20 / 04 / 2024

İzmir'deki AVM'ler, caddeleri boş bıraktı

İzmir'deki AVM'ler, caddeleri boş bıraktı

İzmir'de Alışveriş merkezi sayısının artması nedeniyle işlek sayılan caddelerde, çok sayıda dükkan boş kaldı



AA muhabirine açıklamalarda bulunan  İzmir  Emlak Müşavirleri ve Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, gayrimenkul piyasası içinde konut piyasasındaki hareketliliğe rağmen dükkan ve iş yeri kiralama ve satış piyasasının istenen hareketliliğe ulaşamadığını belirtti.

Kentte 3-4 yıl öncesine kadar hava parası istenen pek çok dükkanın, şu anda müşteri arar durumda olduğunu ifade eden Güleroğlu, mülk sahiplerinin kiralama fiyatlarını indirmesine rağmen yatırımcının çekimser davrandığını savundu.

Krizin etkilerinin yavaş yavaş kalktığını gözlemlediklerini ifade eden Güleroğlu, şunları söyledi: "Çeşitli sektörlerde hareketliliğin başlamasına rağmen bir çok girişimci yatırım yapmak için biraz daha beklemeyi tercih ediyor. Alsancak, Karşıyaka, Bornova ve Hatay semtlerinde önceki yıllarda yüksek hava paralarıyla dükkan kiralamalarının yapıldığı bir çok cadde eski ilgiyi kaybetti. Arka arkaya çok sayıda boş dükkanın kiralık ya da satılık tabelalarıyla müşteri beklediğini görüyoruz. Girişimcinin henüz yatırım yapmaya korkması ve alışveriş merkezlerinin artık daha iyi imkanlar sunması piyasanın durağan seyretmesine neden oluyor" dedi.

"GÜVENİLİR KİRACI ARANIYOR"
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Aygün Cevizci ise kiracı bekleyen dükkan sayısının 2007 yılından itibaren artmaya başladığını, krizin etkileriyle birlikte sayının daha da yükseldiğini ifade etti.

Mülk sahiplerinin krizin geçeceği beklentisiyle yıllık kiralama fiyatlarını ilk etapta düşürmek istemediğini, ancak kapanan işletme sayısının artması üzerine fiyatların donduğunu dile getiren Cevizci, "Buna rağmen daha önce çok yüksek hava paralarıyla kiralama yapılan bir çok dükkan boş beklemeye devam ediyor. Bunda mülk sahiplerinin tercihlerinin de etkisi var. Krizle birlikte güvenilir kiracı bulamadıkça mülkünü boş tutmak isteyen pek çok yatırımcı ortaya çıktı. Dükkan kiralamak isteyen kişilerle ilgili araştırma yapıyorlar. Artık fiyattan çok güvenilirliğe bakıyorlar. Dükkan kiralamak isteyen pek çok girişimci de piyasada tecrübe sahibi değil ve yeni iş deneyiminde bulunmak istiyor. Anlaşma ortamı bulmak artık daha zor." Cevizci, alış veriş merkezlerinin daha yüksek kiralama bedelleri istemesine rağmen hem tüketici, hem de yatırımcı açısından daha uygun olanaklar sağladığını belirterek, önceki yıllarda işlek olan pek çok caddede yer alan markaların artık alışveriş merkezlerine geçtiğini, bu nedenle özellikle büyük metrekareli dükkanların boş kaldığını ifade etti.

"İŞLEK CADDEDE SORUN YOK"
Alsancak bölgesinde yatırımcılar için gayrimenkul hizmeti veren Cemal Mehmethanoğlu ise geçen yıl gayrimenkul piyasasında fiyatların gerilemesi nedeniyle çok sayıda yatırımcının gayrimenkule yatırımı tercih ettiğini, bunun satışları artırdığını ifade etti.

Dükkan ve iş yeri konusunda da 2009 başında kriz yaşanırken Haziran ayı sonrası talebin birden canlandığını dile getiren Mehmethanoğlu, şöyle konuştu: "Özellikle ticari hareketliliği yüksek olan lokasyonlarda bir ay gibi bir zamanda 5-6 büyük dükkanın kiralaması birden gerçekleşti. Hacmi daha düşük olan bölgelerdeyse canlılık bu seviyede değil. Bunda da büyük markaların artık alışveriş merkezlerini tercih etmesinin etkisi büyük. Özellikle Kemeraltı çevresi, Fevzipaşa Bulvarı, Kavaflar Çarşısı'nda kira değerleri bu nedenle önemli oranda geriledi. Talatpaşa Caddesi gibi bölgelerde de çok sayıda boş dükkana rastlamak mümkün. Kent içindeki ticari hareketliliğin yaz dönemiyle birlikte artacağını ve emlak piyasasının da bundan pay alacağına inanıyoruz."
AA


Geri Dön