19 / 04 / 2024

İzmir'de okullu inşaatçılar yetişecek

İzmir'de okullu inşaatçılar yetişecek

İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından kurulacak olan "İş Okulu" ile verimli ve nitelikli işgücü yaratılacağı bildirildi.





İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, kuracakları iş okulunda hem üniversiteye giremeyen gençlere meslek edindireceklerini, hem de mesleklerini geliştirmek isteyenlere eğitim vereceklerini belirtti.


Demirtaş, bu alanda dünyanın en etkin kuruluşlarından İskoç Kalifikasyon Otoritesi (SQA) ile işbirliği yapılacağını ifade ederek, İş Okulu'nda sıvacılıktan garsonluğa, muhasebeden bilgisayar programcılığına kadar çeşitli alanlarda AB'de geçerliliği olan sertifikalı elemanlar yetiştirileceğini kaydetti.


Türkiye'deki meslek eğitiminin iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veremediğine işaret eden Demirtaş, şu bilgileri verdi: "Hiçbir mesleği olmayan, niteliksiz bir işsiz ordusu var. Mesleği olduğunu iddia edenlerin büyük kısmının da verimi düşük. Ama diğer yandan her sektörde kalifiye eleman ihtiyacı var. Bu çelişkili duruma son vermek, nitelikli ve verimli iş gücü yaratmak için İEÜ ile birlikte bir İş Okulu kurmak için uzun süredir çalışıyoruz. Bu alanda İskoçya son derece ileri durumda. Verdiği eğitimler ve standartlarıyla dünya çapında bir kuruluş olan İskoç Kalifikasyon Otoritesi (SQA) ile geçtiğimiz yıldan bu yana görüşmeler yapıyoruz. SQA 30 bin modülde gençlere eğitim veriyor. Biz de SQA ile işbirliği yapacağız. Onları programları, eğitimleri Türkiye şartlarına adapte edilecek."


Yüksek ulusal sertifika ile üniversiteye giremeyenlere iş eğitimi verileceğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti: "Uzun vadede hedefimiz kuracağımız okulun kendi başına onaylı bir merkez haline gelmesi. Bunu pilot proje olarak görüyoruz. Ardından bizim iş okulumuza bağlı yeni iş okullarının, uydu merkezlerin kurulacağını düşünüyoruz. Bu proje, iş gücünün uluslararası dolaşımı için büyük önem taşıyor. Biz Türkiye'nin 2015 yılında AB'ye tam üye olacağına inanıyoruz. İş gücünün AB'de serbest dolaşımı için meslek eğitimi büyük önem taşıyor. İşte SQA onaylı sertifikalarımız bu yolu açacak. Çünkü Avrupa'da pek çok ülkede inşaatta sıvacı olmaktan aşçılığa, muhasebeciliğe kadar pek çok meslekte çalışmak için, belge sahibi olmak gerekiyor. Bizde sertifikalı aşçılar, sıvacılar, teknikerler, servis elemanları yetiştireceğiz. Amacımız, AB'de geçerli sertifikasyon sahibi iş gücünü yetiştirmek."


Demirtaş, başlangıçta inşaat, eğlence, gıda, sosyal yaşam, sağlık ve işletme alanlarında eğitim vermeyi planladıklarını belirtti. Demirtaş, SQA ile yaptıkları toplantı sonucunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, "Önümüzdeki bir ay içinde taraflar ortaklığın şartları üzerinde görüşecek. 27 Kasım'da, çok önemli kişinin huzurunda İzmir'de anlaşmayı imzalayacağız. Önümüzdeki yıl bahar ayların da ilk eğitimleri vermeyi planlıyoruz" bilgilerine yer verdi.


Geri Dön