29 / 03 / 2024

İzmir'deki binaların yüzde 40'ı tehlikeli!

İzmir'deki binaların yüzde 40'ı tehlikeli!

İzmir'deki binaların yüzde 40'ı tehlikeli. Ülkede 19 milyon yapıdan beş milyonunun sağlıklı olduğu, İzmir'deki konutların ise yüzde 40'ının riskli bulunduğu belirtildi. "Depremden önce biz yıkalım" denildi.



İzmir Ticaret Odası'ndaki (İTO). "Avrupa Yapı Denetim Kurulu  İzmir  Toplantısında Türkiye'nin üçüncü büyük kentiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuldu. Büyükşehir Belediyesi'nden A. Suphi Şahin, izmir'deki binaların yüzde 40'ının riskli olduğunu söyledi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise 2012'de çıkan yasa ile ruhsatsız ve riskli yapıların ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini belirtti. 


192 hektarda dönüşüm yetkisi aldıklarını söyledi. Demirtaş, "Bunun büyük çoğunluğu üyelerimizin işyerine ait alanlar. Biz bu sorumluluğu üstlenirken herkesi düşündük" dedi. 


1998'den sonrakiler iyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan da. 

nüfusun yüzde 98'inin deprem açısından tehlikeli bölgede yaşadığını belirtti. 


Ülkedeki yapı stoğu incelendiğinde mevcut yapıların büyük kısmının eski mevzuat uyarınca inşa edildiğine dikkati çeken Varan, bu yapıların dayanıksız olduğunu, yalıtımının ve sağlıklı altyapısının bulunmadığını söyledi. Ülkede 19 milyon yapıdan sadece beş milyonunun 1998'den sonra inşa edildiği için iyi durumda bulunduğunu ifade eden Varan, geriye kalan 14 milyonun yaklaşık yarısının da riskli olduğunu ifade etti. 

Yaş ortalaması 25'ten fazla izmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzerinde olduğunu, kaçak yapılaşmanın Sayıştay raporlarında yüzde 60-65 olarak belirlendiğini söyleyen Varan, "izmir genelinde 313 bin konut, kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmeli. 


Depremin yıkacağı binaları, şimdi bizim yıkmamız gerekmekte. 

Yaşama hakkı, mülkiyet hakkından önce gelmekte" dedi. 

'Halkın derdini dinliyoruz' Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin de. izmir'in yapı stoğunun yüzde 40'ının riskli olduğunu belirtti, belediyenin dönüşüm çalışmasını şöyle anlattı: "İzmir'de dört bin 700 hektarda yapı stoğu riskli. 


Bunun yüzde 40'ının kentsel dönüşüme ihtiyacı bulunuyor. Her bölgede ofisler açıyoruz. Vatandaşlarla iletişim sağlıyoruz, dertlerini ve sıkıntılarını dinliyoruz. Ardından da yönlendirmeler yapıyoruz." 


Posta Ege


Geri Dön