25 / 04 / 2024

İzmir'de 10 hazır beton firması hakkında soruşturma başlatıldı!

İzmir'de 10 hazır beton firması hakkında soruşturma başlatıldı!

İZMİR'DE ocak ayında yoğun biçimde gündeme gelen hazır beton fiyatı tartışması yeni bir boyut kazandı. Rekabet Kurulu, İzmir'deki 10 hazır beton firması hakkında soruşturma başlattı.



Yılbaşından sonra hazır beton fiyatlarında yaşanan yüzde 35 civarındaki artış kentte tartışma yaratmıştı. Rekabet Kurumunun internet sitesinde, İzmir'de faaliyet gösteren hazır beton firmalarının rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma veya uyumlu eylem içinde oldukları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırmanın karara bağlandığı bildirildi. Ön araştırmada elde edilen bulguların ciddi ve yeterli bulunduğunun altı çizilen duyuruda, bu kapsamda 10 firma hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği ifade edildi.


Sabah


Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Rekabet Kurumu, hazır beton fiyatlarıyla ilgili inşaat sektörü ve müteahhitlerin gösterdiği tepkinin ardından, İzmir'de faaliyet gösteren 10 hazır beton firması hakkında soruşturma başlattı. Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yapılan açıklamada, İzmir'de faaliyet gösteren hazır beton firmalarının rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma veya uyumlu eylem içinde oldukları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırmanın karara bağlandığı bildirildi.


Torbalı eylem yapmıştı 


Geçtiğimiz aylarda hazır beton fiyatlarında yaşanan yüzde 35 civarındaki artış İzmir'de tartışma yaratmıştı. İzmirlilerin betonu diğer illere göre çok daha yüksek fiyatla kullandığını belirten müteahhitler, aradaki farkın son zamla yüzde 40'a çıktığını ifade etmişti. Zamlara tepki gösteren başlıca isimlerden biri olan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacak.

Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşerilerimize yansıyacak" demişti. İnşaat sektöründen ardı ardına tepki açıklamaları gelirken Torbalı Ticaret Odası da üyelerinin katılımıyla eylem başlatmıştı. Bu eylem çerçevesinde müteahhit firmalar 15 gün boyunca inşaatlara beton dökmeme kararı almıştı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, konuyu Rekabet Kurumu'na da taşıcaklarını açıklamıştı. Bu tepkiler üzerine hazır beton fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanmıştı. Bu tepkilerin ardından Rekabet Kurumu harekete geçti ve İzmir'deki 10 hazır beton firması hakkında soruşturma açılması kararlaştırıldı. Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yapılan açıklamada, İzmir'de faaliyet gösteren hazır beton firmalarının rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma veya uyumlu eylem içinde oldukları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırmanın karara bağlandığı bildirildi.

Duyuruda, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitler sonucunda elde edilen bulguların ciddi ve yeterli bulunduğunun altı çizildi. Bu kapsamda 10 firma hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği ifade edildi. 10 firma hakkında nasıl bir işlem yapılacağı bu soruşturmanın ardından netleşecek.


Fiyat yükseltene ağır ceza kesilmişti


İzmir'de hazır beton fiyatlarıyla ilgili yaşanan tartışmalar sırasında Rekabet Kurulu daha önce başlatılan başka bir soruşturma sonucu olarak Ege Bölgesi'ndeki 6 çimento şirketine anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle idari para cezası kesmişti. Firmalara 4 ila 15 milyon lira arasında değişen idari para cezaları verilmişti.


Yeni Asır 


Geri Dön