17 / 04 / 2024

İzmir'de kentsel dönüşüm kent ekonomisi için büyük bir avantaj!

İzmir'de kentsel dönüşüm kent ekonomisi için büyük bir avantaj!

İnşaat sektörün önde gelen isimleri, İzmir'de kentsel dönüşümün kent ekonomisi için büyük bir avantaj olduğunu dile getirdi.



Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Lloyd's Şehir Risk Endeksi 2015-2025 raporuna göre İzmir, ekonomik kırılganlık açısından dünyanın en riskli 42'nci, Türkiyenin ise en riskli ikinci kenti olarak belirlendi. Buna göre İzmir'de önümüzdeki 10 yıl içinde insan veya doğa kaynaklı felaketlerin meydana gelmesi halinde 30 milyar dolarlık hasar oluşacak. İzmir'de ekonominin kırılganlığında aslan payını deprem riski aldı. İnşaat sektörünün önde gelen isimleri, 'aradiginkonut.com'a yaptıkları açıklamada depreme dayanıksız yapı stoğunun bir an önce değişmesi gerektiğini belirterek, dönüşümün kent ekonomisi için büyük bir avantaj olduğunu belirtti.


İNŞAATÇILAR: BU YIRTIK PIRTIK GECEKONDU ÖRTÜSÜNÜ KALDIRALIM


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır: "İzmir olarak bir an evvel mevcut kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Yapı stoğunu değiştirirken, inşaat sektörüne gelecek hareketlenme ve ardından sağlayacağımız güvenli yatırım ortamı,  İzmir  ekonomisinin kırılganlığının kaybolmasına ve İzmir ile İzmirlilerin zenginleşmesine fayda sağlayacak. Ancak ne yazık ki İzmir'deki bazı olumsuz gelişmeler sektöre engel oluşturuyor. Özellikle Ocak ayı başında yapılan fahiş beton zammı sektörü yavaşlattı. Bu da zaten kırılgan olan, ekonomimizin daha da hassaslaşmasına yol açtı." 


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak: "İzmir'deki deprem riski uzun zamandır bilinen bir gerçek. Kentteki 1 milyon 50 bin konutun 315 bini dönüştürülmek zorunda. Elbette bu kısa vadede başarması kolay bir iş değil. 5-10 hatta 20 yılda bu binaları dönüştürmek büyük bir başarı olacaktır. 315 bin yapıyı dönüştürmek, kenti gecekondulardan kurtarmak hem ekonomik, hem de sosyal anlamda İzmir'e büyük katkı sağlayacak." 


Kavuklar Gayrimenkul Yatırım Grup Başkanı Metehan Kavuk: "Üretilirken satılan, yani ekonomik dönüşü hızlı konutlar üretmemiz gerekiyor. İzmir'de çok güzel bir talep var; ancak arz edilen konutlar bu taleplere ne kadar uygun, tartışmalı. Kent olarak arsa üretilebilmesi ve arsa sahiplerinin bu arsaları makul fiyata inşaat sektörüne satması da diğer bir konu. Eğer biz bu dediklerimizi başarabilirsek hem konut dönüşümünde önemli bir ekonomik dinamizm yaratırız hem de kırılgan ekonomimizi sağlam temeller üstüne oturturuz." 


Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı: "İzmir üstüne gecekondulardan yırtık pırtık bir yorgan örtülmüş bir kent durumunda. O yırtık pırtık yorganın altında ise müthiş kumaşlar var ve bu kumaşlar profesyonel iyi terzilerin ellerinde yeniden şekillenirse ortaya mükemmel bir elbise çıkacaktır. İnşaat sektörü 300 yan sektöre iş sağlayan bir çatı. İnşaat sektörünün canlanması diğer 300 sektörü de canlandıracaktır. 300 sektörün canlandığı kente tüm yatırımcılar gelir ve yatırım yapar. Biz yeter ki, elimizdeki hammaddeyi iyi kullanalım ve akılcı yönetelim." 


Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: "İzmir yapı denetimini Türkiye'de birçok kentten daha önce uygulamaya başladı. Kentte 1970'lerden itibaren ciddi bir yapı denetimi mevcut. Ancak büyük bir gecekondu stoğu da mevcut. Bu alanlar maalesef riskli. Bu bölgelerin de altyapı, çevresel faktörler, yol, park, eğitim öğretim alanlarıyla birlikte planlanması gerekiyor. Belediyeler ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın da bu yönde ciddi çalışmaları mevcut. Ben İzmir'in, diğer illere göre çok daha güvenilir olduğu kanısındayım; ancak elimizdeki gecekondu stoğunu hep beraber dönüştürmemiz gerekiyor."


Yeni Asır


Geri Dön