25 / 04 / 2024

İzmir'de ezber bozuluyor, Bayraklı yeni kent merkezi oluyor!

İzmir'de ezber bozuluyor, Bayraklı yeni kent merkezi oluyor!

İzmir'de inşaat sektörü “Yeni İT Kent Merkezi Planı”yla canlanıyor. Daha önce, eski Başkan Yüksel Çakmur ve arkadaşları tarafından imar planının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin itirazlar ve hukuki sürecin ardından Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden 20



Kentin yeni cazibe noktalarından biri olacak bölgeye  İzmir  ve Türkiye’nin yanı sıra yurtdışından da çok sayıda yatırımcı ilgi gösteriyor. Bunların arasında en dikkat çekici olan ABD’li Magellan Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Grubu geçtiğimiz aylarda İzmir’e gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla görüştü. Şikago, Katar ve Abu Dabi’de 1.5 milyar dolarlık yatırıma imza atan grubun İzmir’e olan ilgisi diğer yabancı inşaat devlerinin de iştahını kabarttı.

YABANCILAR DEVREDE
Alsancak Liman Arkası-Salhane-Turan-Bayraklı adlarıyla anılan ve yaklaşık 450 hektarlık bölgede yatırım için sıraya giren birçok ulusal ve uluslararası inşaat firmalarının ilk etapta 2 milyar dolarlık, uzun vadede ise yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırıma imza atması bekleniyor. Bu projelerle yine ilk etapta 20 bin kişinin doğrudan iş sahibi olması hedefleniyor.

DEVLET DE FARKINDA
Öte yandan, bölgedeki hareketlilik kamu kurumlarını da harekete geçirdi, devlete ait yerler özelleştirme kapsamına alındı. Çok katlı iş merkezleri ve AVM yatırımlarından pay almak isteyen kamu, Bornova Ağaçlı Yol’da faaliyet gösteren Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait 90 dönümlük arazi ve 44 dönümlük başka bir araziyi özelleştirme kapsamına aldı. Halkapınar’daki İzmir Rakı Fabrikası ile eski DGM’nin bulunduğu 73 dönümlük arsa da satışa çıkarıldı.

ALT KAT İŞYERİ-ÜST KAT KONUT DEVRİ BİTİYOR
 Bölge yatırımcılarından Megapol İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkam Selim Gökdemir, Türkiye’nin geçmişten gelen bir imar durumu alışkanlığı olduğunu belirterek, “Zemin katta işyerleri, üst katta konut ve ofislerle 8-10 katlı binalar. Mevcut imar durumumuz bu. Ancak bu imar durumu günümüzün ihtiyaçlarını karşılamıyor, değişmesi gerekiyor” dedi. Gökdemir, yatırımlanyla ilgili ise şu bilgiyi verdi: “Bölgedeki ilk yüksek yapı olan Tuzcu Plaza’yı bitirdik. Yine bölgenin ikinci binası olan Salhane İş Merkezi’ni de iki yıl önce teslim ettik. Şu anda Megapol Tower’ı inşa ediyoruz. 4 ay içinde bitirmeyi planlıyoruz. Burası 26 katlı bir iş merkezi olarak tasarlandı. Binalarımız deprem riski yüksek olan İzmir’de sağlam ve güvenli olarak, son teknolojilere uygun inşa edildi.”

EMLAKÇILARDAN TAM DESTEK
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Yeni Kent Merkezi Projesi’ni sonuna kadar desteklediklerini vurgulayarak, “İzmir’in üçüncü büyük şehir havasına bürünmesi, köy havasından çıkması gerekiyor. Bunun için, gelen yatırımcının hoşnut tutulması, yatırımların doğru ve programlı şekilde yapılmasının sağlanması gerekiyor. Planların onaylanması kente yatırım cazibesini artırdı. Bu proje İzmir’in gelişmesinin ana dinamiklerinden biri olacak. İzmir’i kalkındıracağı gibi 300 iş kolunu barındıran gayrimenkul sektörünü de olumlu etkileyecek” dedi. Güleroğlu kentin denizden görünen yükseklikte sadece 11 binasının bulunduğuna da dikkat çekti, “Bu, içler acısı bir durum. Umarım, EXPO 2020 vizyonuyla örtüşen bu projeler hayata geçer” diye ekledi.

BÜYÜK KATKI SAĞLAR
Bölgenin büyük yatırımlarından Kavuklar Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkam Abdullah Kavuk da, “Yeni Kent Merkezi, İzmir’deki yapı stoğunun yenilenmesine büyük katkı sağlayacak. İş ve istihdam yaratacak. Aynı zamanda kente yeni bir güzellik katmakla kalmayıp cazibe merkezi yaratacak. Biz de Miray İnşaat ortaklığıyla Bayraklı Tower’ı kuruyoruz. Yılsonunda teslim edeceğiz. Akıllı bina olarak inşa edilecek bu yapının İzmir’in ticaret sembolü olmasını istiyoruz” diye konuştu.

KİM, NE YAPACAK
 ■ Türkiye İş Bankası’nın İştiraki olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, iki gökdelenin temelini yılsonunda atacak. Firma yetkilileri, 150 milyon dolara mal olacak projede, İzmir'in yaşam tarzıyla modern mimariyi birleştirecek.
 ■  Ankara  Caddesi’nde inşa edilecek 26 katlı Kavuklar Bayraklı Tower, 50 milyon dolarlık yatırımla kurutacak
■ Kücükbay Grubu, eski Başarı Koleji’nin yerine liman civarındaki arsasına alışveriş merkezi ve rezidans yapacak. Yatırım tutarı 50 milyon dolardan az olmayacak.
■ Remzi Doğan sahibi olduğu Altınbaşak Un Fabrikası’nın 10 bin metrekarelik arsasına 24 katlı iki gökdelen dikmeyi planlıyor.
■ Tariş Pamuk Birliği, eski hamyağ tesislerine alışveriş ve ticaret merkezi kurmak İçin İstanbul'un önde gelen bir inşaat grubuyla görüşmeler yapıyor.
■  Tariş İncir Birliği, liman arkasındaki arsalarına bazı gayrimenkul şirketleriyle beraber inşaat projeleri gerçekleştirmeyi planlıyor.
■ Sur Yapı; Kiğılı, Torun ve Elmas ailelerinin ortak olduğu eski Turyağ'ın 44 bin metrekarelik arsasına alışveriş merkezi yapacak. AVM’nin önüne 360 yatlık marina inşa edilecek. Yatırım tutarının 200 milyon dolar civarında olması bekleniyor.
■ Eyilik Ailesi, sahip olduğu Kula Mensucat’ın arsasına ticaret ve alışveriş merkezi planlıyor.
■ Bölgede 60 bin metrekarelik arsası olan Groupama Sigorta, bunları gayrimenkul projeleriyle değerlendirmek istiyor.
■ Sabancı Grubu7na ait Bayraklı’daki eski Piyale tesislerinin çok katlı alışveriş merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.
■ Yaşar Ailesi’nin sahibi olduğu DYO’nun eski fabrikasının bulunduğu arazinin satışı için görüşmeler sürüyor. Buraya alışveriş ve ticaret merkezi kurulması düşünülüyor.
■ Folkart, 40 ar katlı ikiz kuleden oluşan ve tamamlandığında değeri 300 milyon doları bulacak Folkart Tower’ın yapımını sürdürüyor.
■ Megapol Grubu’nun bölgede 40 milyon dolarlık Megapol Tower Projesi devam ediyor.
■ Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezi de eski SEK Süt Fabrikası’nın bulunduğu alana, konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan çok fonksiyonlu bir yapı kuracak. Toplam yatırımın 250 milyon dolar olması planlanıyor.
■ Akdemir Grubu, AVM kuracağını duyurdu ancak yatırım miktarım henüz kamuoyuyla paylaşmadı.

Burcu Taner/Hürriyet

 


Geri Dön