28 / 03 / 2024

İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi için imzalar atıldı!

İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi için imzalar atıldı!

İzmir YHT Projesi'nin ilk etabı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sigma-Burkay-Makimsan-YDA iş ortaklığı, imzaları attı



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, her biri tarihe iz bırakacak projeler yaptıklarını belirterek, yeni sloganlarının ''kara tren gecikir, hızlı tren yetişir'' olduğunu söyledi. 

TCDD Genel Müdürlüğü protokol girişinde düzenlenen Ankara-Afyonkarahisar YHT sözleşme imza töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Ankara-Afyonkarahisar altyapı yapım işinin 624 kilometre uzunluğunda olduğunu, 3 etap halinde yapılacağını, projenin toplam maliyetinin 4 milyar lirayı bulacağını söyledi. 

Ankara-Afyonkarahisar arasındaki kesimin 287 kilometre olduğunu ve 700 milyon liranın üzerinde maliyeti bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ''Oldukça büyük bir proje, bunun üst yapısı da var. Diğer kesimleri de var. Doyasıyla oldukça büyük bir proje. Böyle projeler, 10 yıl öncesinde telaffuz bile edilmezdi, hayal bile edilmezdi. Bugün artık  Ankara  çıkışlı Türkiye'nin doğusuna, güneyine, batısına yüksek hızlı demiryolları yapılıyor'' diye konuştu. 

Yapılan çalışmaları anlatan Yıldırım, Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir YHT'lerinin bugüne kadar 24 bin sefer yaptığını ve 7 milyon yolcu taşıdığını söyledi. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan demiryolu seferberliğinin 1946'dan itibaren rafa kaldırıldığını ifade eden Yıldırım, ''Geçtiğimiz 60 senede treni kaçırdık. Ama artık hızlı trenimiz var, kaçırdığımız treni yakalayacağız. Aradaki mesafeyi, boşluğu yüksek hızlı tren inşallah kısa sürede kapatacak'' dedi. 

''Her 150 kilometrede bir YHT istasyonu olacak''

Büyükşehirler arasında her yöne 150 kilometre gidildiğinde yüksek hızlı trenle karşılaşılacağını, her 150 kilometrede bir yüksek hızlı tren istasyonu olacağını belirten Yıldırım, ulaştırma alanında yaptıkları çalışmaları anlattı. 

''Biz sonuca bakalım, muhalefete laf yetiştirerek kaybedecek vakit yok. Geciken hizmetlerin yapılmasıyla meşgul olmalıyız'' diyen Yıldırım, Türkiye'yi bir baştan bir başa donattıklarını söyledi. 

Cumhuriyetin 100. yılını planlayan hedefleyen projeler yapan Türkiye'nin sadece ulaşımda değil, sulama ve orman gibi diğer alanlarda da önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun görevde olduğu süre içinde, 263 tane baraj yapıldığını kaydetti. 

''Daha önceki dönemde 1990'lı yıllarda 9 tesis başlanmış hepsi de küçük gölet. 9 nerede, 263 nerede. İşte hizmetin adı burada. Barajlar kralı Veysel Hocamız'' diyen Yıldırım, çalışmaların bununla kalmadığını, yerel yönetimler hassas olmadığı için içme suyu olmayan 49 ile içme suyu getirildiğini söyledi. 

''Yahya Kemal ne diyor- 'insan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar', kimisi hayalleriyle yaşar kimisi de hayalleri gerçeğe dönüştürerek yaşar'' diyen Yıldırım, Türkiye'de hayalleri gerçeğe dönüştüren bir iktidar bulunduğunu bildirdi. 

Yıldırım, ''Eskiden dünya konuşuyor, Türkiye susuyordu. Şimdi Türkiye konuşuyor, dünya dinliyor'' dedi. 

Afyonkarahisar'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık mücadelesindeki önemine işaret eden Yıldırım, ''Bu bağımsızlık, istiklal mücadelesinden sonra istikbal mücadelemize de Afyon'dan başladık'' diye konuştu. 

Bugün Afyonkarahisar'ın İstanbul'a 3,5, Ankara'ya 2,5 saat olduğunu dile getiren Yıldırım, projeyle Afyonkarahisar'dan İzmir'e trenle 1,5 saatte gidilceğini kaydetti. 

Ankara'dan İzmir'e trenle 14 saatte gidildiğini belirten Yıldırım, bu proje tamamlandığında İzmir'e en fazla 3,5 saatte gidileceğini söyledi. 

Bakan Eroğlu'nun hızlı araç kullandığını ifade ettiğini anımsatan Yıldırım, ''Gördük ki hocam sen hızlı bir bakansın. İşinde, gücünde hızlısın, eyvallah ama yollarda hız yapma hocam. Yolların kralı olmaz kuralı olur, sen bize lazımsın. Onun için ne yapıp yapalım, kurallara uyalım'' dedi. 

Yıldırım, şöyle devam etti: 

''1990'lı yıllarda işi gücü bıraktılar, iktidarı nasıl al aşağı ederiz diye bu işle uğraştılar. Onun için hizmetler kaldı, ne oldu olanlar oldu. Şimdi hesabını veriyorlar. Bu memlekette herkes yaptığı işin hesabını verecek. Türkiye'de sadece yol yapmıyoruz, demokrasi yollarını da açtık. Ülkenin gelişmesi için gereken adımları attık.'' 

Bakü-Tiflis-Kars ve  Marmaray  projelerini anlatan Yıldırım, ''Her biri tarihe iz bırakacak projeler yapıyoruz'' dedi. 

Yıldırım, Veysel Eroğlu'nun konuşmasına atıfta bulunarak, yeni sloganlarının ''Kara tren gecikir, hızlı tren yetişir'' olduğunu söyledi. 

''YHT'nin, İzmir'e yola çıkması için en önemli adım''

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da 21. yüzyılın teknolojisiyle inşa edilen Yüksek Hızlı Tren hatlarının, kentleri çağdaş bir düzeye getirme konusunda adeta lokomotif işlevi gördüğünü belirterek, Yüksek Hızlı Trenin başarıyla hizmet verdiği Ankara, Eskişehir, Konya'nın marka şehirler haline geldiğini, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatlarının büyük bir dinamizm kazandığını söyledi. 

İstanbul, Sivas ve Bursa Yüksek Hızlı Tren hatları peş peşe açıldığında bu dinamizmin daha da artacağını ifade eden Karaman, ''Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren koridoru da öncelikli olarak ele alınmış, koridorun ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar kesiminin yapım ihalesine 26 teklif verilmiş, proje daha ihale aşamasında çok büyük ilgi görmüştür. Bugün imzaladığımız sözleşmeyle başlayan süreçte Yüksek Hızlı Trenin İzmir'e doğru yola çıkması için en önemli adım atılmaktadır'' diye konuştu. 

Projenin Ankara-Afyonkarahisar kesimi

Yaklaşık 824 kilometrelik Ankara-İzmir mevcut demiryolu hattı ile seyahat süresinin yaklaşık 14 saat, otobüsle 8 saat olduğunu anlatan Karaman, bu hattın bu şartlarda karayolu ile rekabet etmesinin mümkün olmadığını bildirdi. 

İstanbul-Ankara, Ankara-Sivas, Ankara-Konya YHT projeleriyle entegre olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi ile sadece Ankara ile Afyonkarahisar, Uşak, İzmir'in yakınlaşmayacağını, ülkenin doğu ile batı aksının yakınlaşması yönünde önemli bir adım atılacağını ifade eden Karaman, şöyle konuştu: 

''Proje ile Ankara-(Polatlı)-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Uşak ve Uşak-Manisa-İzmir etapları olmak üzere 624 kilometrelik, saatte 250 kilometre hıza uygun Yüksek Hızlı Tren hattı inşa edilecek. Böylece, Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresi 3 saat 30 dakika, Ankara-Afyonkarahisar ise 1 saat 30 dakika olacak. Bugün altyapı inşaatının sözleşmesini imzaladığımız Ankara-Afyonkarahisar kesimi 167 kilometre olup, mevcut Yüksek Hızlı Tren hattı olan Ankara-Konya yolunun 120. kilometresinden ayrılacak. 

Ankara-Afyonkarahisar kesiminde, 1080 gün olan proje süresinde toplam 8 bin metre uzunluğunda 11 adet tünel, toplam 6 bin 300 metrelik 16 adet viyadük, 24 adet köprü, 116 adet alt geçit üst geçit, 195 adet menfez inşa edilecek, 65 milyon 500 bin metreküp toprak işi gerçekleştirilecek.'' 

Yapım bedeli 714 milyon 432 bin 200 lira olan projeyi Sigma-Burkay-Makimsan-YDA İş ortaklığının yürüteceğini belirten Karaman, ikinci etap olan Afyonkarahisar-Uşak'ın yapım ihalesine bu yıl bitmeden çıkılacağını söyledi. 

Karaman, Uşak-Manisa-İzmir etabının ise uygulama projelerine ait revizyon çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 

Yıldırım, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar kesiminin yapım işi sözleşmesinin imzalanması için Bakan Eroğlu, yüklenici firma Sigma-Burkay-Makimsan-YDA iş odaklığı adına Hüseyin Aslan, bölge milletvekilleri, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı yanına davet etti. 

Eroğlu, 1080 günün aşağı çekilmesini de istedi. 

Yüklenici firma temsilcisi Aslan, 6 ay erken bitirme sözü verdi. Eroğlu'nun bu sürenin 8 ay olmasını istemesi üzerine Yıldırım, ''Çok zorlamayalım. 6 ay garanti, 8 ay temenni diyelim'' dedi. 

Daha sonra sözleşme imzalandı.

AA


Geri Dön