25 / 04 / 2024

İzmir'de belediyelerin arsa üretmesi gerekiyor!

İzmir'de belediyelerin arsa üretmesi gerekiyor!

Ege Telgraf Gazetesi yazarlarından Yağmur Güllü, İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu'nun İzmir hakkındaki değerlendirmesini köşesinde paylaştı.



Bir yandan kentsel dönüşüm, diğer yandan büyüyüp gelişen şehir.  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, kentte imara açılacak arazi sıkıntısı çekildiğine dikkat çekti, "Gelişme için arsa lazım" dedi.


Eskiler bilir yayla gibi evlerin tadını... Her odadan biri çıkar, toplanır torun tombalak bir odada. Çaylar demlenir, koca evin kahkahası mahalleyi inletir. Şimdi ise, değişen koşullarla birlikte ne eski kalabalık aileler kaldı ne de yayla gibi evler. Günümüzde emlak sektörünü incelediğimizde artık şehir insanı hem kolaylığı hem de konforu sayesinde küçük ve modern evlerde yaşamak istiyor. Hal böyle olunca da emlak satışlarında 1 +1 ve 2 +1 evler tercih ediliyor. 


İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, ev alma konusunda merak edilenleri, şehirde emlak sektörünün durumunu ve günümüzde 3+1' den küçük evlerin satışlarının artmasını değerlendirdi. 


Emlak piyasası olarak şu anda gayrimenkul alınılan sırasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Güleroğlu, "İkinci el konutlar satılıyor veya o konutlar alınıp tadilat görüp tekrar piyasaya sürülüyor. Onlar sıfır binalara göre daha uygun ama bizim açımızdan emlakçiliğin bu yönde çok da büyük bir hareket göstermesi gibi bir durum yok" dedi. 


'KİRALIK HAREKETLİ' 

Ekonomide kiralık daireler konusunda büyük bir hareketlenme olduğunu dile getiren İZEKO Başkanı, Her yeni yapılan binanın yapılma süre kısıtlanmaya girdiğinden dolayı kira rakamları biraz yükseldi. Bundan dolayı bir sıkıntımız var yoksa herhangi bir sorunumuz kalmayacak'' dedi. 


'ARAZİMİZ KALMADI'

İzmir'in emlak sektöründeki konumundan da bahseden Güleroğlu, "Türkiye genelini düşündüğümüzde İzmir, şu anda üçüncü büyük ilimiz olarak görünüyor. Fakat emlak  konusunda bizi geçen bazı iller  var. Mesela Bursa ve  Adana  bizden önde. Çünkü orada hem arsa üretimi var hem de imarlı araziler var. Malesef ki İzmir'de şu anda imara açılacak arazimiz kalmadı. Yabancı yatırımcılar arıyor, bin 200 konutluk yer yapacağını söylüyor ama bizim şu anda 200 konutluk yer yapacak bile arazimiz kalmadı. Yani belediyelerin yeni arsa üretmeleri gerekiyor ki, konut alanları hareketlensin. Kentsel dönüşüm alanları da doğru bir şekilde uygulanmalı. Binanın yıkılıp yapılması değil, o bölgenin tamamen yıkılıp yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Yeşil alanların bir yerde, okul ve parkların bir  değişiyor. Metrekareleri onun iki veya üç katı olmasına rağmen rakamlar bu şekilde gidiyor' diye konuştu. 


Ege Telgraf 



Geri Dön