19 / 03 / 2024

İzmirdeki devlet hastanelerinin çoğu yenilendi!

İzmirdeki devlet hastanelerinin çoğu yenilendi!

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, kentteki hastanelerin büyük çoğunluğunun "sıfırdan inşa edilmek suretiyle depreme hazır hale getirildiğini" bildirdi



Özkan, yaptığı açıklamada, 1999 yılındaki depremin ardından 2000 yılında Başbakanlığın isteği, Boğaziçi Üniversitesinin görevlendirmesiyle John Loing-Owen-Williams ortak girişiminin İstanbul,  Ankara  ve İzmirdeki hastanelerin depreme dayanıklılığını incelediğini, bu raporda görülen bilgilerin 11 yıl öncesini yansıttığını kaydetti.

O dönemde depreme dayanıksız olarak belirlenen kentteki birçok hastanenin yıkılıp yerine yenisinin kazandırıldığını kaydeden Özkan, müdürlüklerine bağlı kentte 29 hastanenin faaliyet gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"O çalışmada bazı hastanelerin depreme dayanıksız olduğu söyleniyor. O hastaneler yok artık. Aliağa, Bayındır, Kiraz, Menemen, Bergama, Dikili, Kemalpaşa, Seferihisar ve Tire Devlet Hastaneleri ile Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yürürlükteki deprem yönetmeliğine göre inşa edildi, yeni binaya kavuştu. Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ile Selçuk Devlet Hastanesine yürürlükteki deprem yönetmeliğine göre güçlendirme yapıldı.

Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Eğitim Diş Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Alsancak Devlet Hastanesinin 2007 yılı deprem yönetmeliğine göre güçlendirme testleri yapılarak, uygun bulunduğu takdirde güçlendirmeleri yapılacak. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin birinci etapta depreme karşı dayanıksız olan binaları yıkılarak yerine yeni ek binalar yapılmıştır. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastane binaları ise Yenişehir Sağlık Kampüs Projesi kapsamında yer aldığından bu projenin içeriğine göre yıkılıp yeniden yapılandırılacak. Ön yeterlilik proje ihale hazırlıkları bakanlığımızda yürütülmektedir.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine yürürlükteki deprem yönetmeliğine göre acil poliklinik ve AMATEM binaları yapılmış olup şu an itibariyle ameliyathane ve yoğun bakımlar ek binası yapımı devam etmektedir. Bu inşaatın tamamlanmasıyla birlikte kliniklerin güçlendirilmesine geçilecektir."

Karşıyaka 400 yataklı eğitim hastanesi ile Urla Devlet Hastanelerinin inşaatlarına başladıklarını, buranın tamamlanmasıyla Karşıyaka, Çiğli ve Urla devlet hastanelerinin yeni binalarına taşınacağını, mevcut Bornova Devlet Hastanesinin bulunduğu alana yeni bir hastane yapımının planlandığını ifade eden Özkan, Ödemiş Devlet Hastanesi yeni binasının da projelendirildiğini, ihale aşamasında olduğunu söyledi.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Torbalı, Çeşme ve Foça devlet hastanelerinin ekonomik ömrünü tamamladığını dile getiren Özkan, "Bu hastane binalarının güçlendirmeleri rantabl olmadığından günümüz konseptine uygun yeniden projelendirilip yapılması için 2012 yılı yatırım pro1gramına önerilmiş olup proje aşamasındadır" dedi.

"Depreme dayanıksız olanlar yıkıldı yerine yenisi yapıldı"

İl Sağlık Müdürü Özkan, İzmirdeki hastanelerin ya yenilendiğini, ya güçlendirme yapıldığını, ya da güçlendirme ve yenileme planına alındığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Planlama harici bir tane dahi hastane yoktur. Hepsini planladık. Depreme dayanıksız olanların birçoğu yıkılıp yerine yenisi yapılmıştır, geri kalanların da inşaatı başlamak üzeredir. İzmirdeki hastanelerin büyük çoğunluğu yeniden yapılmak, sıfırdan inşa edilmek suretiyle depreme hazır hale getirilmiştir. Diğer kısmıyla ilgili inşaat işleri ve planlamalar sürmektedir. İzmirdeki bütün hastanelerin depreme dayanıksız olduğuyla ilgili ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır."
         AA


Geri Dön