20 / 04 / 2024

İzmir Yeni Kent Merkezi'nin inşaat kapasitesi 20 milyon metrekare!

İzmir Yeni Kent Merkezi'nin inşaat kapasitesi 20 milyon metrekare!

İzmir’in merkezi, “Yeni Kent Merkezi Projesi” ile kurulduğu yer olan Smyrna’ya dönüyor. 20 milyon metrekare inşaat kapasitesi olan bölge, toplam değeri 18 milyar doların üzerinde olan onlarca proje ile yeni baştan kuruluyor




2001 yılında düzenlenen "Kentsel tasarım uluslararası fikir proje yarışması" sonucunda ortaya çıkan fikirlerden yararlanarak, Alsancak Limanı'nın arka bölgesi ile Turan Mahallesi arasındaki 471 hektarlık alan 2003 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir'in yeni kent merkezi olarak ilan edildi. Bu şekilde başlayan ve bir anlamda İzmir'in özüne, kurulduğu yer olan Bayraklı (Smyrna)'ya dönüşünün vesilesi olacak "Yeni Kent Merkezi Projesi" önümüzdeki dönemde kente yeni ufuklar açacak. 


İzmir nefes alacak 


Şehirde dikkatleri üzerine çeken bölgede brüt 20 milyon metrekare inşaat kapasitesi mevcut. Bölge, Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen gayrimenkul firmaları tarafından toplam değeri 18 milyar doların üzerinde olan onlarca proje ile yeni baştan kuruluyor. Yeni yollar, kavşaklar ve ulaşım imkanları ile desteklenen bölge; geniş yeşil alanları, parklar ve sahil şeridi ile İzmir'e nefes aldırıyor.  


"Alternatif arayanlar için" 


Bölgede faaliyet gösteren Forent Gayrimenkul Danışmanlığı firmasının müdürü Mustafa Oğur, bölgeyi ve gayrimenkul satış ve kiralama fiyatlarını değerlendirdi. Mustafa Oğur, "İzmir'in yanı sıra İstanbul,  Ankara  ve yurt dışından yatırımları çekmekte olan İzmir'de A plus karma projelerin sayısı hızla artıyor. Yüksek yapılaşmaya uygun olan ve nitelikli konut ve ofis projelerine gün geçtikçe yenilerini ekleyen Yeni Kent Merkezi dikkatleri üzerine çekiyor. Alsancak gibi ofis ve konutların iç içe olduğu yoğun trafikli sıkışık yerlere alternatif arayanlar için bölge çok revaçta" dedi. Birçok kurumsal şirketin ofislerini, genel merkezlerini buradaki projelere taşıdığını kaydeden Oğur, "Hem prestijli, hem otopark sorunu yok, hem de şehrin ortasında her yere yakın. Konutların tercih edilmesinde de aynı faktörler söz konusu. Bunun yanı sıra bir çoğunda mevcut olan AVM, spor merkezi, sinema, bowling salonu, restaurantlar, cafeler ve mağazaların yaşayanlara sağladığı konforu da gözardı etmemek gerekir" diyerek bölgenin gün geçtikçe neden popüler olduğunu açıkladı. Oğur'a göre karma projelerde ofis ve konut satış fiyatları marka, konum, malzeme kalitesi gibi kriterlere göre değişiklik gösteriyor. Son 4 yılda buralardaki fiyatlar yüzde 45-50 oranında artış gösterdi. Bugün metrekaresi 2 bin 500-3 bin 500 dolar arasında değişen fiyatlarla bu projelerde mülk sahibi olmak mümkün. Aynı projelerde kiralar da metrekareye 22 ila 48 lira arasında değişiyor. Bölgedeki arsaların metrekare birim fiyatları ise bölge içerisindeki konumu, imar uygulaması görüp görmediği ve büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak 3 bin 500 ila 9 bin lira arasında değişiyor. Mustafa Oğur, önümüzdeki yıllarda bölgenin gelişmesine paralel olarak fiyatların da artmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. 


Daha sağlıklı bir şehir 


İzmir'in yeni merkezi, rezidansların, ofis ve ticaret binalarının, otellerin, marinaların, eğitim, eğlence ve kültür merkezlerinin odak noktası haline geliyor. Kamu binaları bu özel alanda yeniden yapılanıyor; yeni hastane ve sağlık tesisleri ile  İzmir  daha sağlıklı bir şehre dönüşüyor.



Yeni Asır


Geri Dön