28 / 03 / 2024

İzmir'de 2014'te 1 milyar 215 milyon liralık yatırım yapıldı!

İzmir'de 2014'te 1 milyar 215 milyon liralık yatırım yapıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014’te kente 1 milyar 215 milyon liralık yatırım harcaması yaptı. Büyükşehir’in 11 yıllık yatırım harcaması ise 7 milyar 222 milyon liraya ulaştı.



Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle gerçekleştiren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yine önemli projelere imza attı. Büyükşehir’in 818 milyon 311 bin liralık yatırım harcamasının yanında, İZSU 267 milyon TL, ESHOT da 73.8 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl ilçe belediyelerinin projelerine ise 56 milyon liralık maddi destek sağladı. Böylelikle Büyükşehir’in 2014 yılı yatırım tutarı 1 milyar 215 milyon lira oldu. 

Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, yeni fuar alanından ulaşım yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar onlarca projeyi yaşama geçirdi. Büyükşehir, aynı dönemde onlarca yatırımın da startını verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU kurumlarıyla birlikte 2004-2014 yılları arasında kentte 7 milyar 222 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların 5 milyar 237 milyon liralık kısmı Büyükşehir tarafından gerçekleştirilirken, İZSU 1 milyar 586 bin, ESHOT ise 398.6 milyon liralık yatırım yaptı. 


İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılındaki yatırımlarından bazıları: 


Ulaşıma yeni bir soluk

* Mart 2014 tarihinde Göztepe İstasyonu’nun açılmasının ardından Temmuz ayında da 20 kilometrelik metro ağının son iki durağı olan Poligon ve F. Altay istasyonları hizmet vermeye başladı. 

* 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvay hattının yapımı için çalışmalara başlandı.

* Deniz ulaşımını geliştirmek için sipariş verilen 15 yolcu gemisinden Çakabey, Dokuz Eylül, 1881 Atatürk sefere başladı. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez filosuna katılacak 450 yolcu ve 64 otomobil kapasiteli 3 adet arabalı yolcu gemisi alımı için sözleşme imzaladı. 82 milyon liralık yatırımla alınacak yeni arabalı yolcu gemilerinin yapımına başlandı. İlki 2015 yılının ortalarında hizmete girecek.

* Torbalı’ya kadar uzanacak İZBAN hattında 70 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirilerek inşaat çalışmalarını tamamladı. Hat kısa bir süre sonra hizmete açılacak. 

* İZBAN hattının Selçuk’a kadar uzatılması için (26 kilometrelik) iki adet istasyonunun yapımı için ihaleye çıkıldı. 

* Gelişen metro sisteminde artan ihtiyaçların karşılanması için sipariş verilen 10 adet vagondan oluşan 2 tren seti Çin’deki fabrikada tamamlanarak İzmir’e gelmek üzere yola çıktı. 85 vagonlu 17 tren seti alımı için de ihaleye çıkıldı. 

* 22 milyon 500 bin Euro’luk yatırımla engelli kullanımına uygun 100 körüklü otobüs ulaşım filosuna kazandırıldı. 

* “Yollar artık BİSİM” sloganıyla sahil yolu boyunca kiralık bisikletlerle sağlıklı ve çevreci bir ulaşım imkanı yaratıldı. 29 istasyonda 311 bisikletle hizmet vermeye başladı.

* Otobüslerin engelli kullanımına kavuşturulması için yolcu lift sistemi kuruldu. 

* Şemikler’de İZBAN hattının geçmesi nedeniyle kesintiye uğrayan yaya ulaşımı, yapımı tamamlanan alt geçitle yeniden sağlandı.

* 80 milyon liralık yatırımla 730 bin ton asfalt serilirken, 36 milyon liralık yatırımla 1 milyon 900 bin metrekarelik alanda ova yolu asfaltlandı. (Toplam 675 km)


Yeni arterler, yeni yollar 

* Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yeniden tasarlanması hedefiyle başlatılan “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” çerçevesinde Pasaport, Konak Pier-Karataş ve Üçkuyular-Göztepe İskele arasındaki kıyılar düzenlendi.

* Alsancak bölgesinin otopark ihtiyacını karşılayacak Türkiye’nin ilk otomatik çok katlı otoparkı hizmete girdi. 

* Menemen Esatpaşa Mahallesi'nde karayolu üst geçidi ve bağlantı yollarının yapım çalışmalarına başlandı. 

* Bugüne dek sadece Karşıyaka-Çiğli bölgesinde 11 adet asansörlü ve yürüyen merpenli yaya üst geçidi inşa edildi; 7 üst geçidin yapımı sürüyor.

* Dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi”ni Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye alacak ihale sonuçlandı. Kazanan firma ile sözleşme imzalandı. Çalışmalar başladı.

* Bayraklı ve Bornova’nın Karşıyaka ile Konak bağlantısını rahatlatacak “Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı” için ihaleye çıkıldı. 

* Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’ni Manisa yoluna bağlayacak 25 metre genişliğindeki yeni ulaşım yolunun çalışmaları başlatıldı. 

* Akülü sandalye kullanan ortopedik engelliler için metro istasyonlarında şarj noktaları kuruldu. İlk etapta Konak, Bornova ve Göztepe istasyonlarında hizmete alınan şarj noktalarından aynı anda 3 akülü sandalye yararlanabiliyor.

* İzmir’den Foça ve Yeni Foça’ya yolculuk sürelerini kısaltacak Bağarası ile Yeni Foça arasındaki 9 kilometrelik bağlantı yolu olan Sadullah Sever Caddesi’ni genişletme ve asfaltlama çalışmalarında sona gelindi. 

* Kentin tarihi belleğinde yer etmiş ahşap iskeleler Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yeniden canlandırılıyor. Karataş’tan Üçkuyular’a kadar uzanan kıyı şeridinde 5 adet ahşap iskele yapımı için ihaleye çıkıldı. 


İZSU’dan çevreci yatırımlar

* 61.5 milyon liralık yatırımla Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisi hizmete girdi. 

* Çiğli’deki atıksu arıtma tesisinin kapasitesini günde 216 bin metreküp artıracak 88.4 milyon liralık 4. faz inşaatı başladı. Bu sayede yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak.

* 47 milyon 330 bin liraya mal olacak ve Gördes Baraj suyunu arıtarak Buca ve Bornova bölgesine dağıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlandı. 

* Yeni Foça’da 21 milyon liralık yatırımla 88 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi döşeme çalışmaları başladı. 

* Çiğli ve Narlıdere’deki arıtma tesislerine 1.6 milyon liralık SCADA İzleme Sistemi kurularak 13 arıtma tesisi izlemeye alındı. 

* Yaz aylarında su sıkıntısı çeken Dikili’ye 5.5 kilometrelik yeni içme suyu hattı döşenerek su sorunu çözüldü. 

* Menemen Türkelli’ye ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için yapım ihalesine çıkıldı. 

* Halkapınar Su Fabrikası’nda 1999 yılından bu yana işletilen mevcut SCADA sistemi 18.2 milyon liralık yatırımla hem modernize edildi hem de 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletildi. 

* Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’e yaklaşık 2 milyon liralık “Solar Çamur Kurutma Tesisi” kuruldu. Solar kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış oldu.

* 25.5 milyon liralık yatırımla 23 yeni kombine kanal temizleme aracı satın alındı. Hem ekonomik ve hızlı, hem de çevreci olan yeni araçlarla 1 saat süren temizlik çalışması, 15 dakikaya indirildi.

* Meles Deresi’nde kokuya neden olan balçık ve çamuru tamamen kaldırarak dere tabanı betonlandı. Karabağlar’dan geçen Yobaz Deresi’nde de benzer uygulama gerçekleştirildi. 

* 21 milyon liralık yatırımla satın alınan çok fonksiyonlu 45 adet araç ve iş makinesi hizmete girdi. Araçların 15 adedi Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan yeni ilçelere verildi. 


Üreticiye büyük destek

* Tire Süt Kooperatifi ile "Süt Kuzusu" projesi kapsamında 6 milyon 240 bin litrelik süt alınması için 17 milyon 250 bin liralık alım sözleşmesi imzalandı. 

* Kiraz İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzalanan protokol kapsamında, 2014 yılı içinde kooperatiften 51,5 ton peynir ve lor alımı yapıldı.

* Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yapılan protokolle yaklaşık 5 milyon TL bedelle 4 milyon adet çiçek, ağaç ve çalı alımı gerçekleştirildi.

* Urla Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 1.2 milyon adet mevsimlik çiçek alımı yapıldı.

* ‘Fidanlar Bizden, Meyveler Sizden’ sloganıyla üreticilere 1 milyon fidan dağıtıldı.


Yeni tesisler

* Gaziemir’deki yeni fuar kompleksi tamamlanma aşamasına geldi. 

* 23. Çok Amaçlı Salon Uzundere Toplu Konut Alanı’nda açıldı. 

* Aliağa'da 24. Çok Amaçlı Salon ve İtfaiye binası hizmete girdi. 

* İçinde huzurevi, engelli eğitim merkezi, engelli-yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi; yarı olimpik yüzme havuzu ve kapalı spor salonunun bulunduğu 64.8 milyon liralık Buca Sosyal Yaşam Kampusu’nun yapımı devam ediyor. 

* Gültepe’ye kazandırılacak kültür merkezi için ihaleye çıkıldı. 

* 2. Kadın Danışma Merkezi Hatay’da açıldı. 

* İlçelerdeki 11. itfaiye binası Gaziemir’de hizmete girdi. 


Yeni araçlar

* Atık transferinde kullanılan araç filosu 12 adet çekici ve 10 adet yarı-römork ile güçlendirildi. Yeni araçların hizmete girmesiyle çekici sayısı 41, yarı-römork sayısı ise 53'e ulaştı.

* 18 milyon liralık yatırımla 100 yeni araç ve iş makinesi belediyenin araç filosuna katıldı. 


Kentsel dönüşüm

* Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesi tamamlanarak kamuoyuna ve o bölgede yoğun olarak yaşayan Romanlara tanıtıldı. Görüşmelerin tamamlanması ve sözleşmelerin imzalanmasının ardından, Ege Mahallesi'ndeki dönüşüm çalışmaları başlayacak.

* Uzundere Mahallesi’ndeki 32 hektarlık alanda gerçekleştireceği dönüşümün uygulama projeleri için 8 Aralık’ta ihaleye çıkıldı. Yasa gereği dönüşüm alanında konut teklif edilemeyen yapı sahiplerine Uzundere Toplu Konutları’ndan uzun vadeli ödeme planı ile 53 daire verildi.


Ortak hizmet projeleri

* Büyükşehir ve Seferihisar Belediyesi arasında imzalanan “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü” kapsamında yenileme ve düzenleme çalışmaları tamamlanan 220 ev turizme kazandırıldı. 

* Güzelbahçe Belediyesi ile ortak hizmet projesi olan kültür merkezi hizmete açıldı.

* Çiğli Belediyesi tarafından projelendirilen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ile yapılan Evka -2 Sosyal Tesisi’nin temeli atıldı. Yapımı devam ediyor. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Aliağa Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan “Çok Amaçlı Sosyal Kompleks” ile “Yeni Mahalle Düğün Salonu” hizmete girdi. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Torbalı Belediyesi’nin ortak projesi olan Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi törenle açıldı. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Menemen Belediyesi ortak hizmet projesi olan Menemen Belediyesi Yeni Hizmet Binası hizmete girdi. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Belediyesi'nin ortak hizmet projesi olan Selçuk Kültür Merkezi törenle açıldı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ödemiş Belediyesi’nin ortak hizmet projesi kapsamında yapımı tamamlanan Yeni Otogar açıldı ve Yeni Hal Tesisi’nin 2. etabının temeli atıldı. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi’nin ortak hizmet projesi kapsamında hayata geçirilecek Foça Bağarası Kültür Evi’nin temeli atıldı. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bergama Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan 350 araç kapasiteli Bergama Katlı Otoparkı’nın temeli atıldı. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Torbalı Belediyesi’nin ortak hizmet projesi kapsamında yapımı tamamlanan “Aşık Mahzuni Şerif Cem ve Kültür Evi” hizmete girdi. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Belediyesi'nin ortak hizmet projesi,

"Meyve Paketleme ve Depolama Tesisleri” açıldı. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin maddi desteğiyle Çiğli Belediyesi tarafından yaptırılan Ataşehir Çok Amaçlı Salonu'nun temeli atıldı.


Tarih ayağa kalkıyor

* Agora ve Foça’daki kazı çalışmalarına maddi destek devam etti. 

* Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği İzmir Agorası kazılarında, Romalıların bir çok yerel kararı aldığı meclis yapısı da gün ışığına çıkarıldı.

* Halkapınar’daki eski Un Fabrikası’nı Kent Koleji’ne dönüştürecek restorasyon çalışmaları sürüyor. 

* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğundaki restorasyon çalışmaları sonucunda Bizans, Ceneviz ve Osmanlı izlerini taşıyan kent duvarlarının 1. Etap Restorasyonu tamamlandı. Çalışmaların ardından Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu.

* Agora Pazaryeri'nde metruk durumdaki 164 yıllık tarihi bina restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırıldı.

* 17. yüzyıla dayandığı bilinen Beit Hillel Sinagogu’nda başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

* Kadifekale sur duvarlarının restorasyon çalışmaları tamamlandı. 

* Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp kalan, bazı sütunları evlere duvar yapılan Roma Antik Tiyatrosu'ndaki arkeolojik kazılar kısa süre içinde başladı. Kamulaştırmalar devam ediyor. 

* Harabe haline dönen Bornova’daki Doğanlar Kilisesi restore edilerek ayağa kaldırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön