19 / 04 / 2024

İzmir'de 500 milyon liralık eğitim yatırımı yapılacak!

İzmir'de 500 milyon liralık eğitim yatırımı yapılacak!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın İzmir'de eğitim yatırımlarına 500 milyon liralık bütçe ayırdığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, "İlk etapta 17 anaokulu, 99 ilkokul ve ortaokul ve 39 lise yapılacak" dedi




Milli Eğitim Bakanlığı'nın İzmir'de eğitim yatırımlarına 500 milyon liralık bütçe ayırdığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, "İlk etapta 17 anaokulu, 99 ilkokul ve ortaokul ve 39 lise yapılacak" dedi


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yasa gereği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne aktarması gereken 58 milyon lirayı "ham" yaparken gereğini Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Bakanlığın, İzmir'de 2014-2015 ve 2015-2016 eğitim öğretim yılında eğitim yatırımlarına toplam 500 milyon liralık bütçe ayırdığı açıklandı. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, bu parayla il genelinde 17'si anaokulu, 99 ilkokul ve ortaokul, 39 lisenin içinde olduğu toplam 155 okulun yapılacağını söyledi. Bu kapsamda şu ana kadar 53 okul inşaatının bitirilerek eğitim öğretime başlandığını belirten Bardakçı, 46 okulun da inşaatının devam ettiğini ifade etti. Diğer okulların ise, proje, ihale ve ruhsat aşamasında olduğunu belirten Bardakçı, "Öte yandan bu 155 okul projesinin yanı sıra İzmir'de 30 okul daha yapma kararı alındı. Bu 30 okul arasında ise 10 ilkokul, 2 anaokulu ve 18 lise bulunuyor" dedi.


İki yılda tamamlanacak

İl Milli Eğitim Müdürlüğü  İzmir  kent genelinde önümüzdeki 2 yıllık süreçte toplam 185 okul yapacak. Bu okulların 155'i geçtiğimiz dönem projeye dahil edilirken, 2015 yılı planlarına 30 okul daha dahil edildi. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, "Biz şu ana kadar 2 bin 586 derslikli okul planladık. 852 dersliğin olduğu toplam 53 okul eğitim öğretime başladı. Bunların yanında 706 derslikli 46 okulun inşaatı devam ediyor" dedi. 


İzmir'e 8 meslek lisesi

Bardakçı, iş dünyasının kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılayacak bir projenin de müjdesini verdi. Bardakçı, İzmir'e 2015 yılı içerisinde mevcut projelerine ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 18 lise projesi konulduğunu, bunun 8'inin meslek lisesi olduğunu kaydetti. Bardakçı, "Aliağa, Bayındır, Menderes, Ödemiş, Selçuk, Torbalı, Kınık ve Bergama'ya mesleki ve teknik lise kazandırılacak. Bunların yanı sıra Aliağa'ya güzel sanatlar, Bornova, Seferihisar, Bayraklı ve Menemen'e Anadolu liseleri yaptıracağız. Kiraz'a İmam Hatip pansiyonu ve Bergama Zeytindağ'a çok programlı lise yapacağız. Ayrıca Buca'ya özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacağız" dedi. Mesleki ve teknik liselere çok önem verdiklerini vurgulayan Bardakçı, şunları söyledi: "İzmir'de çeşitli sektörlerle yaptığımız görüşmelerde meslek lisesinin ihtiyaç olduğunu, istihdam alanlarına dönük, sektörle işbirliği halinde, hangi alanda hangi dal açılacaksa onları açıp mesleki eğitimi yaygınlaştıracağız."

TANSU EDİP GÖKBUDAK


Okullarda sınıf ortalaması düşüyor

İzmir'de 2083 okul bulunuyor. İzmir'de bir sorun çıkmadığı takdirde toplam 185 okulun yapılacağını söyleyen Bardakçı, "Şu an Türkiye genelinde dersliklerdeki öğrenci ortalaması 30. İzmir'de bu rakam 21 kişi. Ancak, hedefimiz bunu daha da aşağılara çekmek. Bunun yanı sıra okullardaki ikili sistemi de kaldıracağız. Şu an okulların yüzde 35'i ikili sistemle eğitim görüyor. Bunu kaldırdığımızda okulların hepsi eğitim ve öğretime aynı saatlerde başlayıp aynı saatlerde bitecek" dedi. 


58 milyon lirayı "ham" yaptı

İzmir'de İl Özel İdaresi'nin mallarının Hazine'ye devredilmesine "Bunları ham yaptırmam" diyerek karşı çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, diğer yandan ilk öğretim okullarına ödemesi gereken parayı "ham" yaptı. İl Özel İdaresi'nin geçen yıl kapanmasının ardından İzmir'de ilk öğretim okullarının ihtiyaçları için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yasa gereği vermesi gereken 28 milyon lirayı vermeyen Kocaoğlu, bu yıl ödemesi gereken 30 milyon lirayı da ödemedi. Böylece Büyükşehir'in yasal zorunluluk olmasına rağmen Milli Eğitim'e vermediği paranın miktarı 58 milyon lirayı buldu. Yeni Asır, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bu tutumunu "Ham yapmaya doyamadı" başlığıyla manşetten duyurdu.



Yeni Asır


Geri Dön