29 / 03 / 2024

İzmir’de AVM sayısı 22’ye ulaştı!

İzmir’de AVM sayısı 22’ye ulaştı!

Üçkuyular, Alsancak, Bayraklı ve Karşıyaka’da da yeni AVM yatırımları, ilk harç için gün sayıyor. Teknoloji marketleri de birçok noktada hizmet veriyor.



Her birinde en az 50 farklı sektörden mağazanın bulunduğu AVM’lere karşı ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ise zor durumda kaldı.


İzmir’de 15 günde açılan iki büyük AVM ile sayı 22’ye ulaştı. Balçova’da; Agora, Özdilek, Palmiye, Novada Outlet, Asmaçatı, Kipa, Koçtaş, Bornova’da; Point, Forum Bornova, Park Bornova Outlet, Kipa, Koçtaş, İKEA, Karşıyaka’da; Mavibahçe, Ege Park, Koçtaş, Gaziemir’de; Optimum, Kipa, Karabağlar’da;  İzmir  Burda, Çiğli’de; Kipa, Konak’ta; Konak Pier, İzmir Park bulunuyor. Ayrıca Alsancak’ta Tariş Genel Müdürlüğü’nün yerine, Karşıyaka’da binası yıkılan CarrefourSA’nın yerine, Bayraklı’da ikiz tünellerin çıkışına, Üçkuyular’da pazaryerine yapılacak yeni AVM’ler ilk harç için gün sayılıyor. AVM’lerin yanı sıra teknoloji marketler her gün yeni bir şube açıyor. Teknosa, Vatan, Darty, Media Markt, Gold, Bimeks’in de aralarında bulunduğu teknoloji marketleri İzmir’in birçok noktasında hizmet veriyor. 


"BU KADAR ARTIŞ BENİ ENDİŞELENDİRİYOR"


Park Bornova Outlet Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, AVM’lerin bu kadar hızlı yayılmasından endişelendiğini belirterek, İzmir’in de AVM’lerin yana yana açıldığı İstanbul ve  Ankara  gibi olmasından korktuğunu ifade etti. Öztezel, şöyle konuştu: 


"İstihdam olarak doğru bir adım olarak düşünüyordum. Şimdi beni endişendiriyor, ürküyorum. İzmir’i herkes bilir. İzmir, giyimine özen gösteren, modayı takip eden, çarşıya önem veren, alışverişten hoşlanan bir kent. Ancak halkımızı bu kadar AVM’lerin içine kısıtlamaktan ne kazanacağız bilmiyorum. Saygı duyuyorum, ticaret yapılıyor hepsine başarı diliyorum. Ancak bu denendi. İstanbul ve Ankara’da yan yana AVM’ler açıldı. İzmir bu iki büyük şehrin akıbetine uğramasın. Anadolu’da 24 kentte AVM yok. Neden bu üç büyük şehir üzerinde bu kadar duruluyor? Yatırım noktasında da daha dikkatli olunmalı. Cirolar artıyor ama karlar düşüyor. Çünkü masraf çok. Biraz daha mütevazı olmamız gerekir. Yeniliklere çok açık biri olsam da biraz daha sadelikten yanayım ve bunu savunuyorum."


"MAHALLE BAKKALINA DÖNDÜK"


İzmir’de 30 yıldan bu yana ’Kibarım Marketleri’ni işleten Murat Gin, sektörün daraldığını cazibesini yitirdiğini anlatırken "Bunda hem AVM’lerin hem de pazar yerlerindeki kayıtdışı satışların etkisi var. Benim bin 500 metrekare marketlerim mahalle bakkalına döndü. Bu sektör geçmiş yıllarda cazibe merkeziydi, ancak şimdi herkes kaçıyor. Bizim de inşaat yatırımlarımız gündemde" dedi. 


Üçkuyular’da 25 yıldan bu yana beyaz eşya, elektronik ürünler, cep telefonu satan Engin Soy, tekonolji marketlerinin artmasıyla çok zor durumda kaldıklarını belirterek, "Çok olumsuz etkilendik. Teknoloji marketleri sermaye güçleri nedeniyle alımlarını toplu yapıyorlar. Karlılıklarını çok gözetmiyorlar. Büyük güç oldukları için fabrikadan özel ürün temin edebiliyorlar. Pazar günü ve gece geç saatlere kadar açıklar. Promosyonlarla halkı alışverişe yönlendiriyorlar. Biz güçsüz kalıyoruz. Geçmiş yıllarda daha karlı ve kazançlı işler yapıyorduk maalesef şu anda günü kurtarıyoruz. Yatırım gücümüz zayıflıyor" dedi.


"ESNAFIN YAŞAM HAKKI YOK"


İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, bir AVM’de 50 farklı sektörden mağaza bulunduğuna dikkat çekerek, esnafın çok mağdur olduğunu belirtti.




İzmir’in her yanının AVM kuşatması altında olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:


"Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’u kısa adı AVM Yasası’nı ihtiyaca cevap veremese de, ayakkabıdan tekstile, mobilyadan gıdaya 50’nin üzerinde sektörde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlara yaşam hakkı vermeyen haksız rekabet ortamının giderilmesine ilişkin önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Ancak bu yasa çalışma saatlerinin uzunluğunu ve şehir içinde AVM açılmasını önleyemedi. İzmir’in kuzey, batı, doğu ve güney noktalarından dört girişi AVM’lerle kuşatılmış durumda. Şehir merkezinde yeni AVM’ler için çalışma yapılıyor. Üçkuyular’da yapılacak İstinye Park benzeri AVM, getireceği yükle o hattaki trafiği kilitleyecektir. Mavişehir’de açılan Mavibahçe AVM özellikle hafta sonları Bostanlı-Karşıyaka İskele hattında trafiği adım atılmaz hale getiriyor. Alsancak Tariş Genel Müdürlüğü’nün yerine yapılması planlanan AVM’nin trafiği ve ticari potansiyeli son derece olumsuz şekilde etkileyeceği, kent dokusunu bozacağı biliniyor." 


OTOYOL KENARINA AVM’YE TEPKİ


İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir’de otoyol kenarına AVM yatırımlarının da arttığını belirterek, İzmir’de otobanların iki yanına da AVM açıldığına dikkat çekerken şöyle konuştu:


"Balçova’da 200’e yakın dükkanı bünyesinde barındıran Novada Outlet’in ardından, şimdi de Bayraklı ikiz tünellerinin yanında yeni bir outlet AVM planlanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yap-işlet-devret yöntemiyle buraları veriyor. Bu AVM’lerin kent merkezine yakın noktalarda konuşlandırılmasını doğru bulmuyoruz. Çeşme-İzmir arasında kent merkezinden uzak bir noktada yapılsa olumlu bakarız, ancak bunlar kent merkezine çok yakın merkezden de sürekli ring araçlar var. Esnafı çok mağdur ediyor."


Hürriyet



 Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




İzmir'deki AVM sayısı 28'e ulaşırken, önümüzdeki yıl içerisinde 11 AVM'nin daha açılmasının beklendiği belirtildi. Üçkuyular, Alsancak, Bayraklı ve Karşıyaka'da da yeni dev AVM yatırımları, ilk harç için gün sayıyor. Ege Bölgesi'nde de AVM'si olmayan il bulunmuyor. Yeni Asır'a değerlendirmede bulunan AVM Yatırımları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, "Türkiye'de şu anda bin kişi başına düşen toplam kiralanabilir alan 134 metrekare. Bu oran İstanbul'da 277, Ankara'da 276 ve İzmir'de 125 metrekare. İzmir toplam kiralanabilir alan bakımından Türkiye ortalamasının altında. İzmir'de yapılacak AVM yatırımları İzmir'in önemli bir turizm merkezi olması itibariyle özellikle yaz döneminde ulaşacağı müşteri sayısı itibariyle avantaj sağlayacaktır" dedi. 



Haksız rekabet 


İzmir Esnaf ve Sanatkarlar odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir'in her yanının AVM kuşatması altında olduğunu dile getirerek, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu'nu, ihtiyaca cevap veremese de, esnaf sanatkarlara yaşam hakkı vermeyen haksız rekabet ortamının giderilmesine ilişkin önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Ancak, bu yasa çalışma saatlerinin uzunluğunu ve şehir içinde AVM açılmasını önleyemedi. Yapılacak yeni düzenlemelerle bu beklentilerin karşılanması gerekiyor. Örneğin, yaratılan trafik ve çevre sorunlarına, açılış kapanış saatlerinin ve çalışma günlerinin sınırlanmasına, yeni açılacak veya mevcut olan AVM'lerin kent dışına yönlendirilmesine yönelik sıkıntılara çare getirilmesi gerekiyor. Ayrıca AVM'lerde esnafa yer verilmesini öngören hükmün de işlerlik kazanabilmesi için elden geçirilmesi şart" diye konuştu. Park Bornova Outlet Genel Koordinatörü Aysel Öztezel ise AVM'lerin bu kadar hızlı yayılmasından endişelendiğini, İzmir'in de AVM'lerin yana yana açıldığı İstanbul ve Ankara gibi olmasından korktuğunu dile getirdi. 



Haber Habertürk Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Kavuklar Gayrimenkul Grup Başkanı Metehan Kavuk, İzmir'in mevcut AVM'lerinin yanısıra 2 katına kadar kapasitesinin bulunduğunu belirtirken, Park Bornova Koordinatörü Aysel Öztezel, kentin bir bu kadar daha yeni AVM'yi kaldırabileceğini düşünmediğini söyledi İzmir'de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 28'e ulaşırken, birçoğu karma projeler içinde yer alan 12 AVM daha yapılacak. Mevcut AVM'ler 25 bin kişiye istihdam sağlarken, yeni AVM'lerin de açılmasıyla sayı 50 bini geçecek. Yapılacak yeni AVM'lerin yatırım miktarının ise 1.5 milyar doları (yaklaşık 4.5 milyar TL) bulacak. Üçkuyular'dan, Mavişehir'e kadar kentin çeşitli yerlerindeki 28 AVM'ye yenileri izleyecek. Toplam 12 AVM'nin daha yapılmasının planlandığı İzmir'de; Alsancak Tariş Genel Müdürlüğü arazisi başta olmak üzere, Karşıyaka'da yıkılan CarrefourSA'nm yerine, Bayraklı'da ikiz tünellerin çıkışına, Üçkuyular'da pazaryerine yapılacak yeni AVM'ler ilk harç için gün sayıyor. 


POTANSİYEL VAR 

Kavuklar Gayrimenkul Yatırım Grup Başkanı Metehan Kavuk, İzmir'in mevcut AVM'lerinin yanısıra bu rakamın iki katına kadar kapasitesinin bulunduğunu söyledi. Kavuk "Araştırmalara göre 1000 kişiye düşen toplam kiralanabilir AVM alanı İzmir'de 2 yılda 198 metrekareden 208 metrekareye çıktı. Fakat bu oran İstanbul'da 500'ün, Ankara'da ise 550'nin üzerinde. Avrupa'da köylerde dahi bu sayı 350 ila 450 arasında. O açıdan İzmir'in yaklaşık 2 katma kadar yeni AVM'lerle büyüme potansiyeli var. 

Bu AVM'ler istihdama da büyük katkı sağlıyor" dedi. 


Park Bornova Outlet Center Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, "İzmirli'nin AVM'leri sevdiğini düşünüyorum. AVM'lerin kent ekonomisine ve istihdamma yönelik katkısını destekliyorum ama bir bu kadar da yeni AVM'yi kaldırabileceğini düşünmüyorum. Büyük abartılı AVM'ler yerine daha mütevazi yerler oluşturulabilir" dedi. 


MEVCUT AVM'LER 

Mavibahçe AVM, Agora AVM, Point Bornova AVM, Asmaçatı AVM, Çeşme Marina, Ege Park Balçova, Ege Park Mavişehir, Forum Bornova, IKEA, İzmir Park, Kipa AVM Balçova, Kipa AVM Bornova, Kipa AVM Çiğli, Kipa AVM Gaziemir, Koçtaş Çiğli, Koçtaş Balçova, Konak Pier, Metro Grossmarket, Migros 5M Balçova AVM, Novada Balçova (Selvvay) Outlet, Optimum Outlet Gaziemir, Özdilek AVM, Palmiye AVM, Park Bornova Outlet Center, Passtel AVM (Orkide), Sillion Outlet AVM (Çiğli), TEOS Marina, Urla Meydan. 


YENİ YAPILACAK AVM'LER 

Mistral AVM, Ege Perla AVM, Folkart Şaraphane AVM, Turan AVM, İstinye Park, Rönesans Çınarlı AVM, İAOSB AVM, Megapoi City, Tariş Tower, Sur AVM, Medikal AVM, Laka AVM 


Habertürk Egeli


Haber İstanbul Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

İZMİR'de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 22'ye ulaştı. Üçkuyuiar, AJsancak, Bayraklı ve Karşıyaka'da da yeni AVM yatırımları, ilk harç için gün sayıyor. Teknoloji marketleri de birçok noktada hizmet veriyor. Her birinde en az 50 farklı sektörden mağazanın bulunduğu AVMTere karşı ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ise zor durumda kaldı, izmir'de 15 günde açılan iki büyük AVM ile sayı 22'ye ulaştı.  Balçova'da; Agora, özdilek, Palmiye, Novada Outlet, Asmaçatı, Kipa, Koçtaş, Bornova'da; Point, Forum Bornova, Park Bornova Outlet, Kipa, Koçtaş, İKEA, Karşıyaka'da; Mavibahçe, Ege Park, Koçtaş, Gaziemir'de; Optimum, Kipa, Karabağlar'da; izmir Burda, Çiğli'de; Kipa, Konak'ta; Konak Pier, izmir Park bulunuyor. Aynca Aisancak'ta Tariş Genel Müdürlüğü'nün yerine, Karşıyaka'da binası yıkılan CarrefourSA'nın yerine, Bayraklı'da ikiz tünellerin çıkışına, Üçkuyular'da pazaryerine yapılacak yeni AVM'ler ilk harç için gün sayılıyor. AVM'lerin yanı sıra teknoloji marketler her gün yeni bir şube açıyor. Teknosa, Vatan, Darty, Media Markt, Gold, Bimeks'in de aralannda bulunduğu teknoloji marketleri izmir'in birçok noktasında hizmet veriyor, izmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalan Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, bir AVM'de 50 farklı sektörden mağaza bulunduğuna dikkat çekerek, esnafın çok mağdur olduğunu belirtti, izmir'in her yanının AVM kuşatması altında olduğunu ifade etti. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, izmir'de otoyol kenanna AVM yatırımlannın da arttığını belirterek, İzmir'de otobanlann iki yanına da AVM açıldığına dikkat çekerken şöyle konuştu: "Balçova'da 200'e yakın dükkanı bünyesinde banndıran Novada Outlet*in ardından, şimdi de Bayraklı ikiz tünellerinin yanında yeni bir outlet AVM planlanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yapişlet-devret yöntemiyle buraları veriyor. Bu AVM'lerin kent merkezine yakın noktalarda konuşlandırmasını doğru bulmuyoruz. Çeşme-İzmir arasında kent merkezinden uzak bir noktada yapılsa olumlu bakarız, ancak bunlar kent merkezine çok yakın merkezden de sürekli ring araçlar var. Esnafı çok mağdur ediyor." 


İstanbul Gazetesi 


Geri Dön