup tapudaki niteliği zeytinliktir.

Henüz imar uygulaması görmemiş olan parsel, Bölgemizin tamamında iki etap halinde gerçekleştirilecek olan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci Madde Uygulaması sonrasında sanayi parseli hissesi olarak oluşacak ve maliki bulunduğunuz diğer parseller ile tevhid(tek parsel haline getirme) edilecektir. 

Bu nedenle Bölgemizin parselasyon planlarının tamamlanmasından sonra söz konusu parsel için imar planı düzenlenebilecektir.”


Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi İzmir’in hatta Türkiye’nin en verimli tarım toprakları üzerinde yer alıyor.

İşin vahim yanı, bu kadar değerli tarım ve orman arazileri üzerine sanayi tesisleri kurulması için verilen yer seçim belgesinin üzerinde onayı bulunan kurumlar.

O belgede Tarım Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü ve Kültür Müdürlüğü yetkililerinin imzaları var.

Ormanı ve tarımı koruması gereken kurumların verdikleri görüşü incelediğinizde okuduklarınıza inanmakta güçlük çekiyorsunuz.


Orman Bölge Müdürlüğü, “Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenen alan Orman sınır hattı içinde yer almaktadır. Orman sınırları içinde yer alan parsellerin orman olan kısımlarının terkin edilmesi şartı ile sakınca bulunmamaktadır” diyor.


Gıda , Tarım ve Haycancılık Bakanlığı bu kadar verimli topraklar için verdiği görüşü şöyle açıklıyor; “Alanın Organize Sanayi Bölgesi olarak kullanılmasında sakınca bulunmamaktadır.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı,“Bakanlığımızca ilan edilen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Alanı içinde yer almaktadır. Kültür varlığı niteliğinde bir yapı ya da alana rastlanması durumunda bakanlığımızın ilgili birimlerine bilgi verilmesi şartıyla kurumumuz açısından herhangi bir sakınca bulanmamaktadır” şeklinde görüş bildiriyor.


Tarım var, orman var, sit alanları var. Ama yapılaşmaya açılması önünde kimse bir sakınca görmüyor.

Yer seçim belgesini alan Organize Sanayi Bölgesi yönetimi de zeytin alanı olan bölgeyi açıkça imara açacağı yönünde resmi yazı vermekten bile çekinmiyor.

Öyle anlaşılıyor ki, Kemalpaşa’da milyonlarca metrekarelik zeytin alanları hiç çekinmeden, kimseden sakınmadan yok edilecek.

Belgeleriyle ortada olan bu durum karşısında zeytin ağaçları bizden duyarlı bir yaklaşım bekliyor.

Bu yaklaşımı göstermezsek son kalan zeytin ağaçları da bizi terk edecek.

Binlerce yıllık zeytin efsanesini kendi ellerimizle yok etmiş bir kuşak olarak tarihe geçeceğiz.


1/100 binlik plan ile  İzmir  ve Manisa'nın geleceği tehlikede!



Milliyet Ege / Mustafa Yılmaz 


Geri Dön