23 / 04 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm başlıyor!

İzmir'de kentsel dönüşüm başlıyor!

İzmir'e kentsel dönüşüm müjdesi geldi. Karabağlar Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 108 hektarlık ilk etabının imar planları onaylandı. İzmirlilere müjdeyi AK Parti İzmir İl Başkanı Delican verdi...




İzmir'e kentsel dönüşüm müjdesi geldi. İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm alanı olan 540 hektarlık Karabağlar Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 108 hektarlık ilk etabının imar planları onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlarının müjdesini AK Parti  İzmir  İl Başkanı Bülent Delican verdi. Delican, "İlk etapta inşaatlar bir ay içinde başlayacak. Bakanlıktan birçok kentsel dönüşüm projesi için yetki alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şimdiye kadar ne yaptı? Çıkıp 'vatandaşın mülkiyeti gasp ediliyor' dedi. Kimin arazisi, evi gasp edilmiş? Siyaset değil başkanlık yapsın" dedi.


İLBANK A.Ş. yapacak

Karabağlar Cennetçeşme Mahallesi'nde bulunan 9 bin 785 binanın bulunduğu alanda ilk kazmanın Temmuz ayı içerisinde vurulacağını dile getiren Delican, projenin toplam maliyetinin 1 milyar lirayı bulacağını söyledi. Delican, "Bakanlık kamulaştırmalar için şimdiye kadar 120 milyon TL para harcadı. Planı onaylanan yaklaşık 10 bin bina arasında sadece 37 konut ruhsatlı olduğu için sorunlar oluyordu. İlk etapta 4 bin konut İLBANK A.Ş. tarafından devlet eliyle yapılacak" diye konuştu.


"Kimin hakkı gasp edildi?"

Kocaoğlu'nun bakanlığın kentsel dönüşümle ilgili yasası için söylediği "gasp yasası" sözlerini de sert bir dille eleştiren Delican, "Ortada gasp yoktur. Hiçbir vatandaşımızın aleyhine işlem yapılmamıştır. Kocaoğlu açık açık siyaset yapıyor. Devlet içinde devlet olmaz. Tek bir vatandaşımızın arazisi ya da evi ile ilgili gasp yok. Varsa ispat etsin. Kendisinin uyguladığı yasa olan belediye yasası eski yasadır. Gelsin vatandaşla, hükümetle işbirliği yapsın. Bir an önce İzmir'i yaşanabilir kent haline getirelim" diye konuştu. "Ne yazık ki Kocaoğlu, hükümeti bir tarafmış gibi göstererek ve mağduriyeti oynayarak oy toplamaya çalışıyor" diyen Delican, "İki aydır milletvekili adaylığına soyunacağına bunlara baksın" dedi.


"Kankasıyla bas bas bağırdı"

İzmir'deki binaların yüzde 65'inin kaçak ve eski yapı olduğunu söyleyen Delican, bir an evvel kentsel dönüşümün başlaması gerektiğini söyledi. Delican, İzmir genelinde 313 bin binanın sağlamlaştırılması gerektiğini ifade etti. Geçmiş yıllarda yetki devri konusunda sert açıklamalar yapan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel'i de eleştiren Delican, "Kocaoğlu'nun kendi kankası 'Hükümet yetkiyi vermiyor' dedi. Çok sevdiği arkadaşı ile mecliste 'Bakanlık yetki devri yapmıyor' diye bas bas bağırdı. Uzundere, Karşıyaka, Bayraklı, Konak, Bayındır ve Torbalı'da bakanlık yetki devrini yaptı. Oralarda niye hiçbir şey yapmadınız? Seçim döneminde sadece 20 tane bina yaptılar" dedi.


Kapı aralandı

Birinci etabın başlangıcıyla birlikte devletin İzmir'deki kentsel dönüşümde kapıyı araladığını söyleyen Delican, "Diğer etaplar da hızla hayata geçecek. Karabağlar'dan tertemiz bir kent çıkacak. Vatandaş hiçbir şekilde hakkını kaybetmeden çağdaş bir yaşama kavuşacak. Burada gerçekleşecek kentsel dönüşüm Uzundere'deki  TOKİ  konutları gibi olmayacak. Çok daha güzel bir proje olacak. Devlet vatandaşın hakkını kimseye yedirtmeyecek. Karabağlar cazibe merkezi olacak. Vatandaşın arsası da değerlenecek" dedi. İzmir Milletvekili Adayı Necip Nasır da, "Devlet planları vatandaş ve STK'larla birlikte yapacak. Vatandaş isterse kat karşılığı verecek, isterse satacak. Yerinde dönüşüm yapılacak" ifadelerini kullandı.



Yerinde dönüşüm

Kentsel Dönüşüm projeleri ile ilgili dönüşümün yerinde yapılacağını söyleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, "Kesinlikle ve kesinlikle vatandaşımızın hakkı zayi olmayacak. Devletin güvencesi altında olacaklar. Başka bir yerde dönüşüm kesinlikle yapılmayacak. Vatandaş isterse arsasını satabilecek, isterse kendisi inşaat yapabilecek, isterse de müteahhite verebilebilecek. Bunların hepsi garanti altında. Özellikle bu müjdenin altında önemli olan bu. Diğer etaplarda da bu önemli. Vatandaşın mülkiyet hakkıyla ilgili devlet, kesinlikle ve kesinlikle vatandaşla konuşulacağını, gerekenin yapılacağını söylüyor bunun bilinmesinde fayda var" dedi.


Gölge etmesinler yeter

Bakanlığın projeleriyle Büyükşehir Belediyesi'ne örnek olduğunu söyleyen Bülent Delican, "Sayın Kocaoğlu neyin hesabındadır? Yeni planda askı süresi bir ay devam ediyor. İptal için dava da açabilirler. Vatandaşın lehine olan her şeyin takipçisiyiz. Gölge etmesinler başka bir şey istemiyoruz" dedi.


Büyükşehir 3 yıldır tek çivi çakmadı

Başkan Aziz Kocaoğlu, daha önce "Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz 9 kentsel dönüşüm projesini onaylamıyor" diyerek kentsel dönüşüme başlamalarının bu şekilde engellediği yönünde aylarca açıklamalarda bulunmuştu. Kocaoğlu, 9 proje için istediği onayların Ağustos 2012'den itibaren sırayla verilmesine rağmen kentsel dönüşüm için 3 yıldır hala tek bir çivi bile çakamadı.



Yeni Asır



Geri Dön