24 / 04 / 2024

İzmir'deki eski Tariş arazilerinin imar planı iptal edildi!

İzmir'deki eski Tariş arazilerinin imar planı iptal edildi!

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Konak ilçesinde bulunan, Özak GYO'nun inşaat projeleri yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanın 1/1000'lik imar planının yürütmesini, planda kamusal erişebilirlik için yol bırakılmamış olması gerekçesiyle durdurdu





İzmir 4. İdare Mahkemesi, Konak ilçesinde Alsancak Stadı ile Mürselpaşa Bulvarı arasında kalan Özak GYO'nun konut, rezidans, AVM, ofis ve hastane projesi yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanın 1/1000'lik imar planının yürütmesini, planda kamusal erişebilirlik için yol bırakılmamış olması gerekçesiyle durdurdu. Alanda hiç kamusal yol öngörülmeden bu erişim olanağının parkın tasarımında inisiyatife bırakılmış olmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varan  İzmir  4. İdare Mahkemesi, dava konusu plan değişikliği nedeniyle uygulamaya geçilebileceği gözönüne alındığından telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceği için hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, turizm-ticaret- kültür plan notuna konut eklenmesinde ısrar edilecekse mutlaka mahkemenin iptal kararındaki yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür alanı gibi eksik olan işlevlere yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Sabah





Haber Hürriyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İZMİR 4'üncü İdare Mahkemesi, Alsancak Stadı İle Mürselpaşa Bulvarı arasında kalan, Özak GYO'nun konut, rezidans, AVM, ofis ve hastane projesi yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanın 1/1000'llk imar planının yürütmesini, kamusal erişebilirlik için yol bırakılmamış olması gerekçesiyle durdurdu. Daha önce de rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına imkan sağlayan 1/5000'lik plan iptal edilmişti. Mahkemenin bu kararının ardından 15000 ölçekteki plan notunun yanı sıra 1 1000 lik plan değişikliğinde de yol ayrılmasıyla ilgili revizyon yapılacak. 

YAŞAYACAKLARA ALAN YOK 

Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, bir planlama alanında yer alacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanlarının ayrılmak zorunda olduğunu dile getirdi. Aksi takdirde bu davada olduğu gibi ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oralarda yaşayacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür alanı gibi işlevler ayrılmadığında o plan değişikliklerinin hukuken yanlış olacağını söyleyen Topal şöyle dedi: "Turizm -ticaret - kültür plan notuna konut eklenmesinde ısrar edilecekse mutlaka mahkemenin İptal kararındaki yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür alanı gibi eksik olan İşlevlere yer verilmesi gerek." 

Hürriyet Ege



Haber İzmir 9 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir’in Konak ilçesinde Alsancak Stadı ile Mürselpaşa Bulvarı arasında kalan eski Tariş arazileri planı, kamuya açık yol bırakılmadığı için iptal edildi.


İZMİR 4. İdare Mahkemesi, Konak ilçesinde Alsancak Stadı ile Mürselpaşa Bulvarı arasında kalan Özak GYO’nun konut, rezidans, AVM, ofis ve hastane projesi yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanın 1/1000’lik imar planının yürütmesini, planda kamusal erişebilirlik için yol bırakılmamış olması gerekçesiyle durdurdu. Mahkeme bu durumun şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına uygun olmadığının altını çizdi. Mahkeme’nin bu kararının ardından 1/1000 ölçekteki plan değişikliğinde yol ayrılmasıyla ilgili revizyon yapılacak.


HUKUKEN YANLIŞTI

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, bir planlama alanında yer alacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanlarının ayrılmak zorunda olduğunu, aksi takdirde bu davada olduğu gibi, ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oradaki konutlarda yaşayacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlış olacağını söyledi. Topal, turizm-ticaret-kültür plan notuna konut eklenmesinde ısrar edilecekse mutlaka mahkemenin iptal kararındaki yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür alanı gibi eksik olan işlevlere yer verilmesi gerektiğini belirtti. 

İzmir 9 Eylül Gazetesi


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı



İZMİR 4. İdare Mahkemesi, Konak ilçesinde Alsancak Stadı ile Mürselpaşa Bulvarı arasında kalan Özak GYO'nun konut, rezidans, AVM, ofis ve hastane projesi yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanın 1/1000'lik imar planının yürütmesini, planda kamusal erişebilirlik için yol bırakılmamış olması gerekçesiyle durdurdu. Daha önce rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan 1/5000'lik planın da iptal edildiği alanla ilgili kriz bu kararla daha da büyüdü.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlarında yaptığı değişiklikler, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin 30 Eylül tarihle kararıyla iptal edildi. 2013 yılında yapılan değişiklikte "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "rezidans" eklenmişti. Büyüşehir Belediyesi daha çok Turan bölgesindeki yatırımları etkileyen "Turizm ve ticaret" plan notunda değişiklik yaptı, sorun çözüldü. Ancak, eski Tariş arazisini ilgilendiren mahkemenin iptal ettiği turizm-ticaret-kültür plan notuyla ilgili yeni bir düzenleme yapmadı. Mahkeme tarafından iptal edilen rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan plan notuyla ilgili yeni nasıl bir düzenleme yapılacağı henüz bilinmiyor. Belediye'nin planlama biriminin yeni plan notu konusunda çalışmalarını sürdürdüğü belirtilirken, mahkemenin iptal kararındaki gerekçelerin dikkate alınarak, 2016 yılı içinde yeni bir plan notunu Meclis onayına sunması bekleniyor. Turizm-ticaret-kültür plan notundaki konut ve rezidans yapımına olanak sağlayan değişikliğin iptalinden, Liman arkası bölgesinde Tariş arazilerinde yapılması planlanan konut, rezidans projeleri olumsuz etkilendi.

Plan notunda mahkeme kararı doğrultusunda değişiklik arayışı sürerken bu kez Mimarlar Odası'nın açtığı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi eski Tariş arazilerini kapsayan alanın bu kez de 1/1000 ölçekli plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Mimarlar Odası davayı bu alandaki iki ada arasındaki taşıt yolunun kaldırılması sonunda imar adası büyütüldüğü, uygulama imar planında olması gereken park ve imar adası arasında bir yol öngörülmemiş olduğu, yeni oluşturulan büyütülmüş imar adasının çevresinde kamuya ait ulaşım yolları bırakılmaması ve yetersiz olması gerekçesiyle açtı. Mahkeme, imar plan değişikliğini kaldırılan "Park" plan kararı ile imar adasındaki 10 metre genişlikteki kuzey-güney doğrultudaki yaya yolunun, alanın kuzeyinde aynı doğrultuda olan 7 metre genişlikteki yaya yolunun devamı niteliğinde olması, bu yolun gereğinde ambulans, itfaiye ve çöp arabası gibi hizmete yönelik araçlar tarafından da kullanıldığı dikkate alındığında dava konusu alan özelinde kamusal erişebilirliğin sağlanması açısından alanda minumum 7 metre genişlikte dahi yol bırakılmamış olmasına dikkat çekti. Alanda hiç kamusal yol öngörülmeden bu erişim olanağının parkın tasarımında inisiyatife bırakılmış olmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varan İzmir 4. İdare Mahkemesi, dava konusu plan değişikliği nedeniyle uygulamaya geçilebileceği gözönüne alındığından telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceği için hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme'nin bu kararının ardından 1/5000 ölçekteki plan notunun yanı sıra 1/1000 ölçekteki plan değişikliğinde de yol ayrılmasıyla ilgili revizyon yapılacak.

TOPAL: YENİ PLAN NOTUNDA EKSİK İŞLEVLER YER ALMALI

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, bir planlama alanında yeralacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanlarının ayrılmak zorunda olduğunu, aksi taktirde bu davada olduğu gibi, ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oradaki konutlarda yaşacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlış olacağını söyledi. Topal, turizm-ticaret-kültür plan notuna konut eklenmesinde ısrar edilecekse mutlaka mahkemenin iptal kararındaki yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür alanı gibi eksik olan işlevlere yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Hürriyet 

Geri Dön