29 / 03 / 2024

İzmir'de yapılandırma kapsamında 10 bin dava kapandı!

İzmir'de yapılandırma kapsamında 10 bin dava kapandı!

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, İzmir'de yeniden yapılandırma kapsamındaki vergi borçlarının yarısından fazlasının yapılandırılmasıyla mahkemeler üzerindeki 10 bin dosyalık dava yükünün ortadan kalktığını söyledi.



İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin,  İzmir'de yeniden yapılandırma kapsamındaki vergi borçlarının yarısından  fazlasının yapılandırılmasıyla mahkemeler üzerindeki 10 bin dosyalık dava yükünün  ortadan kalktığını söyledi.


Engin, 6736 sayılı Bazı Alacakların  Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun kapsamında İzmir'de önemli bir aşamaya  ulaşıldığını bildirdi.


Borçlu mükellefler için önemli fırsatlar sunan yapılandırmaya  başvuruların memnuniyet verici olduğunu dile getiren Engin, 15 Kasım 2016  itibarıyla kapsam içindeki 996 bin 98 borçlu mükelleften 348 bin 674'inin  başvurduğunu ifade etti.


Engin, vergilendirmeye konu 15 milyar 341 milyon liralık ana para,  faiz ve gecikme borcunun 4 milyar 286 milyon 919 bin lirasının yapılandırıldığını  aktararak, "Burada yüzde 25 gibi bir oran gözükse de faiz ve gecikme zamları  ayrıştırıldığında yaklaşık 8 milyar liralık vergi aslının bugün itibarıyla  yarısından fazlasının yapılandırıldığını görüyoruz. Kalan sürede daha güzel  rakamlara ulaşacağız çünkü mükellefimiz genelde son günleri bekliyor." dedi.


Mükelleflerin yüzde 49'unun 18 taksitte ödemeyi tercih ettiğini, yüzde  21'inin ise peşin ödediğini, bu sayede kasaya giren miktarın 150 milyon liraya  ulaştığını dile getiren Engin, mükellef sayısı açısından en önemli yoğunluğun  idari para cezası, trafik cezası, öğrenim kredisi borçlarında görüldüğünü  söyledi.


"Sıkıntılı süreç bitiyor"


Yapılandırma sayesinde hem vatandaşın hem kurumların rahatladığını,  vergi dairesi, mahkemeler ve mükelleflerin iş yükünün önemli ölçüde hafiflediğini  dile getiren Engin, yeniden yapılandırılan vergi borçları sayesinde İzmir'deki  mahkemelerde görülen 2 bin 378 dava ile dava sürecini bekleyen 7 bin 258 dosyanın  mahkemeye gitmeden kapandığını ifade etti.


Mahkemelerin üzerinden yaklaşık 10 bin dosyalık yükün kalkmasının  önemli olduğuna işaret eden Engin, şöyle konuştu:


"Vergi inceleme raporu sonucunda dava açma yolunu seçtiğinizde bu, 3  ile 5 yıl arasında sürüyor. Vergi alacağına dava açmanız takibatı durdurmuyor,  vergi dairesi haciz işlemlerini uyguluyor, mal varlığına el koyuyor. 'Borcu  yoktur' kağıdı alamıyorsunuz. Bu süreçte mükellef sıkıntılı bir süreç geçiriyor.  Cezalardan kurtulup vergi aslının yüzde 50'sini ödeyerek önünüzü açmış  oluyorsunuz. Mükellefin de borcu nedeniyle yatırım yapamaz duruma geldiği göz  önüne alınırsa yapılandırmanın ne kadar önemli olduğu anlaşılır. Yapılandırmayla  suya bir taş atıldı. Bu halka halka yayılarak ekonominin geneline tesir edecek."


Engin, yapılandırmanın vergi borçlarına önemli oranda indirim imkanı  getirdiğini, önceki yapılandırmalara göre daha yüksek bir katılım beklediklerini  belirterek, borcu olan tüm mükelleflerin başvurusunu beklediklerini dile getirdi.


Yapılandırmayla gecikme ceza ve faizlerinin yanı sıra vergi aslının  yüzde 50'si ile yüzde 80'i arasında silinmesinin söz konusu olduğuna dikkati  çeken Engin, "İzmir'de 12 milyon lira vergi borcu bulunan ve yapılandırmaya  başvuran bir mükellefimizin borcu 3 milyon liraya indi, başka bir mükellefimizin  de 52 bin lira borcu olan borcu 20 bin liraya indi. Borçlu mükelleflerin bu  imkandan yararlanmasını istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın e-devlet şifresiyle  internetten vergi borcu olup olmadığını kontrol etmesini öneriyoruz." diye  konuştu.


 



Geri Dön