27 / 04 / 2024

İzmir'de metro atağı

İzmir'de metro atağı

Sözleşme fesihlerinin ardından çalışmalara başlandı ve ekim ayında metro ve Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi için üç ihale yapılması planlandı



Yüklenici firmaların taahhütlerini yerine getirmedikleri için sözleşmeleri feshedilen, Üçyol-Üçkuyular ve Ege
Üniversitesi-Bornova Merkez metro hatlarıyla, itirazlar nedeniyle ihalesi iki kez iptal edilen Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi Sinyalizasyon Sistemi için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin ekim ayında ihale yapacağı bildirildi.

Belediye tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, sözleşme fesihlerinin ardından çalışmalara başlandı ve ekim ayında metro ve Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi için üç ihale yapılması planlandı. İhalesi sonuçlandırılan Çiğli Depo Tesisleri ikmal işi sözleşmesi de aynı ay içinde imzalanarak inşaatına başlanacak.

Üçyol-Üçkuyular hattının 13 Ağustos 2009 tarihinde yüklenici firmayla sözleşmesini fesheden İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarım kalan işlerin tamamlanması amacıyla 5 Ekim 2009 tarihinde tamamlama ihalesi yapacak. 2. aşama tünel işleriyle İzmirspor ve Hatay istasyonları ikmal inşaatı ihalesi kapsamında, İzmirspor ve Hatay istasyonları tamamlanacak, 5.5 kilometrelik hattın tamamının yarım kalan tünel kaplama betonları ve hat işlemleri tamamlanarak, rayları döşenecek, 2160 metrelik bölümün sinyalizasyon işleri yapılacak.

İhale, yarım kalan tünel kaplaması işlerinin acilen tamamlanması gerektiğinden pazarlık usulü olarak gerçekleştirilecek. Konusunda ihtisas sahibi 7 firmaya 10 Eylül'de davet mektubu gönderildi. İhalenin ilk oturumunda istekliler tekliflerini verecek ve yeterlilik alan firmalardan ikinci oturumda ikinci teklifleri istenerek ihlale sonuçlandırılacak. Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının yapımı ve bu bölüme ait sinyalizasyon işlerinin gerçekleştirilmesi için de aralık ayında ihaleye çıkılacak.

Ege Üniversitesi Bornova Merkez hattında yüklenici firmanın taahhüdünü yerine getirememesi nedeniyle sözleşmesi feshedilen hat için Bornova Hastane-Evka 3 istasyonları arasındaki güzergahın ikmal inşaatı ihalesi de 23 Ekim tarihinde yapılacak. İhale kapsamında, 1947 metrelik aç-kapa tünel ile Ege Üniversitesi ve
Evka 3 istasyonları tamamlanacak, sinyalizasyon sistemleri kurulacak.

Kentin, kuzey-güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan ve Türkiye'deki en yaygın kent içi demir yolu ulaşım ağı olan Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi'nde daha önce yapılan ve itirazlar nedeniyle iptal edilen
işletme-haberleşme ve sinyalizasyon ihalesiyse 9 Ekim 2009'da gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda 80 kilometre uzunluğundaki Aliağa-Cumaovası hattı boyunca 31 adet istasyonda haberleşme sistemleriyle Çiğli ve Cumaovası depo tesislerinde lokal sinyalizasyon sistemleri kurulacak.

Öte yandan, yine sözleşmesi müteahhidin taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle feshedilen Salhane, Turan, ESBAŞ, Sarnıç, Koşu ve Semt Garajı istasyonlarının tamamlanması için yapılan ihalenin ardından, ağustos ayı sonunda yer teslimi yapılarak başlanan inşaatların da hızla ilerlediği ve 4 ay sonra bu çalışmaların tamamlanacağı bildirildi.
A.A


Geri Dön