20 / 04 / 2024

İzmir'deki binalar 10 metre daha yükselecek!

İzmir'deki binalar 10 metre daha yükselecek!

İzmir'de yıllardır Kordon başta olmak üzere sahilleri duvar gibi ören binalar artık 10 metre daha yüksek yapılabilecek. Mimarlar Odası bu duruma karşı çıkıp, yanlıştan dönülmesini istedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılan kat yüksekliği artışları İzmir'in simgesi Kordonun silüetini bozacak. Pek çok İzmirlinin sahile paralel ve yüksek yapılaşmasından dolayı kent içine hava girişini engellediği, denizden görüntüsü nedeniyle 'Çin Şeddi' benzetmesi yaptığı binalar daha da yükselecek. Yönetmeliğin ardından Konak Belediyesi, silüetin bozulmaması için harekete geçerek Kasım 2014'teki toplantıda aldığı kararla, kat yüksekliğini 3 metre ile sınırlandırdı. 

Ruhsat bekleyenler yararlanacak Ancak  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi bu kararı reddederek, tüm kenti kapsayacak bir karara imza attı. Büyükşehir Belediye Meclisi kat yükseklikleri ve imar planı düzenlemesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında olmasına karar verdi. Bu kararla örneğin 8 kat imar olan Kordon'da eskiden 3 metre olan kat yüksekliği 3.80 metreye kadar yükselebilecek, giriş katları için verilen 4.5 metre yükseklik de dikkate alındığında yeni ruhsat alacak binalar eskisinden 10 metre yüksek olacak. Böylece Kordon'da ruhsat bekleyen inşaatlar bu durumdan yararlanacak. gelecekte de yenilenecek binalar bu koşullara göre yapılacak. 

'Yanlıştan dönülsün' Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, "Bu kararla Körfez'in kıyısında tüm yapılar başta Kordon olmak üzere, yaklaşık 10 metre yükselecek. Kentin hava alması, ışık alması ve kent peysajı tamamen olumsuz hale gelecek, bozulacak. 

Yanlış karandan dönülmesi gerekir" dedi. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön