26 / 04 / 2024

İzmir'deki dönüşüm emlak piyasasını hareketlendirecek!

İzmir'deki dönüşüm emlak piyasasını hareketlendirecek!

İzmir, kentsel dönüşüm alanında potansiyeli yüksek bir şehir. Özellikle şehir merkezindeki çarpık yapılaşma öncelikli kentsel dönüşüm çalışmaları tetikleyecek daha sonrasında ise piyasa dinamikleri İzmir gayrimenkul piyasasını fazlasıyla hareketlendirmesi



Dünya ekonomisinde süregelen ekonomik durgunluk, döviz kurlarının yükselişinin yarattığı tedirginliğe eklenen seçim durgunluğu ile inşaat sektörü 2015 yılının ilk yarısında durgun bir seyir izlemeye devam ediyor. Erken seçim senaryolarının gerçekleşmemesini ve bir an önce koalisyon hükümetinin kurulmasını isteyen inşaat sektörü temsilcileri süregelen daralmanın aşılması için kentsel dönüşüme odaklanmak gerektiğini belirtiyor. Emlak sektörü temsilcileri de döviz ve altın piyasalardaki oynaklığa karşın emlak sektöründe kaybın yaşanmadığını belirterek yatırımcıyı emlak sektörüne yönelmesi ve hareketlenme yaşanmasını istiyor. 


İzmir, kentsel dönüşüm alanında potansiyeli yüksek bir şehir. Özellikle şehir merkezindeki çarpık yapılaşma öncelikli kentsel dönüşüm çalışmaları tetikleyecek daha sonrasında ise piyasa dinamikleri  İzmir  gayrimenkul piyasasını fazlasıyla hareketlendirmesi bekleniyor. 


2015 yılında 35 bin konut ihtiyacı olan İzmir'de, kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı ise 10 bin. Yeşildere, Uzıuıdeıe, Bayraklı, Bornova, Gaziemir, Örnekköy, Buca ve Balçova kentsel dönüşüm projelerinin en fazla yaşanacağı bölgeler. 


2015 yılının ilk yarısının seçim beklentisine ikinci yarısının da hükümet kurulması beklentisine çevrilmemesi gerektiği vurgusunda bulunan İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, "Beklemek her zaman kar getirmez, zarara da neden olabilir" uyarısında bulundu. 

Güleroğlu, 2015 yılında Türkiye ve İzmir'de emlak sektörünün durgun ama düşüş kaybetmeyen bir ivmede olduğunu söyledi. 


Güleroğlu, "Elinde parası olan faizler düşer mi diye bekliyor. Türkiye'de gayrimenkul asla zarar etmez. Beklenti bazen zarara dönüşebilir; o yüzden ellerini çabuk tutmalılar. Şirinyer Buca hareketli. 

Karabağlar, Menemen, Ulukent, Seyrek metronun geçtiği bölgeler şu anda avantajlı. 

Bu bölgeler tercih edilebilir. 


Gayrimenkul alacaklar emlak komisyoncular odasına kayıtlı yerlerle irtibata geçmeliler ki herhangi bir sorun aldatmaca yaşamasınlar. Sözleşme kapsamında ev alınmasını öneriyoruz." İzmir'de yaklaşık iki yıldır birinci ellerde ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Güleroğlu, "Arsa üretilmemesi, yer kalmaması, yeni alanlarının imara, konuta açılmaması nedeniyle bazı sektörde bazı sıkıntılar yaşanıyor. Yatırımcılar kentsel yenileme mantığıyla ikinci ellere dönmeye başladı. Kentsel dönüşüm ve kentsel yenilemeyi burada birbirinden ayırmak gerekiyor" dedi. 


İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Güleroğlu şunları söyledi: "İzmir Büyükşehir ve Bayraklı belediyelerinin kentsel dönüşüm projeleri var ancak bu projeleri sahiplenecek büyük müteahhitler yok. 

Örneğin Bayraklı'da 3 emsal kentsel dönüşüm uygulanacakken hale eski binalar yıkılarak yerine yeni binalar yapılıyor. Düzenlemeler ada bazlı yapılmalı. Düzensiz yapılaşma önlenmeli. Belediyelerin arsa üretmeye çalışması, işi hızlandırması gerekiyor. Her belediye kendi çalışması gereken alanı belirleyip, ada bazlı projeler hazırlanmalı." izmir'de emlakta en karlı ve en çok satışın yapıldığı bölgelerin, Buca, Menemen Seyrak olduğunu belirten Mesut Güleroğlu şöyle konuştu: "Buca ve Menemen Seyrek bölgelerinde 1+1 '1er ilgi görmeye başladı. Buca şehrin içinde olmasından ötürü daha çok ilgi görüyor. Yatırımcı bu tarafa yöneldi. Bölünen parçalanan ailelerin de 1+1,2+1 evleri tercih etmeye başlaması bu bölgeleri kıymetli kıldı. Satışlarda ayrıca en fazla ipotekli satışlar gerçekleşiyor. İpotekli satış oranımız yüzde 80." Yatırımcı için de, alıcı içinde bölgenin önemine dikkat çeken Güleroğlu, ev alırken fiyatların konumuna göre belirlendiğine işaret ederek, "Kentsel dönüşüme giren yerlerde örneğin, Karabağlar'da fiyatlar bu nedenle yükselme eğiliminde. Ayrıca yeni fuar alanı da bölgeye canlılık kattı. 

Yeni binalarda ciddi fiyat farkları oluyor. İkinci ellerde bölgesel farklılıklar devreye girmiyorsa fiyatlar çok yükselmiyor" dedi. 


İzmir'de konutun, konut alanlarının en pahalı olduğu yerlerin Narlıdere, Bostanlı, Mavişehir ve Karşıyaka olduğunu belirten Güleroğlu, en ucuz yerlerin ise Hatay, Yeşilyurt ve Torbalı, Ayrancılar olduğunu ifade etti. 

Ayrancılar'a dikkat çeken Güleroğlu, "Bu bölgeye metronun geliyor olması büyük avantaj sağladı. Yatırım fazlalaşn. Toki'de yatırım yapmaya başladı. 2-3 yıl içinde Ayrcancılar ciddi rant sağlayacak. Tren kaçmış değil, hala garda biraz koşturmak gerekiyor" dedi. 


Ticaret Gazetesi 


Geri Dön