19 / 04 / 2024

İzmir'deki 4 bin 11 asansör kontrol edildi!

İzmir'deki 4 bin 11 asansör kontrol edildi!

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, "İzmir 'deki 4 bin 11 asansör odamız tarafından kontrol edildi. Yüzde 86'sı kırmızı etiketli asansör çıktı" dedi




Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, "İzmir'deki 4 bin 11 asansör odamız tarafından kontrol edildi. Yüzde 86'sı kırmızı etiketli asansör çıktı. Yani bunlar can ve mal güvenliğiniz için yüksek riskli olan asansörlerdir" diyerek İzmirlileri uyardı. 


Güvenlik tehdidi oluşturuyor

Yalçın, İzmir'in bazı ilçelerinde eski asansörlerin güvenlik açısından tehdit oluşturduğunu da belirterek, "İzmir'de yeni yapılan asansörler ruhsat almadan önce Elektrik Mühendisleri Odası ile birlikte kontrol ediyoruz. Yeni yapılarda sıkıntımız olmuyor. Ancak çok eski binalardaki asansörleri birdenbire yeni standartlara uydurmak mümkün değil. Özellikle Alsancak ve Karşıyaka'da 2-3 kişilik, insanların zor sığacağı asansörler ruhsat almış. Bu asansörü kaldırın dememiz mümkün değil. Biz bunları mümkün olduğu kadar iyileştirmeye çalışıyoruz. Ancak standarta uymayan her alanda tehlike var demektir" dedi. 


Düzenli test şart 

İstanbul'da yaşanan asansör faciasını da değerlendiren Yalçın, "İstanbul'daki kaza, güvenlik tedbirlerin alınmamasından kaynaklandı. Olaydaki vincin kiralanmış olduğunu tahmin ediyoruz. Teslim eden de alan da büyük ihtimalle emniyet sistemine bakmadı. Bakmış olsa bile bakımları ihmal edilmiş durumda. Şantiyedeki iş güvenliği uzmanının bunlarla ilgilenmesi gerekiyor. Hepsine tek tek bakmalı. Güvenlik sistemleri düzenli test edilmeli. Bizim İstanbul'daki arkadaşlarımız test etmiş ancak bizim verdiğimiz rapor üç aylık. Sonra tekrar yapılmalıydı" dedi.


Renkler ne anlama geliyor?

Kırmızı renkli bilgi etiketi, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre iliştiriliyor.

Sarı renkli bilgi etiketi, kabul edilebilir seviyede risk oluşturan uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre iliştiriliyor.

Yeşil renkli bilgi etiketi, uygun olan asansöre iliştiriliyor.



Yeni Asır


Geri Dön