28 / 03 / 2024

İzmir'de 3 günde 24 deprem meydana geldi!

İzmir'de 3 günde 24 deprem meydana geldi!

İzmir'de geçen cuma gününden bu yana, büyüklükleri 1,7 ile 4 arasında değişen 24 deprem meydana geldi. Deprem yağmuru, Cuma sabahı Urla ilçesindeki 4 büyüklüğünde sarsıntıyla başladı.




İzmir'de geçen cuma gününden bu yana, büyüklükleri 1,7 ile 4 arasında değişen 24 deprem meydana geldi. Deprem yağmuru, Cuma sabahı Urla ilçesindeki 4 büyüklüğünde sarsıntıyla başladı. Bundan 2 dakika sonra aynı bölge, 3,2'lik bir artçıyla sallandı. İzmir'deki deprem hareketliliğini ve uzun yıllar sonra Gaziemir ve Karabağlar ilçelerinin depremlerde merkez üs olarak görülmesini değerlendiren Prof. Dr. Zafer Akçığ, bunların altından geçen ve uzun süredir sessiz olan Tuzla fayının harekete geçmiş olabileceğini, durumun izlenmesi gerektiğini söyledi.



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün son depremlerle ilgili raporlarında merkez üslerin İzmir-Gaziemir ve İzmir-Karabağlar yazılması kafaları karıştırdı. Bu iki ilçenin bulunduğu bölgeden Tuzla fayının geçtiğini ve uzun yıllardır sessiz olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Akçığ, "Ortalık biraz garip oldu. Önce Karabağlar diye açıkladılar, sonra Urla fayı üzerine kaydırdılar. O farklı bir fay. Karabağlar ve Gaziemir, Tuzla fayı üzerinde. İlginç bir durum var, bunu izlemek gerekiyor. Ana depremin başka bir fayda artçıları var. Bu tarafta olanlar da bağımsız deprem olabilir, artçı olmayabilir. Tuzla fayında en son büyük deprem, yanılmıyorsam 1928'de Torbalı'da meydana gelmişti. Seferihisar-Urla fayında uzun süredir bir hareket var ama Tuzla fayında böyle bir hareket yoktu. Biraz daha bekleyip izleyeceğiz, ona göre daha rahat bir şeyler söyleyebiliriz." dedi.


TUZLA FAYI


Tuzla fayı, İzmir'in güneybatısında Gaziemir ile Doğanbey arasındaki fay olarak biliniyor. Doğanbey Burnu ile Gaziemir arasında fayın karadaki uzunluğu 42 kilometre. Doğanbey Körfezi'nde MTA Sisimik-1 araştırma gemisiyle yapılan çalışmalar, Ege Denizi tabanında devam ettiğini gösterdi. Deniz altı devamıyla birlikte değerlendirildiğinde fayın uzunluğu 50 kilometreyi aşıyor.


İZMİR ARKA ARKAYA SALLANDI


Kandilli verilerine göre geçen cumartesi  İzmir  şehir merkezi, Karabağlar merkezli depremle sarsıldı. 3,7 büyüklüğündeki deprem, saat 18.48'te, yerin 11,6 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kısa süren, daha çok darbe vuruşu şeklinde hissedilen deprem, İzmirliler arasında korkuya yol açtı ancak çok kısa sürmesi sebebiyle sokağa çıkan olmadı. Deprem, şehir merkezi ve yakın ilçelerde hissedildi.


İzmir'de sarsıntılar Pazar günü de devam etti. Buca, Urla ve Gaziemir'de irili ufaklı beş sarsıntı meydana geldi. Pazarın ilk saatlerinde Buca merkezli 2,2'lik sarsıntıdan sonra Urla 1,9, Gaziemir ise 2,1, 2,4 ve 2,7 ile üç defa sallandı. Bugün ise saat 11:36'da Buca merkezli 2.0 şiddetinde hafif şiddetli bir deprem meydana geldi.


Yenigün




Geri Dön