19 / 04 / 2024

İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı iptal edildi!

İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı iptal edildi!

İZMİR 1. İdare Mahkemesi, Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık 2013 tarihinde yaptığı plan notu değişikliklerini iptal etti.



Mahkeme, Turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına "recidence" ve "yüksek nitelikli konut" eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Karar bölgede recidence ve konut yapacak yatırımcıları olumsuz etkileyecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında İzmir’in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi’nin 1/5000’lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlarında yaptığı değişiklikleri mahkeme iptal etti.


2013 yılı Aralık ayında Meclis kararıyla yapılan ve uygulamada oluşan sıkıntıların gerekçe gösterildiği değişiklikte, "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "recidence" eklendi. Turizm ve ticaret plan notunda varolan üçte bir oranında recidence koşulu korundu.


Ayrıca hem "Turizm ve ticaret" hem de "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlı alanlara üçte bir oranında turizm koşulu getirildi. Bu değişikliğe bölgedeki bazı yatırımcılar ve Liman arkasında arazileri olan Tariş itiraz etti. İtirazları değerlendiren  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi plan notlarında bazı yeni düzenlemelerde bulundu.


İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı iptal edildi!


TURİZM ŞARTI DÜŞÜRÜLDÜ

Merkezi iş alanı tanımına, turizm tesisi alanları da eklendi. Ayrıca, malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşulları ve kullanım kararı oranları değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın yeralmasının önü açıldı. Böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezi’ndeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15’e düşürüldü. Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı.


Plan notu değişikliklerine yaptıkları itirazları reddedilen Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2014 yılı içinde dava açtı. Plan notu değişikliği sonrası Liman arkası bölgesinde Tariş, Turan Alsancak arası sahilde de yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için harekete geçti.



MAHKEME: KAMU YARARINI TAŞIMIYOR

İzmir 1. İdare Mahkemesi plan notu iptali davasında 30 Eylül tarihinde karar verdi. Mahkeme, plan notu değişikliklerini "kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararına dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etti.


Mahkeme’nin verdiği bu kararın Yeni Kent Merkezi’nde plan notu değişiklerine, özelikle recidence ve yüksek nitelikli konut tanımlamasına göre yatırıma hazırlanan, ruhsat süreci devam eden projeleri olumsuz etkileyecek.


PLAN DEĞİŞİKLİĞİ HUKUKA AYKIRI ÇIKTI

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, "Mekansal plan yönetmeliği uyarınca bir planlama alanında yeralacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanları ayırmak zorundadır. Bunları ayırmadığı taktirde bu davada olduğu gibi, ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oradaki konutlarda yaşayacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı, gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlıştır. Yargı da bu yönde karar vermiştir" dedi.


 


Hürriyet 




Bu haber Sabah Egeli'de şöyle yayınladı:




İzmir 1. İdare Mahkemesi, Yeni Kent Merkezi'nin nüfus artıran plan notu değişikliğini iptal etti. Mavişehir'de ise toplu konut alanı ilanı kararı mahkeme tarafından ikinci kez veto yedi

İzmir 1. İdare Mahkemesi, Alsancak- Turan arası Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık 2013 tarihinde yaptığı plan notu değişikliklerini iptal etti. Mahkeme, Turizm-ticaret ve turizm-ticaret- kültür tanımlarına "recidence" ve "yüksek nitelikli konut" eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Mahkeme'nin verdiği bu kararın Yeni Kent Merkezi'nde plan notu değişiklerine, özelikle recidence ve yüksek nitelikli konut tanımlamasına göre yatırıma hazırlanan, ruhsat süreci devam eden projeleri olumsuz etkileyecek. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, "Mekansal plan yönetmeliği uyarınca bir planlama alanında yeralacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanları ayırmak zorundadır. Bunları ayırmadığı taktirde bu davada olduğu gibi, ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oradaki konutlarda yaşayacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı, gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlıştır. Yargı da bu yönde karar vermiştir" dedi. 


MAVİŞEHİR'DE KARAR AYNI 

İzmir'in, en gözde ve değerli gayrimenkul alanı Mavişehir için İzmir Valiliği'nin aldığı, ancak mahkemenin iptal ettiği toplu konut alanı kararı, Danıştay'ın bozma kararından sonra yeniden görüldüğü 2'nci İdare Mahkemesi'nde, bir kez daha iptal edildi. Bu kararı göz önünde bulunduran mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölge için çıkardığı imar planlarında da, aynı kararı verdi. Son karardan sonra, bölgede yapımı yeni tamamlanıp hizmete giren AVM ile inşaatları süren özel okul ve spor salonu tartışmalı hale geldi. Danıştay'ın bozma gerekçelerine rağmen, direnip, yeniden toplu konut alanı kararı için iptal kararı veren 2'nci İdare Mahkemesi, bu kararı göz önünde bulundurup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölge için çıkardığı imar planlarında da aynı kararı verdi. Son kararlardan sonra, bölgede yapımı yeni tamamlanıp hizmete giren AVM ile inşaatları süren özel okul ve spor salonu tartışmalı hale geldi. Davanın avukatlarından Cem Altıparmak, "Daha önce Valilik kararı yine iptal edilmiş, ancak Danıştay kararı bozmuştu. Danıştay'ın bozma kararı tamamıyla politik bir karar olup, amaç bölgede duran inşaat uygulamalarına yol vermekti. Ancak mahkeme oldukça detaylı bir gerekçe ile önceki kararında ısrar ederek Valilik toplu konut ilanı kararını yeniden iptal etti. Bu durumda bu karara bağlı olarak çıkartılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mavişehir Bölgesi imar planlarının ve Karşıyaka Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlarının derhal iptali gerekiyor. İmar planlarını da, başka bir kararında iptal etti. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi vermiş olduğu karar ile bir kez daha Gediz Sulak Alanı koruma bölgelerinin ranta kurban edilmesine izin vermemiştir. Cesur ve desteklenmesi gereken bir karar olmuştur" dedi. 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir 1’inci İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşhir Belediyesi’nin yaptığı Alsancak-Turan arası yeni kent merkezi nazım imar plan notu değişikliğini iptal etti.


İzmir 1’inci İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Alsancak-Turan arası yeni kent merkezi nazım imar plan notu değişikliğini iptal etti. İptale gerekçe olarak plana eklenen yüksek nitelikli konutlar gösterildi. Yüksek binaların öngörülmeyen nüfus artışına neden olacağı ve buna karşın ek teknik ve sosyal alanların yeterli olmadığına dikkat çekildi. Kararın bölgede rezidans ve konut yapacak yatırımcıları olumsuz etkileyeceği aktarıldı.


Bugün 




Haber İzmir 9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Merkezi'ndeki plan değişikliği ile Mavişehir'de toplu konut alanı planları ve ruhsatları iptal edildi. İdare mahkemeleri iptal kararında hukuka ayrıkırılık tespiti yaparak, kamu yararını gözetti.


İzmir Büvükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezinin 1 /5000'lik planı notlarında yer alan turizm ve ticaret ile turizm, ticaret ve kültür tanımlarında yaptığı plan notu değişiklikleri, İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına recidence ve yüksek nitelikli konut eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Karar, Yeni Kent Merkezinde yatırıma hazırlanan, ruhsat süreci devam eden projeleri olumsuz etkileyecek. Büvükşehir Belediyesi, yatırımcılar ve Liman arkasında arazileri olan Tariş'in itirazı değerlendirerek Yeni Kent Merkezi'ndeki plan notlarındaki merkezi iş alanı tanımına, turizm tesisi alanlarını da ekledi. Üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube si 2014 yılı içinde dava açarken, plan notu değişikliği sonrası Tariş ile yatırımcılar, projelerini hayata geçirmek için harekete geçti. 


HUKUKA AYKIRI KARAR 

İzmir 1. İdare Mahkemesi, planı, "kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararına dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etti. 


ALANLAR AYRILMALIYDI 

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, "Oradaki konutlarda yaşayacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı, gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlıştır. Zaten yargı da bunu gözeterek kararını vermiştir" diye konuştu. 


MAVİŞEHİR'E 2. İPTAL 

Öte yandan, İzmir'in gözde gayrimenkul alanı Mavişehir için İzmir Valiliği'nin 2011 yılında aldığı, ancak mahkemenin iptal ettiği toplu konut alanı kararı da Danıştay'ın bozma kararından sonra yeniden görüldüğü 2. İdare Mahkemesi'nde, bir kez daha iptal edildi. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar düzenlemeleri ile belediyenin ruhsat işlemlerini de aynı şekilde iptal etti. 

Mahkeme, 'yapılabilirlik ve kamu yararı ölçütlerine uygun olmadığı anlaşıldığından, işlemde hukuka ve yasal mevzuat hükümlerine uygunluk görülmemiştir" gerekçesini açıkladı. 


KAÇAK DURUMDA 

Davanın avukatlarından Cem Altıparmak, "Danıştay'ın bozma kararıyla amaç bölgede duran inşaat uygulamalarına yol vermekti. Ancak idare mahkemesi detaylı bir gerekçeyle önceki kararında ısrar ederek valilik toplu konut ilanı kararını yeniden iptal etti. Bu durumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mavişehir Bölgesi imar planlarının ve Karşıyaka Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlarının derhal iptali gerekiyor. Bölgede inşaatlar kaçak durumuna geldi. Mahkeme bir kez daha Gediz Sulak Alanı koruma bölgelerinin ranta kurban edilmesine izin vermedi.  




İzmir 9 Eylül Gazetesi



Haber Ege Telgraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut alanı kararına itirazlar ve imar planı düzenlemeleri yine onay görmedi. Mevcut inşaatların ne olacağı ise şimdi merak konusu oldu 


ONUÇ YİNE DEĞİŞMEDİ KENTİN

en gözde ve değerli gayrimenkul alanı Mavişehir için İzmir Valiliği'nin aldığı, ancak mahkemenin iptal ettiği toplu konut alanı kararı, Danıştay'ın bozma kararından sonra yeniden görüldüğü 2'nci İdare Mahkemesi'nde, bir kez daha iptal edildi. 

Bu kararı göz önünde bulunduran mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölge için çıkardığı imar planlarında da, aynı kararı verdi. 


İNŞAATLAR TARTIŞILDI

SON karardan sonra, bölgede yapımı yeni tamamlanıp hizmete giren AVM ile inşaatları süren özel okul ve spor salonu tartışmalı hale geldi. 

Mavişehir bölgesi için, İzmir Valiliği, 2011 yılında toplu konut alanı kararı almıştı. Bu karar sonrasında da 2012 yılı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar düzenlemelerine gitti. 

Karşıyaka Belediyesi de ruhsat işlemlerini gerçekleştirdi. 


Ranta kurban olmayacak'

DAVANİN avukatlarından Cem Altıparmak, "İzmir 2'nci Mahkemesi vermiş olduğu karar ile bir kez daha Gediz Sulak Alanı koruma bölgelerinin ranta kurban edilmesine izin vermemiştir. 

Mahkemenin, her tür canlı varlığı ile yaşanılabilir bir çevreye saygılı, hukuka ve bilimsel gerçeklere uygun bir karar verebilmiş olması, desteklenmesi gereken bir karar olmuştur" diye konuştu. 


Ege Telgraf


Haber, Haber Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir 1. İdare Mahkemesi, Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık 2013 tarihinde yaptığı plan notu değişikliklerini iptal etti. Mahkeme, Turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına 'rezidans' ve 'yüksek nitelikli konut eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Karar bölgede rezidans ve konut yapacak yatırımcıları olumsuz etkileyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan Turizm ve ticaret1 ile Turizm, ticaret ve kültür* tanımlarında yaptığı değişiklikleri mahkeme iptal etti. 

2013 yılı Aralık ayında Meclis kararıyla yapılan ve uygulamada oluşan sıkıntıların gerekçe gösterildiği değişiklikte, Turizm, ticaret ve kültür1 plan notuna 'yüksek nitelikli konut, 'rezidans' eklendi. Turizm ve ticaret plan notunda varolan üçte bir oranında rezidans koşulu korundu. Ayrıca hem Turizm ve ticaret1 hem de Turizm, ticaret ve kültür* tanımlı alanlara üçte bir oranında turizm koşulu getirildi. Bu değişikliğe bölgedeki bazı yatırımcılar ve Liman arkasında arazileri olan Tariş itiraz etti. İtirazları değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi plan notlarında bazı yeni düzenlemelerde bulundu. Merkezi iş alanı tanımına, turizm tesisi alanları da eklendi. Ayrıca, malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşulları ve kullanım kararı oranları değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın yeralmasının önü açıldı. Böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezi'ndeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. 

İptal sonrası bölgeye yapılması planlanan birçok rezidans projes nin geleceği belirsizliğe düştü. 

Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı. 

Plan notu değişikliklerine yaptıkları itirazları reddedilen Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2014 yılı içinde dava açtı. Plan notu değişikliği sonrası Liman arkası bölgesinde Tariş, Turan Alsancak arası sahilde de yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için harekete geçti. İzmir 1. İdare Mahkemesi plan notu iptali davasında 30 Eylül tarihinde karar verdi. Mahkeme, plan notu değişikliklerini 'kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararına dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı' olduğu gerekçesiyle iptal etti. Mahkeme'nin verdiği bu kararın Yeni Kent Merkezi'nde plan notu değişiklerine, özelikle rezidans ve yüksek nitelikli konut tanımlamasına göre yatırıma hazırlanan, ruhsat süreci devam eden projeleri olumsuz etkileyecek. 


Haber Ekspres


Haber, Habertürk Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Mavişehir için İzmir Valiliği'nin aldığı, ancak mahkemenin iptal ettiği toplu konut alanı kararı, Danıştay'ın bozma kararından sonra yeniden görüldüğü İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde, bir kez daha iptal edildi İzmir'in en gözde ve değerli yatırım çılanlarından olan Mavişehir bölgesi için, İzmir Valiliği, 2011 yılında toplu konut alanı kararı aldı. 

Bu karar sonrasında da 2012 yılı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar düzenlemelerine gitti. Karşıyaka Belediyesi de ruhsat işlemlerini gerçekleştirdi. 


ONLAR ARTIK KAÇAK

Ancak şehir planlamacılarının yanı sıra bölgede oturan vatandaşlar da bu düzenlemeye itiraz edip, toplu konut alanı, imar planları ve ruhsatların verilmesine karşı dava açtı. İtirazları değerlendiren İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, Valiliğin aldığı toplu konut alanı kararını iptal etti. Bu kararın göz önünde bulunduran mahkeme, imar düzenlemeleri ve ruhsat işlemlerini de aynı şekilde iptal etti. 

Danıştay'ın bozma gerekçelerine rağmen, direnip, yeniden toplu konut alanı kararı için iptal kararı veren 2'nci İdare Mahkemesi, bu kararı göz önünde bulundurup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölge için çıkardığı imar planlarında da aynı kararı verdi. Son kararlardan sonra, bölgede yapımı yeni tamamlanıp hizmete giren AVM ile inşaatları süren özel okul ve spor salonu tartışmalı hale geldi. 


'POLİTİKTİ' İDDİASI 

Davanın avukatlarından Cem Altıparmak, "Daha önce Valilik kararı yine iptal edilmiş, ancak Danıştay kararı bozmuştu. Danıştay'ın bozma kararı tamamıyla politik bir karar olup, amaç bölgede duran inşaat uygulamalarına yol vermekti. Ancak mahkeme oldukça detaylı bir gerekçe ile önceki kararında ısrar ederek Valilik toplu konut ilanı kararını yeniden iptal etti. 


CESUR BİR KARAR

Bu durumda bu karara bağlı olarak çıkartılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mavişehir Bölgesi imar planlarının ve Karşıyaka Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlarının derhal iptali gerekiyor. İmar planlarını da, başka bir kararında iptal etti. 

İzmir 2'nci İdare Mahkemesi vermiş olduğu karar ile bir kez daha Gediz Sulak Alanı koruma bölgelerinin ranta kurban edilmesine izin vermemiştir. Cesur ve desteklenmesi gereken bir karar" dedi. 


Habertürk Egeli 



Haber Milliyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nâzım İmar Pianı'nda Büyükşehir'in değişiklikleri iptal edildi. Mavişehir için Valilik'in aldığı, ancak mahkemenin iptal ettiği toplu konut alanı kararı için, Danıştay'ın bozma kararından sonra bir kez daha 'dur' denildi hukuken yanlış olduğunu belirterek, "Yargı da bu yönde karar vermiştir" dedi. 

İzmir dha İzmir 1. İdare Mahkemesi, Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nâzım İmar Pianı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin Aralık '2013 tarihinde yaptığı plan notu değişikliklerini iptal etti. Mahkeme, Turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına "recidence" ve "yüksek nitelikli konut" eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Karar, bölgede recidence ve konut yapacak yatırımcıları olumsuz etkileyecek. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlarında yaptığı değişiklikleri mahkeme iptal etti. 2013 yılı Aralık ayında Meclis kararıyla yapılan ve uygulamada oluşan sıkıntıların gerekçe gösterildiği değişiklikte, "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "recidence" eklendi. Turizm ve ticaret plan notunda varolan üçte bir oranında recidence koşulu korundu. Ayrıca hem hukuken "Turizm ve ticaret" hem de "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlı alanlara üçte bir oranında turizm koşulu getirildi. Bu değişikliğe bölgedeki bazı yatırımcılar ve Liman arkasında arazileri olan Tariş itiraz etti. İtirazları değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi plan notlarında bazı yeni düzenlemelerde bulundu. 


'Plan değişiklikleri yanlıştı'

Merkezi iş alanı tanımına, turizm tesisi alanları da eklendi. Ayrıca, malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşullan ve kullanım kararı oranları değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın yeralmasmın önü açıldı. Böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezi'ndeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı. 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, plan değişikliklerinin dedi. 


'Cesur bir karar'

İzmir'in en gözde ve değerli gayrimenkul alanı Mavişehir için İzmir Valiliği'nin aldığı, ancak mahkemenin iptal ettiği toplu konut alanı kararı, Danıştay'ın bozma kararından sonra yeniden görüldüğü 2. İdare Mahkemesi'nde bir kez daha iptal edildi. Bu kararı göz önünde bulunduran mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölge için çıkardığı imar planlarında da, aynı kararı verdi. Son karardan sonra, bölgede yapımı yeni tamamlanıp hizmete giren AVM ile inşaatları süren özel okul ve spor salonu tartışmalı hale geldi. 

Kentin en gözde ve değerli yatırım alanlarından olan Mavişehir bölgesi için, İzmir Valiliği, 2011 yılında toplu konut alanı kararı aldı. Bu karar sonrasında da 2012 yılı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar düzenlemelerine gitti. Karşıyaka Belediyesi de ruhsat işlemlerini gerçekleştirdi. 

Davanın avukatlarından Cem Altıparmak, "Türkiye'deki adalet arayışının getirildiği noktayı göze aldığımızda, cesur ve desteklenmesi gereken bir karar olmuştur" dedi. 


Milliyet Ege 




Bu haber Yenigün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kent gündemine damga vuran ve Mavişehir ile Bayraklı Yeni Kent Merkezi planlarını iptal eden yargı kararları hakkında konuşan Başkan Kocaoğlu önemli mesajlar verdi.


Konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Karşıyaka’da hem yargı kararı çıktı, hem devam eden birçok dava var. Durumu inceliyoruz. Yargı kararı henüz bize ulaşmadı. Zor bir süreç bizi bekliyor. Planlarda orası toplu konut alanı ve kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmişti. O karar bozuldu. Şu anda beş binlik ve binlik planları yürürlükte ama ona da dava açılmış durumda. Onların da akıbeti beli değil. Bir süreç yaşanacak. Ama yapılmış bir plan var. Bizim yaptığımız bir planlar oradaki durumu toparlıyordu. Süreç içerisinde neyin ne olacağı belli olacak” diye konuştu.


MEVCUT YATIRIMLAR VE GELECEKTEKİ PROJELER NE OLACAK?


Mavişehir’deki mevcut AVM ve rezidans yatırımlarının geleceği ile ilgili bir sıkıntı olmayacağını dile getiren Kocaoğlu yeni kent merkezinde yaşan plan karmaşasıyla ilgili de şöyle konuştu: “Bu yatırımlar başladığında mevcut planlar ve mevzuata göre işlem yapıldı. Mevzuata uygun ruhsat alınmış ve yapılmıştır. Bir problem olacağını sanmıyorum. Yeni Kent Merkezi’nde de benzer bir süreç yaşanıyor. Merhum Başkan Priştina döneminde beş bin dönümlük bir alanda plan çalışması yapıldı. Üçüncü İzmir olarak da adlandırılan Liman arkası-Salhane-Turhan bölgesi aslında İzmir için bir kaldıraç projesidir. Orada yatırımlar yapıldıkça kentimiz zenginleşiyor. Bu plan hayata geçinceye kadar tüm odalarımız, meslek kuruluşlarıyla,  iş alemiyle ve arsa sahipleri ile görüşerek uygun bir plan yapmaya çalıştık. Planda da birçok ihtiyaca göre revizelere gittik. Çeşitli plan notları ilave edildi. Burada tüm amacımız bu planların hayata geçmesi ve kentin kalkınmasıdır. Turizm ve hizmet sektöründe bu kentin sıçrama yapacağına inanıyoruz. Onun için çalışma üretiyoruz. Burada buna göre planlar yapıldı. Ve yargıya müracaat edildi.”


“YETKİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE”


Planların iptal gerekçelerini değerlendiren ve iki ayrı bölgedeki mevcut durumla ilgili bilgiler veren Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: “Liman arkasında Tariş arazilerinin bulunduğu alanda turizm, ticaret ve kültür alanı vardı. Biz bu üçünü yatırımcıların da talebi ile 1/3 oranında konut ilavesi yapmıştık. Buna bir itiraz geldi. Bir de buradaki beş parselde, alanın yüzde beşi kültür ve kongre merkezi olacaktı. Toplam 20 bin metrekare ediyordu. Beş arsada beşer bin metrekare yerine tek bir kültür merkezi yapılması ve tek elden çalıştırılması önerilmişti. Bu bize de uygun geldi. Onu da değişiklik ile gerçekleştirmiştik. Aynı şahsa ait araziyle ilgili bir not ilave ettik. Bu da bozuldu.”


“EN GEÇ OCAK’TA ÇÖZÜLÜR”


Başkan Kocaoğlu bölgenin plansız kalmayacağını ve gerekli önlemleri alacaklarının altını çizerek, “Yetişirse Aralık ayı meclisine, yetişmediği takdirde ise Ocak aynı meclisine konuyu gündeme getireceğiz. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bu sabah bir toplantı yaptık. Bizim niyetimiz belli, yaptığımız iş belli. Önemli olan oradaki yatırımların durmaması. Ve vatandaşın önünün açılması... Uzlaşı ile çözülecek konular zaten kenti uzlaşı ile katılımcı bir anlayış ile yönetmeye çalışıyoruz. Aynı çerçevede bu sorunu da çözeceğiz. Konut bölgesi ilanıyla ilgili plan kararı mahkemece durduruldu. Şu anda yargı süreci devam ediyor. Yargı sürecinde plansız alan olursa İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde. Zaten biz bir plan yapmıştık. Orada bizim yaptığımız bir plan var. Aynısını yürürlüğe sokarız” dedi.  


Geri Dön