29 / 03 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm kapsamında 2 bin 973 bağımsız birimin risk tespiti yapıldı!

İzmir'de kentsel dönüşüm kapsamında 2 bin 973 bağımsız birimin risk tespiti yapıldı!

İzmir' de, geçen yıl, bin 75 yapının ve bu yapıların içerisinde yer alan 2 bin 973 bağımsız birimin risk tespitinin yapılarak yıkım sürecinin başlatıldığı bildirildi...



İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, açıklamasında, geçen yılın nisan ayında kurulan müdürlüğün kısa sürede büyük yol kat ettiğini belirterek, il genelinde 5 bölgede toplam 835 hektarlık alanın riskli alan ilan edildiğini ve kentsel dönüşüm çalışmalarına başlandığını ifade etti.


Riskli alanlarda yapılacak çalışmalar kapsamında uzlaşma yoluyla bugüne kadar 17 milyon 119 bin liralık kamulaştırma işleminin gerçekleştirildiğini aktaran Yaşacan, şunları kaydetti:


"Riskli yapı tespitlerinde 2013 yılı içerisinde hedeflenen rakamın çok üzerinde bir sayıya ulaşarak, bin 75 yapının ve bu yapıların içerisinde yer alan 2 bin 973 bağımsız birimin risk tespiti yapılarak yıkım süreci başlatılmıştır. Yapılan riskli yapı tespitleri itibariyle İzmir, ülke genelinde 2. sırada bulunmaktadır. Söz konusu tespitler, vatandaşlarımızın gönüllülük esasıyla gerçekleştirilmiş olup, bugün itibariyle tespitlere yapılan itiraz oranı yüzde 1'in altında yer almıştır. Yıkım kararı çıkartılan ve çoğunluğu kaçak yapılardan oluşan 2 bin 973 bağımsız bölümün yerine halihazırda yaklaşık 6 bin 540 adet modern ve depreme dayanıklı bağımsız bölüm yapımına başlanılmış olup, 26 bin 160 kişinin güvenli barınma ihtiyacını karşılamaya imkan sağlanacaktır."


Yaşacan, yıl sonu itibariyle "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Uygulama Yönetmeliği" çerçevesinde riskli yapı sahiplerine ve kiracılara yapılan kişi başı 650 lira kira yardımının, toplamda aylık 323 bin 50 liraya ulaştığını, 18 ay boyunca geri ödemesiz şekilde devam edecek bu yardımın toplam değerinin 5 milyon 881 bin 200 lira olacağını kaydetti.


Cumhuriyet'in 100. yılında 3,5 milyon, gelecek 20 yılda ise 6,5 milyon birim konutun dönüştürülmesini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Yaşacan, "Bu kapsamda 2014 yılı içerisinde hedefimiz, ilimizde kentsel dönüşüm alanlarında inşaa faaliyetlerine geçmek, bundan ayrı olarak 3 bin binanın riskli yapı tespitini yaparak, yaşanabilir çevre ve marka şehirler hedefi içerisinde, yerlerine vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin maksimum seviyede korunduğu, sağlıklı, modern binaları yapmak ve ülkemizin batıya açılış kapısında en güzel şehirlerinden biri olmasını sağlamaktır" ifadelerine yer verdi. 


AA


Geri Dön