27 / 04 / 2024

İzmir'de arsa mağdurlarından, dönüşüm tepkisi!

İzmir'de arsa mağdurlarından, dönüşüm tepkisi!

Balçova'da varisleriyle birlikte 20 bin kişiyi bulan arsa mağdurlarının bir bölümü, Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak yapılaşma olan alanlara kentsel dönüşüm projesi uygulamasına rağmen, kendi arsalarına imar hakkı vermediğini belirterek, bu durumu protesto etti.



Arsa sahiplerinin avukatı Mustafa Kemal Turan, basın açılmasında temsili olarak, İzmir'in işgali sırasında Yunan yetkililerle işbirliği yaptığı bilinen eski belediye başkanı Hacı Hasan Paşa'nın ruhunu çağırıp, yaşadıklarını onunla da paylaştı.


Kamuoyunda Balçova arsa mağdurları olarak bilinen vatandaşlar, 5 bin arsa için imar planlarının yapımı sırasında haksızlıklar olduğu gerekçesiyle, 11 yıl önce hukuk mücadelesi başlattı. Arsa mağdurları, davayı taşıdıkları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de tazminat alma hakkını elde etti. Arsa mağdurları son olarak kendi arsalarına yakın bölgedeki Limontepe'de  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmesine tepki gösterdi. 


Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak yapılaşmanın olduğu semtte kentsel dönüşüm projesi uyguladığını; kendilerinin bu tür yapılaşmaya izin vermedikleri arazilerine imar verilmediğini belirterek buna tepki gösteren arsa mağdurları, Konak Meydanı'nda buluştu. 


Arsa sahipleri adına basına açıklaması yapan avukat Mustafa Kemal Turan, yaşadıkları mağduriyetlere tepki gösterdi. Basın açıklamasında protestocuların da katılımıyla temsili ruh çağırma seansı düzenlendi. Avukat Mustafa Kemal Turan, İzmir'in işgali sırasında Yunan yetkililerle işbirliği yaptığı belirtilen eski belediye başkanı Hacı Hasan Paşa'nın ruhunu çağırıp yaşadıklarını temsili olarak onunla da paylaştı. Bu arada arsa mağdurları, Hacı Hasan Paşa'nın fotoğrafının, Büyükşehir Belediyesi'ndeki eski başkanlar köşesinden kaldırılmasını istedi. 


Avukat Mustafa Kemal Turan, "Burada herşeyden acısı şudur ki, belediyenin 'Bedelini belediyeye yatırana 300 metrekare imarli arsa vereceğiz' resmi çağrısı üzerine belediyeye parasını yatıran ve bu yatırılan paralarla Balçova'nın teleferiği, barajı yapılmasına rağmen 40 senedir bu insanlar imar haklarını elde edememişlerdir. Ama aynı belediye tamamen kaçak yapılaşma içindeki alana kentsel dönüşüm adı altında imar hakkını vermiştir. Yani hukuka ve kanunlara uyan, ahlaklı vatandaşlar açıkça 'salak' yerine konmuştur. İmar Kanunu'na aykırı hareket ederek kaçak yapılaşma yapanlar ise kentsel dönüşüm şemsiyesi içinde adeta ödüllendirilmiştir. Bu açıkça haksızlıktır. Biz 'kentsel dönüşüm yapılmasın' demiyoruz. Kentsel dönüşüm yapılsın ama bu arada 40 senedir hiçbir imar kanunu maddesini ihlal etmeden bekleyen vatandaş, 'kentin en salağı' yerine konmamalıdır. Öncelikle onların hakkı verilmelidir" dedi.  Arsa mağdurları daha sonra toplu olarak CHP Genel Sekreteki Kamil Okyay Sındır'a, sorunlarının çözümü için mesaj attı.


Hürriyet 


Haber Yeni Asır'da şu şekilde yer aldı


Kamuoyu tarafından renkli eylemleriyle tanınan Balçova arsa mağdurları, dertlerini anlatabilmek için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na ulaşamayınca yine ilginç bir eyleme imza attı. Arsa mağdurları, beyaz örtü giyip temsili olarak Konak Meydanı'nda Kurtuluş Savaşı'nın ardından, işbirliği yaptığı Yunanistan'a kaçan İzmir'in eski belediye başkanlarından Hacı Hasan Paşa'nın ruhunu çağırarak yaşadıkları sorunu anlattı.


Kamuoyunda Balçova arsa mağdurları olarak bilinen vatandaşlar, 5 bin arsa için imar planlarının yapımı sırasında haksızlıklar olduğu gerekçesiyle, 11 yıl önce hukuk mücadelesi başlattı.


Sayıları bugün 20 bini bulduğu belirtilen arsa mağdurları, davayı taşıdıkları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de tazminat alma hakkını elde etti. Arsa mağdurları son olarak kendi arsalarına yakın bölgedeki Limontepe'de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi hayata geçirme çalışmalarına tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak yapılaşmanın olduğu semtte kentsel dönüşüm projesi uyguladığını, kendilerinin bu tür yapılaşmaya izin vermedikleri arazilerine imar verilmediğini belirterek buna tepki gösteren arsa mağdurları, Konak Meydanı'nda buluştu. Arsa sahipleri adına basın açıklaması yapan avukat Mustafa Kemal Turan, yaşadıkları mağduriyetlere tepki gösterdi.

Basın açıklamasında protestocuların da katılımıyla temsili ruh çağırma seansı düzenlendi.


Avukat Mustafa Kemal Turan, İzmir'in işgali sırasında Yunan yetkililerle işbirliği yapan eski belediye başkanı Hacı Hasan Paşa'nın ruhunu çağırıp yaşadıklarını temsili olarak onunla da paylaştı. Bu arada arsa mağdurları, Hacı Hasan Paşa'nın fotoğrafının, Büyükşehir Belediyesi'ndeki eski başkanlar köşesinden kaldırılmasını istedi. Mizansen protestoda medyum olarak Hasan Paşa'nın ruhunu seslendiren arsa mağduru, "Cehennemin dibindeyim. Belediyede resmimi tutanları ben de çok seviyorum ve onlara yanımda yer ayırttım" dedi.


"40 senedir bekliyorlar"

Avukat Mustafa Kemal Turan, "Burada herşeyden acısı şudur ki, belediyenin 'Bedelini belediyeye yatırana 300 metrekare imarli arsa vereceğiz' resmi çağrısı üzerine belediyeye parasını yatıran ve bu yatırılan paralarla Balçova'nın teleferiği, barajı yapılmasına rağmen 40 senedir bu insanlar imar haklarını elde edemediler. Ama aynı belediye tamamen kaçak yapılaşma içindeki alana kentsel dönüşüm adı altında imar hakkını verdi" dedi.


Kocaoğlu ve Sındır'ın cep numaralarını verdi

Başkan Kocaoğlu'na bir türlü ulaşamadıklarını, mağduriyetlerini anlatamadıklarını belirten avukat Turan, eyleme katılan arsa mağdurlarına CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Sındır ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe'nin cep telefonlarını vererek mesaj göndermelerini istedi. Turan, mağdur müvekkillerinden kısa mesajlarda, 'Aziz Kocaoğlu'nu arıyoruz, bulamıyoruz, görüşmek istiyoruz' diye yazmalarını istedi.


'Tek tek hesap soracağız'

Turan, hukuki mücadelelerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden yasal süreçler tamamlanarak hak verildiğini ve yakında bu mağduriyeti yaratanlardan tek tek hukuk önünde tazminat davaları açarak hesap soracaklarını söyledi.


"Bizim vekaletimizi de hayır işi için alsın"

Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi'nin hukuk komisyonunda olan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın, aynı zamanda arsada rant sağlamaya çalışan büyük şirketlerin avukatlık vekaletini almasının manidar olduğunu öne süren avukat Turan, "Sayın Murat Bakan, vekaletnameyle sadece hayır işi yaptığını iddia ediyorsa, biz arsa mağdurlarının da vekaletini hayır işlemek için alsın ve gereğini yapsın" dedi.


Yeni Asır



Geri Dön