18 / 04 / 2024

İzmir'deki barajların doluluk oranları arttı!

İzmir'deki barajların doluluk oranları arttı!

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verileri, barajların doluluk oranlarını gözler önüne serdi. Geçen ocak ayında Tahtalı Barajı'ndaki doluluk yüzde 56 seviyesindeyken son ölçümlere göre yüzde 67,90'a yükseld




Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklık endişeye yol açarken son yağışlarla birlikte İzmir'deki barajların doluluk oranlarında önemli artış yaşanması sevindirdi.  İzmir  Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verileri, barajların doluluk oranlarını gözler önüne serdi. Geçen ocak ayında Tahtalı Barajı'ndaki doluluk yüzde 56 seviyesindeyken son ölçümlere göre yüzde 67,90'a yükseldi. Balçova Baraj ise ocak ayında yüzde 34'ler seviyesindeyken şimdi yüzde 59,22'ye çıktı.


BASİT TEDBİRLERLE İSRAF ÖNLENEBİLİR


Türkiye'de kuraklığa karşı bir kriz yönetimi oluşturması gerektiğini ifade eden uzmanlar, su tasarrufu konusunda, tarım ve sanayinin yanısıra vatandaşların alabileceği basit fakat etkili tedbirler bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Suyu tekrar tekrar kullanmak, tasarrufta birinci kural. Bu da ancak atık su arıtma tesisleriyle mümkün. Endüstriyel kuruluşların tümünün bu kurala uyması gerekir. Belediyeler de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi park ve bahçe sulamalarında, temiz su yerine arıtma suyu kullanmalı. Türkiye'de kullanılabilir tatlı su potansiyeli 110 milyar metreküp olup bunun yüzde 72 gibi büyük bir kısmı, yalnızca tarım sulamasında kullanılıyor. Bu sebeple vahşi sulama olarak da bilinen ve barajdan, ırmaktan ya da yer altından gelen suyun toprağa doya doya yedirilmesi anlamına gelen yöntemden vazgeçilmeli. Bunun yerine, yüksek oranda tasarruf sağlayan ve toprağa döşenen bir boru sistemiyle çalışan damlama sulama sistemine geçilmeli."


Yenigün





Geri Dön