24 / 04 / 2024

İzmir Yeni Kent Merkezi İmar Planı'na turizm koşulu getirildi!

İzmir Yeni Kent Merkezi İmar Planı'na turizm koşulu getirildi!

Milliyet Gazetesi Ege eki muhabiri Utku Bolulu'nun haberine göre; Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi Planı'nda, imarda üçte bir oranında "turizm" koşulu getiren plan kararına üç itiraz geldi.



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde I 1/5000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlarında Eylül ayında bazı değişiklikler yapıldı. Uygulamada oluşan sıkıntıların gerekçe gösterildiği değişiklikle, "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna yüksek nitelikli konut, rezidans eklendi. Turizm ve ticaret plan notunda varolan üçte bir oranında rezidans koşulu korundu. 


Planlar değişti 

Plan notlarında en önemli değişiklik ise turizm yatırımları için yapıldı. Hem "Turizm ve ticaret" hem de "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlı alanlara üçte bir oramda turizm koşulu getirildi. Büyükşehir Belediye'nin turizm ve ticaret yatırımlarıyla gelişmesi öngörülen alanda bugüne kadar yoğunlukla ticaret yatırımları projelerinin öne çıkması ve yoğunlaşması turizm yatırımlarının az olması dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi, turizmin de yatırımlar arasında yerini alması için üçte bir koşulu getirdi. Eylül ayında Meclis'te alınan karar öncesi görüşmelerde AK Parti Grubu, üçte bir turizm koşulunun yatırımcıya zorlama olacağını söyleyerek tepki gösterdi. 


Meclis'in oy çokluğuyla aldığı kararın ardından Turan bölgesinde yatırımı olan Sur Yapı ve Rönasans firmaları ile bölgede arazi ve gayrimenkulleri bulunan Tariş, Kasım ayında askı süresi içinde itirazda bulundu. İki yatırımcı firma ve Tariş, itiraz dilekçelerini verdi.


Utku Bolulu/ Milliyet Gazetesi Ege eki


Geri Dön