24 / 04 / 2024

İzmir'de kamu binası yapacak yer kalmadı!

İzmir'de kamu binası yapacak yer kalmadı!

Özelleştirme İdaresi'nin İzmir'de yaptığı satışları bu sütunlarda ayrıntılı rakamları da vererek defalarca aktardım. Hazine arazileri bir bir satıldığı için kamu binalarını yapacak yer kalmadı.



Özelleştirme İdaresi'nin İzmir'de yaptığı satışları bu sütunlarda ayrıntılı rakamları da vererek defalarca aktardım. 

Önce o rakamları tekrar hatırlayalım. Son 10 yıla İzmir'de satılan kamu arazilerinin büyüklüğü 19 milyon metrekare (19 bin dönüm) Bergama'dan Çeşme'ye, Bayındır'dan Karşıyaka'ya, Alsancak'tan Menderes'e kadar İzmir'in hemen her ilçesinde devasa kamu arazileri satıldı. 

Ben kamu arazilerinin satışını eleştirip, yakında kamu arazilerine yer bulanamayacağını söyleyince "abartıyorsun" diyenler oldu. 

Ama şimdiden kamu arazilerine yer kalmadı.  İzmir  4'üncü İdare Mahkemesi'nin 4 Kasım tarihinde aldığı bir karar kamu kurumların yer bulma konusunda düştüğü durumu bir kez daha ortaya koydu. 


Olay şu: Karayolları Bölge Müdürlüğü Karayolları Bölge Müdürlüğü Ağaçlı Yol'daki arazisini satılması için n Özelleştirme İdaresi'ne devretti. 

Yeni bir yere taşınmak için çalışma başlattı. Yeni yer olarak da Karşıyaka Çevre Yolu manzaralı, Laka Köyü'nün hemen yanındaki bir alanı belirledi. 

Ama yaklaşık 100 dönümlük bu yer, imar planlarında BHZ (Belediye Hizmet Alanı) olarak görünüyordu. 

Yani Karayollarına, belediye hizmetlerinin görülmesi için ayrılan arazi verildi. 

Çevre ve ehircilik Bakanlığı planları değiştirerek araziyi Belediye Hizmet Alanı statüsünden çıkardı. 

Karayolları Bölge Müdürlüğü 238 Ada 6 ve 7 parselleri kapsayan 100 bin metrekarenin üzerindeki alan için özel bir proje hazırlattı. 

Burada 21 katlı bölge müdürlüğünün yanı sıra 17'şer katlı iki ayrı lojman binası 5 katlı bir misalir binası ile 5 katlı bir sosyal tesis binası yapılması öngörülüyordu. 

Karayolları Genel Müdürlüğü söz konusu binaların projelerini kesinleştirdi. Hatta inşaatı için ihaleye bile çıkıldı. 

Ama, İzmir Büyükşehir Belediyesi imar planlarında BHZ (Belediye Hizmet Alanı) olarak görünen arazideki bu planlamaya karşı dava açtı. 

Konuyu değerlendiren İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi, Karayollarının uygulama imar planları için "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. 


İş artık öyle vahim noktaya geldi ki, Hazine arazileri bir bir satıldığı için kamu binalarını yapacak yer kalmadı. 

Bu yüzden de Karayolları Genel Müdürlüğü belediye binası yapılması gereken yere gözünü dikiyor. 

Kamu arazilerini böyle satmaya devam ederlerse, bırakın kamu binasını 100 metrekarelik bir park yapmaya bile yer kalmayacak. 


Milliyet Ege 


Geri Dön