26 / 04 / 2024

İzmir'de bir metrekare arsa kalmadı!

İzmir'de bir metrekare arsa kalmadı!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 15 yıldır İzmir'de imar planı yapılmaması nedeniyle proje gerçekleştirilecek alan bulamadıklarını söyledi. Aslan, İzmir'in planlarının yeniden masaya yatırılması gerektiğini söyledi



Habertürk'ten Dilek Gappi'ye konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yaklaşık 15 yıldır İzmir'de imar planı yapılmaması nedeniyle proje gerçekleştirilecek alan bulamadıklarını söyledi. Yeni projelere başlayamadıklarını belirten Hüseyin Aslan, Çiğli Harmandalı ya da Torbalı'da dahi kar karşılığı arsa için yüzde 40-50 arsa payı isteniyor. Çözüm; İzmir'in planlarını yeniden masaya yatırmak diyen Aslan şunları söyledi: 

"Büyükşehir Belediyesi ile yerel yöneticiler konut alanları, sanayi alanları belirlemeli. İzmir'de planlı, alt yapı ve konut alanı yok. Belediyeler ise imarlı, alt yapılı konut arsası üretme görevini son 15 yıldır yerine getirmiyor." 


Kentsel dönüşüm ihtiyaçtır


Hüseyin Aslan kentsel dönüşüm konusunda da önemli açıklamalar yaptı: "Kentsel dönüşüm çok büyük bir ihtiyaçtır. İzmir'deki konutların yüzde 60'ı depreme dayanıksız riskli konutlardır. Halkın yaklaşık yüzde 40'ı da kirada oturuyor.


Kent çepeçevre gecekondularla sarılı. Kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyan kentlerden biriyiz. Kentsel dönüşüm; eski binaları yıkıp, yerine yeni bina yapmak değildir. Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüme doğru gidiyor. Pay sahiplerinin hak ve hukukunu koruyan bütüncül kent planlamasıyla, halkın temsilcisi olan belediyelerin öncülüğünde dönüşümler olmalı.  TOKİ  finansman sağlamalı, belediyeler ise operasyonel olmalı. İzmir'de kentsel dönüşüm bağlamında son 10 yıldır tek çalışma yoktur. Üstelik işin içinde büyük kurnazlık var." 


Türkiye'ye açılacak


Ege-Koop Genel Kurulu'nda Türkiye'ye açılma kararı alındı. Start bu yılın sonuna doğru  Ankara  ile veriliyor. Ankara'da 80 bin metrekare alan üzerinde 150 metrekarelik 640 konutluk bir proje gerçekleşeceği de vurgulandı. 




Geri Dön