19 / 04 / 2024

İzmir'de petrokimya rafinerisi kuruluyor

İzmir'de petrokimya rafinerisi kuruluyor

Türkiye'nin ikinci büyük petrokimya rafinerisi İzmir'de kuruluyor



Petkim'i satın alan Türk-Azeri ortaklığı (Socar-Turcas), İzmir'i Türkiye'nin petrokimya üssü yapacak. Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, inşaata 2011'in ilk aylarında başlanacağını açıkladı. 
 
Türkiye'nin ikinci büyük petrokimya rafinerisi İzmir'de kuruluyor. Socar-Turcas ortaklığı lisans için gerekli bütün işlemleri tamamladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kısa bir süre içerisinde lisans için onay vermesi bekleniyor. Lisansla birlikte Socar-Turcas ortaklığı hızlı bir şekilde rafineri inşaatına başlayacak. İnşaat süresince 10 bin kişi istihdam edilecek. Rafineri işini Azeri Socar şirketiyle birlikte yapan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, lisansın alınmasına paralel 2011'in ilk aylarında inşaata başlanılacağını söyledi. Aksoy'un verdiği bilgiye göre İzmir'deki rafineri, Petkim'in ham madde ihtiyacını karşılayacak. Kalan kapasite ise motorin ve jet yakıtı üretiminde kullanılacak.

Socar-Turcas ortaklığı, ilk olarak Adana-Yumurtalık-Gölovası mevkiinde Socar-Turcas Enerji AŞ (STEAŞ) şirketiyle rafineri lisans başvurusu yapmıştı. Ancak, şirket daha sonra Socar-Turcas Petrokimya AŞ (STPAŞ) isimli başka bir şirket kurarak özelleştirmeden Petkim'i satın almıştı. Şirketin  İzmir  Aliağa'da kurulacak rafineri için ÇED raporu dahil gerekli bütün işlemleri tamamlaması üzerine EPDK geçtiğimiz günlerde şirkete 'uygunluk' yazısı gönderdi ve lisans bedelini ödemesi için 90 günlük süre tanıdı. Zaman'ın sorularını cevaplayan Turcas Başkanı Erdal Aksoy, bütün hazırlıkların tamamlandığını ve lisans onayını beklediklerini aktardı. İnşaat için gerekli hazırlıklara bir yıl önceden başladıklarını ifade eden Aksoy, "Hazırlıklıyız, sorun yok. Lisansın alınmasıyla birlikte hemen inşaat aşamasına geçeceğiz. 2011 ilk dönemleri büyük ihtimal başlarız." diye konuştu.

Aksoy'un verdiği bilgiye göre 3 yılda tamamlanması planlanan Aliağa Rafinerisi için yaklaşık 5 milyar dolar harcanacak. Rafineri işletmeye alındığında, kapasitenin yüzde 30-35'i Petkim'in ham madde ihtiyacının karşılanmasında, geri kalan kapasite ise motorin ve jet yakıtı üretiminde kullanılacak. Rafinerinin toplam yıllık ham petrol işleme kapasitesi ise 10 milyon ton. Socar-Turcas ortaklığı, Adana-Yumurtalık'ta yapacağı rafineri inşaatı sürecini ise dondurdu. Erdal Aksoy, Adana'daki projeden tamamen vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını vurgularken, "Adana başvurusunu yaptığımızda Petkim gündemde yoktu. Petkim'i alınca ve Tüpraş özelleşince, madde sıkıntısı çekmeye başladık. Tüpraş'ı alan grup haklı olarak öncelikle kendi ihtiyaçlarına yönelik üretim yapıyor. Biz de, kendi ham madde ihtiyacımızı karşılamak için Aliağa'da rafineri projesini gündeme aldık, Adana'yı dondurduk." değerlendirmesini yaptı. Aksoy, Adana'nın ekonomideki gelişmeler, enerji ve ham madde fiyatlarındaki iyileşme sürecine paralel yeniden gündeme alınacağını bildirdi.
Zaman/İsmail Altunsoy


Geri Dön