25 / 04 / 2024

İzmir'de 15 mahallede kentsel dönüşüm başladı!

İzmir'de 15 mahallede kentsel dönüşüm başladı!

İzmir'in Karabağlar ilçesinde 15 mahalleye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek 'Afet Yasası' adıyla anılan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' çerçevesinde dönüşüm çalışmaları başlatıldı.



İzmir'in Karabağlar ilçesinde 15 mahalleye,. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'riskli alan' ilan edilerek 'Afet Yasası' adıyla anılan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' çerçevesinde dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Bakanlığın belirlediği Yeni Hedef Harita adlı uzlaştırma şirketi, binlerce evi dolaşarak yurttaşları kentsel dönüşüme katılmayı ikna etmeye çalışıyor. İkna sürecinin ardından firma, bölgede anlaşma sağlanan yerlerde konut için son görüşmeleri yapıp inşaata başlayacak. 


'BİNALAR YAŞLARINI DOLDURDU


540 hektar alanda 17 bin konutun yıkılarak yerine 34 bin binanın yapılması planlanıyor. Alanda Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin Mahallelerinin tamamı kentsel dönüşüm kapsamında yer alıyor. 


Bakanlık, "binaların yaşlarım doldurduğu" gerekçesiyle kentsel dönüşüm çalışması başlattı. BirGün olarak 'riskli alan' ilan edilen mkahallelerden Limontepe'ye giderek, yurttaşların projeyle ilgili ne düşündüklerini konuştuk. 


KENTSEL DÖNÜŞÜME GÜVEN YOK! 


Limontepe muhtarı Tacim öz, bakanlığın belirlediği şirketin aylardır mahallede halkı ikna etmeye çalıştığım fakat başaralı olamadığım belirtti. Şirket yetkililerinin somut bilgiler aktarmadığını iddia eden Öz, şefiâf bilgi verilmediğinden şirkete güvenmediklerini söyledi. 


Bölgeyle ilgili kendilerine hiçbir planın gösterilmediğini kaydeden Öz, "Hükümet çeşitli illerde yaptığı kentsel dönüşüm projelerinde birçok yurttaşı mağdur etti. Bu nedenle hiçbir plana güvenmiyoruz" dedi. 


HALK BELEDİYE YAPSIN İSTİYOR 


Bölgedeki evlerin yüzde 25'inin tapusuz olduğunu, tapusu olanların da geici ruhsatlarla oturduğunu belirten "Kimsenin mağdur edilmediği bir kentsel dönüşüm istiyoruz. Bakanlığın değil de yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm projesini daha sağlıklı yapacağım düşünüyoruz.  İzmir  büyükşehir Beledit yesi'nin Uzundere'de yapmaya çalıştığı kentsel dönüşümde büyük oranda uzlaşma sağlandı. Yurttaşlar yerel yönetime güven duyuyor" diye konuştu. 

Limontepe sakinlerinden Hüseyin Bayın da, "Hükümet seçimle alamadığı yeri kentsel dönüşümle almaya çalışıyor. 


Elektriksiz ve susuz kalsam da evimi terk etmeyeceğim" dedi. Ayrıca uzlaştırma şirketinin "Bizimle anlaşmazsanız, oturma ve su ruhsatlarınız geçici, onları iptal ettiririz" tehdidinde bulunarak ikna etmeye zorladığım belirtti. 


PLANI KİMSE BİLMİYOR 


TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkam özlem Şenyol Kocaer, askıya çıkarılmış bir resmi planın olmadığım bu nedenle kendilerinin de plandan habersiz olduğunu söyledi. Kocaer, hallan mağdur olmaması ve muhatapların belli olması açısından kentsel dönüşümü yerel yönetimlerin yapmasından yana olduklarım söyledi. Kocaer, halkın yararına bir çalışma olmasını istediklerini belirtti. 


Karabağlar Belediye Başkam Muhittin Selvitopu da, Bakanlığın konuyla ilgili kendilerine bilgi vermediğini belirterek, "Hallan yararına olan ve hiç kimsenin mağdur olmadığı bir kentsel dönüşüm arzu ediyoruz" dedi. 


Birgün


Geri Dön