25 / 04 / 2024

İzmir Yeni Fuar Alanı'nın yapı kullanım izin belgesi yok mu?

İzmir Yeni Fuar Alanı'nın yapı kullanım izin belgesi yok mu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 600 milyon lira harcayarak hizmete açtığı Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı'nın Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin alınmadığı ortaya çıktı



Gaziemir'deki yeni fuar alanının yapı kullanma izin belgesinin daha alınmadığı belirlendi. Temiz  İzmir  Derneği'nin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bilgi edinme kanunu kapsamında yaptığı başvuru sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 330 dönüm arazi üzerine yaklaşık 600 milyon lira harcayarak hizmete açtığı Yeni Fuar Alanı'nın Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin henüz alınmadığı ortaya çıktı. Ayrıca yine aynı derneğin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yaptığı başvuruda kurumun arşivlerinde Gaziemir Yeni Fuar Alanı İmar Planına esas onaylı jeoteknikjeolojik zemin etütlerine rastlanmadı. Bu tür raporları onaylama yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde bulunduğundan, Gaziemir Yeni Fuar Alanı İmar Planına esas onaylı jeoteknik ve jeolojik zemin etütlerinin kurum arşivlerinde yer almaması soru işaretlerine yol açtı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi'ne yazı göndererek söz konusu alanın onaylı jeolojikjeoteknik etüt raporunun olup olmadığını eğer varsa söz konusu raporun dosya numarası ile bu raporu hangi kurumun onayladığını sordu. İl Müdürlüğü ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nden yeni fuar alanı içinde bulunan yapıların yapı ruhsat dosyasının eki olan zemin etüt raporlarının olup olmadığı bilgisini de istedi. 


HENÜZ BAŞVURMAMIŞLAR 

Ayrıca 5 Haziran 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen yazıya İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Dairesi Başkanlığı İmar İşleri Şube Müdürlüğü tarafından 29 Haziran 2015 tarihinde cevaben gönderilen yazıda Gaziemir Yeni Fuar Alanı için 22 Şubat 2012'de yapı ruhsatı düzenlendiği, İmar İşleri Şube Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulması halinde yapı kullanma izin belgesinin düzenleneceği belirtildi. Ancak Yeni Fuar Alanı'nın imar planına esas onaylı jeolojik ve jeofizik etüt raporlarının olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Gaziemir Yeni Fuar Alanı'nın onaylı jeolojik ve jeofizik etüt raporu yoksa bu kez imar planlarının neye göre hazırlandığı, söz konusu tesisin depremsellik açısından ne kadar güvenli olduğu soruları gündeme gelecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'de 330 dönümlük arazi üzerine inşa ettiği yeni fuar alanı mart ayında Uluslararası Mermer Fuarı ile hizmete açıldı. Yeni Fuar Alanı inşaatı sırasında şantiye sahasının tam ortasından geçen yüksek gerilim hattının unutulması iş güvenliğini de tehlikeye sokmuştu. Egeli Sabah'ın iş güvenliğinin sağlanmadığı yönündeki haberini ihbar kabul eden iş müfettişleri şantiye sahasında yaptıkları denetimde inşaatı gerekli önlemler alınana kadar mühürlemişti. Eksikler giderildikten sonra mühür kaldırılmış ve inşaat tamamlanmıştı. 



Sabah Egeli 


Geri Dön