16 / 04 / 2024

İzmir'de 3 ilçede imar planı değişikliği!

İzmir'de 3 ilçede imar planı değişikliği!

Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı'nda değişikliğe gidildi. Yeni planda Gaziemir, Pınarbaşı ve Dikili de birçok alan kentsel gelişme alanı ilan edilerek imara açıldı.





Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi'nin açtığı dava sonrasında iptal edilerek değişikliğe gidilen Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı askıya çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeniden düzenlediği 1/100 bin ölçekli plan bir ay boyunca askıda kalacak. İzmir'de bazı bölgelere köklü değişiklikler getiren planla birçok yer imara açılırken, konut ve turizm alanları arttırıldı.


Gaziemir ve Pınarbaşı

Egedesonsöz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, planla Gaziemir'de Yeni Fuar Alanı ve Ege Serbest Bölgesi'nin üst tarafındaki tarım alanları 'kentsel gelişme alanı' ilan edildi. Böylece bölgede konut yapılmasına izin verildi. Öte yandan Menderes Görece Göçmen Konutları ile ilçe merkezi arasındaki alan konut genişleme alanı ilan edildi. Kemalpaşa'nın Ulucak Bölgesi'nde de konut alanı büyüdü.

Bornova Pınarbaşı'ndaki otobana yakın bölgede bulunan alan da bölgenin sanayileşme ve konut ihtiyacı göz önüne alınarak imara açıldı. Ayrıca Bornova'da Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün 54 bin metrekarelik arazisi de kentsel yerleşim alanı olarak tescillendi.


Dikili ve Urla'da artış

Dikili'de de önemli bir alan imara açıldı. Kabakum, Gökçeağıl, Kıratlı ve Salihler'in arka taraflarında geniş arazilere yeni yerleşim kararı getirildi. İlçenin konut ve imarlı arazilerinin durumu iki katına kadar çıkarıldı. Kuzeydeki turizm alanları da arttı. Urla'da büyük bir alana konut imar izni verildi. Merkez ve ilçeyi çevreleyen Çeşme Otoyolu arasında kalan tarım alanları konuta açıldı. Seferihisar'da ise TEOS Antik Kenti'nin bulunduğu Sığacık Yat Limanı Bölgesi'nde bazı yerler turizm tesis alanı için ayrıldı. Ürkmez civarında da bazı yerlere turizm imar izni verildi. 


Kınık ve Bergama aynı kaldı

Aliağa'da, ikinci Nemrut Limanı olarak adlandırılan bölge tarım alanları genişleme sahasına dahil edildi. Ağır sanayi kuruluşlarının yer aldığı bölgede, aradaki araziler bölge planlarına dahil oldu. Foça'da ise turizm alanı büyüdü. İlçenin doğusunda turizm tesis alanlarının yapımına olanak sağlandı. Kınık, Bergama, Çeşme ve Karaburun'da ise köklü değişiklik yapılmadı. 


Merkezde atık tesisi yok

Yeni planda tartışmalara neden olan Katı Atık Bertaraf Tesisi konusuna da geniş yer verildi. Büyükşehir'in kuzeyde Yamanlar'a, güneyde ise Menderes'e yapmayı düşündüğü tesis yerleri ile ilgili bilgi yer almadı. Ancak planda şu nota yer verildi: "Aliağa'da kirlilik yaratan cürufların bertaraf edileceği depolama alanı belirlenmiştir. Diğer taraftan mevcutta yığılı bulunan cürufların çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması çalışmaları alt detayda yapılmalıdır. Küçük Menderes Havzası içinde yer alan yerleşmelerin tamamında katı atıklar düzensiz olarak dökülmektedir. Bu kapsamda, iki ayrı noktada düzenli depolama alanı oluşturulması planlanmış ve bu tesislerden ilkinin Tire yakınlarında, ikinci tesisin ise Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçe merkezleri ile Ödemiş'in mahalleleri tarafından ortaklaşa kullanılabilecek yer seçmesi hedeflenmiştir."


Yeni Asır


Geri Dön