18 / 04 / 2024

İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı onaylandı!

İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı onaylandı!

İzmir 2. İdare Mahkemesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alsancak-Turan arasını kapsayan Yeni Kent Merkezi planlarında "Metropolitan aktivite merkezi" alanlarında parseller arası kullanım transferi olanağı sağlayan plan notunu onayladı.



İzmir 2. İdare Mahkemesi  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin Alsancak-Turan arasını kapsayan Yeni Kent Merkezi planlarında "Merkezi iş alanı" veya "Metropolitan aktivite merkezi" alanlarında parseller arası kullanım transferi olanağı sağlayan plan notunu 3 Aralık 2015'te iptal etti. Büyükşehir Belediye Meclisi de 15 Mart'ta mahkeme kararı doğrultusunda transferle ilgili kısımların çıkartıldığı yeni plan notunu onayladı. Mahkeme daha önce de turizm-ticaret kullanımlarında transfer olanağı getiren plan notunu iptal etmişti, izmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezinin 1 /5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı" tanımlarının geçerliliği sadece 2 yıl sürdü. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri'nin açtığı davalarda önce "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımları İzmir 1. İdare Mahkemesinin 30 Eylül tarihli kararıyla iptal edildi. 2013 yılında yapılan değişiklikte "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "rezidans" eklendi. Turizm ve ticaret" plan notunda var olan üçte bir oranında rezidans koşulu korunmuştu. Turizm-ticaret tanımında malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşulları ve kullanım karan oranlan değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın ver almasının önü açılırken, böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezindeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı. 


Meslek odaları dava açtı 


Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2014 yılı içinde dava açtı. Plan notu değişikliği sonrası Liman arkası bölgesinde Tariş, Turan Alsancak arası sahilde de yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için harekete geçti. İzmir 1. İdare Mahkemesi plan notu iptali davasında 30 Eylül tarihinde karar verdi. Mahkeme, plan notu değişikliklerini "kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararma dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etti. İptal kararı proje ve ruhsat aşamasına olan bazı yatırımcıları olumsuz etkiledi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise mahkemenin iptal kararı gerekçesine göre plan notlarında yeni düzenlemeler yapmak üzere harekete geçti. Aralık ayı son Meclis toplantısına iptal edilenin yerine yeni turizm-ticaret plan notu onaylandı. Mahkemenin iptal kararı doğrultusunda yapılan yeni düzenlemede turizm-ticaret tanımında eski notta var olan kullanımlar arası transfer tanımı kaldırıldı. Meslek odalarını açtığı diğer davada da İzmir 2. İdare Mahkemesi Aralık 2015'de kararını verdi. Bu kez Merkezi İş Alanı (MIA) veya Metropolitan Aktivite Merkezlerinde kullanımlar arası transfer olanağı sağlayan plan notu iptal edildi. Meslek odaları bu plan notunun bir anlamda imar hakkı transferi olduğu gerekçesiyle dava açmıştı. İptal kararı gereğince Büyükşehir Belediyesi yeni plan notu hazırladı. Mart ayı ilk meclis toplantısında transfer olanağının yer almadığı plan notu oybirliğiyle kabul edildi. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, iptal edilen turizm-ticaret-kültür plan notuyla ilgili henüz yeni bir düzenleme yapmadı. Mahkeme tarafından iptal edilen rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan plan notuyla ilgili yeni nasıl bir düzenleme yapılacağı henüz bilinmiyor. Belediyenin planlama biriminin yeni plan notu konusunda çalışmalarını sürdürdüğü, mahkemenin iptal kararındaki gerekçelerin dikkate alınarak 2016 yılı içinde yeni bir plan notunu Meclis onayına sunması bekleniyor. Turizm-ticaret-kültür plan notundaki konut ve rezidans vapuruna olanak sağlayan değişikliğin iptalinden Liman arkası bölgesinde Tariş arazilerinde yapılması planlanan konut projeleri olumsuz etkilenecek. 



Yenigün



İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı iptal edildi!



Haber, Habertürk Egeli'de şu şekilde yer aldı;


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Turan-Salhane-Alsancak Liman arkası bölümü kapsayan Yeni Kent Merkezi'nde mahkemenin iptal ettiği 'Merkezi İş Alanı' imar plan notunda eskiye dönüş yaptı. 

Büyükşehir meclisi, 2010 yılında yapılan plan notunun bölgede yeniden geçerli olmasını oy birliğiyle kabul etti. Buna göre 2013 yılında yapılan plan notundaki 'parseller arasında transfer yapılabilir' ifadesi kaldırıldı. Parseller arası transferi kaldıran düzenleme 1 ay askıda kalacak. Eğer itiraz gelmezse plan notu iptali nedeniyle ruhsat alamayan iş merkezlerinin önü açılacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Kent Merkezi'nde 2013 yılında yaptığı plan notlarına, 2014 yılında Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası izmir Şubesi dava açtı. İzmir 1. İdare Mahkemesi, plan notlarının yoğunluğu artıracağını belirterek iptal kararı verdi. Büyükşehir ilk olarak 'Turizm-Ticaret' plan notunda değişiklik yaptı ve parseller arası transferi kaldırdı



Habertürk Egeli



Bu haber Yenigün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




İzmir 2. İdare Mahkemesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alsancak-Turan arasını kapsayan Yeni Kent Merkezi planlarında "Merkezi iş alanı" veya "Metropolitan akvite merkezi" alanlarında parseller arası kullanım transferi olanağı sağlayan plan notunu 3 Aralık 2015'te iptal etti.


Büyükşehir Belediye Meclisi de 15 Mart'da mahkeme kararı doğrutusunda transferle ilgili kısımların çıkartıldığı yeni plan notunu onayladı. Mahkeme daha önce de turizm-ticaret kullanımlarında transfer olanağı getiren plan notunu iptal etmişti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin  2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür", "Merkezi iş alanı " tanımlarının geçerliliği sadece 2 yıl sürdü. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri'nin açtığı davalarda önce "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımları İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin 30 Eylül tarihli kararıyla iptal edildi. 2013 yılında yapılan değişiklikte "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "rezidans" eklendi. "Turizm ve ticaret" plan notunda varolan üçte bir oranında rezidans koşulu korunmuştu. Turizm-ticaret tanımında malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşulları ve kullanım kararı oranları değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın yeralmasının önü açılırken, böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezi'ndeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı.


MESLEK ODALARI DAVA AÇTI


Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2014 yılı içinde dava açtı. Plan notu değişikliği sonrası Liman arkası bölgesinde Tariş, Turan Alsancak arası sahilde de yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için harekete geçti. İzmir 1. İdare Mahkemesi plan notu iptali davasında 30 Eylül tarihinde karar verdi. Mahkeme, plan notu değişikliklerini "kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararına dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etti. İptal kararı proje ve ruhsat aşamasına olan bazı yatırımcıları olumsuz etkiledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise mahkemenin iptal kararı gerekçesine göre plan notlarında yeni düzenlemeler yapmak üzere harekete geçti. Aralık ayı son Meclis toplantısına iptal edilenin yerine yeni turizm-ticaret plan notu onaylandı. Mahkeme'nin iptal kararı doğrultusunda yapılan yeni düzenlemede turizm-ticaret tanımında eski notta var olan kullanımlar arası transfer tanımı kaldırıldı.


MİA'DA DA TRANSFER OLMAYACAK


Meslek odalarını açtığı diğer davada da İzmir 2. İdare Mahkemesi Aralık 2015'de kararını verdi. Bu kez Merkezi İş alanı (MİA) veya Metropolitan Aktivite Merkezleri'nde kullanımlar arası transfer olanağı sağlayan plan notu iptal edildi. Meslek odaları bu plan notunun bir anlamda imar hakkı transferi olduğu gerekçesiyle dava açmıştı. İptal kararı gereğince Büyükşehir Belediyesi yeni plan notu hazırladı. Mart ayı ilk meclis toplantısında transfer olanağının yeralmadığı plan notu oybirliğiyle kabul edildi.


"TURİZM-TİCARET-KÜLTÜR'DE" REZİDANS YAPIMI ÖNÜ AÇILMADI


Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, iptal edilen turizm-ticaret-kültür plan notuyla ilgili henüz yeni bir düzenleme yapmadı. Mahkeme tarafından iptal edilen rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan plan notuyla ilgili yeni nasıl bir düzenleme yapılacağı henüz bilinmiyor. Belediye'nin planlama biriminin yeni plan notu konusunda çalışmalarını sürdürdüğü, mahkemenin iptal kararındaki gerekçelerin dikkate alınarak 2016 yılı içinde yeni bir plan notunu Meclis onayına sunması bekleniyor. Turizm-ticaret-kültür plan notundaki konut ve rezidans yapımına olanak sağlayan değişikliğin iptalinden Liman arkası bölgesinde Tariş arazilerinde yapılması planlanan konut projeleri olumsuz etkilenecek.

Yenigün


Geri Dön