25 / 04 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm tam gaz!

İzmir'de kentsel dönüşüm tam gaz!

Habertürk Egeli Gazetesi'nde Hüseyin Aslan'ın bugünki yazısında İzmir'de kentsel dönüşümü kaleme aldı.



Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; başından beri kentsel dönüşüm felsefesini "demokratik, katılımcı, saydam, çevre ve insan odaklı, sosyal içerikli, bütüncül, yüzde 100 uzlaşma ve yerinde dönüşüm esaslı, hak sahiplerinin hak ve hukukunu koruyan ve uygar yaşamı hedefleyen bir operasyon" olarak tanımlıyor. 


Karabağlar ilçesi, Uzundere ve Yurdoğlu mahallelerini kapsayan 320 bin m2'lik alanda 487 yapı, 1.170 bağımsız konutta 6 bin kişinin ikamet ettiği "Uzundere Kentsel dönüşüm Alan sınırı" 9 Eylül 2012'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. 


Kocaoğlu; sosyal demokrat bir anlayışla halkla iletişim kanallarını sürekli açık tutarak, doğru ve sağlıklı bilgilendirmek amacıyla bölgede İletişim ve Tanıtım Merkezimi açarak yola çıkmıştı. 


Bu arada; öncelikle bölge insanının sosyal dokusu, yaşam tarzı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak mevcut yapı stoğu ve yapı karakteri hak sahipleriyle görüşülerek alınan talepler doğrultusunda projelendirildi. 


BİZ ALDIK, BİZ VERECEĞİZ 


Devam eden süreçte "Uzlaşma ve Yerinde Dönüşüm" prensibiyle "yüzde 100 uzlaşma" sağlanan 2 adada kentsel dönüşüm yapmak üzere tapular belediye adına tescil edildi, 30 m2'den düşük olanlara, ya da yol kenarında oturanlar açıkta kalmasınlar diye Belediye stoklarından konut verildi. 


"Tapuları biz aldık, biz vereceğiz" diyen Kocaoğlu; "Bu projede belediye her iki taraf için de güven unsurudur. Bu bir gönül projesidir." şeklindeki samimi ifadesiyle her iki tarafa da belediyenin güvencesini verdi. 

Bünyesinde 200 ayrı meslek gurubundan kooperatif örgütlenmesiyle İzmir'in 12 ilçesinde 12 ayrı projeye imza atan Ege-Koop'un Başkanı olarak benim de yıllardır savunduğum kentsel dönüşümün temel felsefesi olan "Hakça paylaşımı" gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratlarını kutlamak gerekiyor. 

İnanıyorum ki; kimsenin mağdur olmayacağı %100 anlaşmalı Uzundere Kentsel Dönüşüm modeli önümüzdeki dönemde İzmir'de ve Türkiye'de örnek model olacaktır. Yapım ihalesi birkaç defa İzmir'li firmaların elini taşın altına koymadıkları için gerçekleştirilmemiş, bunun üzerine son ihaleye Fol kart teklif vererek Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesinin yüklenicisi olmuştu. 


Fol kart Başkanı Mesut Sancak "Folkart yaklaşımıyla ciddi bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğümüz bu projeyi en iyi ve en kaliteli bir şekilde vatandaşlarımızın hayal dahi edemedikleri bir yaşam alanını gerçekleştirerek kentsel dönüşüme önemli katkı sağlayacağız" diyerek kentsel dönüşüme verdiği önemi dile getirdi. 


Sonuç olarak: Rahmetli Bülent Ecevit'in çok önemsediği "Ne yoksulluk, ne baskı, ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen" söylemini Kocaoğlu Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesinde eyleme dönüştürerek Kentsel Dönüşümde yeni ve doğru modeli uygulamaya koydu.


Habertürk Egeli 


Geri Dön