28 / 03 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı!

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Afete Maruz Bölgelerde bulunan riskli yapılardaki kentsel dönüşüm çalışmalarını tüm kente yaymak için projeleri hayata geçiriyor. Kadifekale, Yeşildere ve Gürceşme'de afet riski taşıyan binaların yıkımını gerçekleştirildi...




İzmir Büyükşehir Belediyesi, Afete Maruz Bölgelerde bulunan riskli yapılardaki kentsel dönüşüm çalışmalarını tüm kente yaymak için projeleri hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; Kadifekale, Yeşildere ve Gürceşme'de afet riski taşıyan binaların yıkımını gerçekleştirdiklerini söyledi.


Kent dönüşüm çalışmalarını sürdüren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi öncelikli olarak, Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme afete maruz bölgelerinde kamulaştırma konusunda uzlaşmaya varüan afet riski taşıyan binaların yıkımını gerçekleştirdi. Bu kapsamda Kadifekale'de bin 967, Yeşüdere'de 103 ve Gürçeşme'de 117 yapının yıkımı tamamlandı. 


Kentsel dönüşüm uygulamalarım İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, üst ölçekli planlar üe kent bütününde 4 bin 700 hektarlık "sağlıklaştırma/ yenileme program alanlarını belirledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede bugüne kadar yaptığı çalışmalar ise şöyle: Kadifekale ve Uzundere: Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarına 420 bin metrekarelik alanı ve 1968 konutu kapsayan Kadifekale Heyelan Bölgesi'nden başladı. Afete Maruz Bölge ilan edilen İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, l.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde yurttaşların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için 2006'da kamulaştırma kararı alındı. 

TOKİ'nin Uzundere'de yaptığı toplam 3 bin 80 konutun 2 bin 688 adedini satın alan Büyükşehir Belediyesi, isteyen vatandaşı Uzundere'deki yeni konutlarına taşıdı, isteyenlere ise kamulaştırma bedellerini ödedi. 


Heyelan bölgesinde bulunan 1968 binadan 1967'si yıkılarak proje tamamlandı. Tarihi KBu proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğuhde bir kent ormanma kavuştu. Gürçeşme ve Yeşildere: Gürçeşme heyelan bölgesinde tahliye ve yıkımlara devam ediliyor. Bölgede yer alan 120 yapıdan 117'sinin tahliye çalışmaları tamamlanarak yıkımı gerçekleştirüdi. Birinci derecede deprem kuşağında olan İzmir'de, yaklaşık 2 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesinin yeşil alan olarak kente kazandırılması hedefleniyor. Projenin toplam maliyetinin ise 20 milyon TL'yi aşması öngörülüyor. Bakanlar Kurulu kararlarıyla Afete Maruz Bölge üan edilen Yeşüdere'de yaklaşık 2 hektarük alan üzerindeki 153 yapının 103'ünün boşaltılması ve yıkımı tamamlandı. 



Ege Mahallesi: Düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi'nde 7 hektarlık alam dönüştürecek. 


Uzundere: Büyükşehir Belediyesi'nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, bin 172 bağımsız bölümü kapsayan ve 3 bin 216 adet yeni konut yapılması hedeflenen, Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Uzundere Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. 29.07.2013 tarihinden itibaren Uzundere İletişim Merkezinde Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılmakta olup, halen Konut / İş yeri sözleşmeleri imzalanmaya devam ediyor. Bu projede, 149 bin metrekare konut alam, 66 bin metrekare alan rekreasyon alam, park alanları ve çocuk oyun alanları, 10 bin metrekare ise sosyal donatı olarak ayrıldı. 


Ballıkuyu: 4 bin 354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesinde de Yerinde Dönüşüm hedefleniyor. Alanda gerçekleştirilecek projeye altlık teşkil etmek üzere; proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanmın hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi ihalesi gerçekleştirilmiş olup süreç devam etmekte. 



Aktepe- Ermez: Gaziemir'in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesi uygulamak için çalışmalarım tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Kadifekale ve Bayraklı'da olduğu gibi burada da bölge halkını bilgüendirmek üzere iletişim ofisi açtı. Proje alam hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veri tabanmm hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasma yönelik hizmet alım işi ihalesi gerçekleştirüdi, süreç devam ediyor. 



Örnekköy: Jeolojik etüdü onay aşamasında olan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Yaklaşık 685 yapının yerinde ölçümü tamamlanarak tutanak altına alındı. Bayraklı'da denize ulaşım kolaylaşacak Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Canakkale-izmir Otoyolu ile Altinyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete gecen izmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede öncelikle ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı. Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Hizmet Alım kapsamında Bayraklı'daki dönüşüm çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla "Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi" acildi. Kamuoyuna tanıtılan proje ile; toplam 8 bin konut üretilecek... Evlerin konum ve yükseklikleri güneş, rüzgar ve topografya dikkate alınarak tasarlandı. Farklı tipte ve metrekarelerede beklenti ve talepleri karşılayacak şekilde konut yapılacak. Tasarım alanının en üstünden Ekrem Akurgal Yaşam Parkı'ndan denize erisen yeşil koridorlar yapılacak. Denize yaya ulaşımı kolaylaşacak. Konut adalarında binalar mümkün olduğunca deniz manzaralı olacak ve yüksek yapılan tasarım alanının Kuzeyinde inşa edilecek... Ticaret birimleri oluşturularak cazibe merkezi yaratıldı. 



Hürriyet Gazetesi


Geri Dön