23 / 04 / 2024

İzmir'de tek sorun plan eksikliği!

İzmir'de tek sorun plan eksikliği!

MÜFED Başkanı Necip Nasır, deprem kuşağında yer alan İzmir'in yüzde 85'inin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledi. Nasır, ada bazlı planlar yapılırsa İzmir'in 10 yılda dünya kenti statüsüne yükseleceğini söyledi.




30 ilçenin büyükşehirle birlikte ada bazında plan yapmasının çok büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Nasır, İzmir'in kentsel dönüşümle 10 yılda dünya kenti olabileceğini söyledi


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, deprem kuşağında yer alan İzmir'in yüzde 85'inin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledi. Nasır, ada bazlı planlar yapılırsa İzmir'in 10 yılda dünya kenti statüsüne yükseleceğini söyledi. Kentsel dönüşümde daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayan Nasır, "Hem bina stoğunu sağlamlaştıracak, hem de kenti yaşanabilir hale getirecek 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası bu açıdan çok önemli. İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda tek sorun ise plan eksikliği" dedi.

İzmir'deki 30 ilçenin büyükşehirle birlikte ada bazında plan yapmasının çok büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Nasır, "Eğer ilçeler ve Büyükşehir Belediyesi birlikte çalışıp bu planları yaparsa 10 yıl içinde  İzmir  dünya kenti haline gelir. Ama, planlama yapılmazsa İzmir, sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlara sahip olur; ancak beton yığınına ve çarpık bir kente dönüşebilir" diye konuştu.


"Gecekondu dönüşümü değil"

Eski binaları yıkıp yerine yenisini yapmanın, sadece depreme karşı dayanıklılığı artıracağını, 

fakat kenti bir beton yığınına çevireceği uyarısında bulunan Necip Nasır, "Bizim amacımız gecekondu dönüşümü yapmak değil. Bizden sonraki nesillere daha yaşanabilir bir İzmir bırakmak istiyoruz. Özellikle kent merkezinde dönüşüme ihtiyaç var. Kentsel dönüşüm kadar müteahhitlik mesleği de burada önem kazanıyor. Federasyon olarak müteahhitlik mesleğinin sınırlarının belirlenmesi ve sektörün kanun ile tanımının yapılması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yapılan çalışmalar ile çıkacak kanunun binaların daha bilinçli şekilde yapılmasını da sağlayacak" ifadesini kullandı.


Urla ve Foça yükseliyor

İzmir'in merkezinin gün geçtikte Urla'ya doğru genişlediğinin altını çizen Necip Nasır, "Nüfus artışı Urla'yı son dönemde İzmir'in yıldızı parlayan ilçelerinden biri yaptı. Yaşanan nüfus artışından dolayı ilçe sınırları içerisinde farklı bölgelerde yeni yatırımların planlandığını görüyoruz. Benzer şekilde Foça da yıldızı parlayan ilçeler arasında."



Yeni Asır


Geri Dön